Home / Focus  / Ministerul Mediului ia măsuri concrete pentru susținerea industriei mobilei

Ministerul Mediului ia măsuri concrete pentru susținerea industriei mobilei

La întâlnirea de ieri, dintre reprezentanții industriei mobilei și cei ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ai ROMSILVA au fost acceptate câteva dintre propunerile concrete ale Asociației Producătorilor de Mobilă din România pentru facilitarea accesului la resursa de masă lemnoasă din proprietatea publică a statului.

 

”Specialiștii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor trebuie să urgenteze modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase, pentru ca toți producătorii de mobilă atestați să-și poată exercita dreptul de preempțiune la licitațiile de lemn fasonat organizate de ROMSILVA, în conformitate cu Codul Silvic”, a solicitat din nou Aurica SERENY, președinte Asociația Producătorilor de Mobilă din România – APMR.

 

 

Ministrul Mediului i-a asigurat pe reprezentanții industriei, prezenți la întâlnire, că producătorii autohtoni de mobilă vor avea acces la lemnul exploatat legal în România. Una dintre soluțiile imediate a fost introducerea în SUMAL a sub-sortimentului  ”buștean mobilă”, operațiune care a putut fi realizată în aceeași zi.

 

Barna TÁNCZOS, ministrul Mediului: ”Vom modifica Regulamentul de valorificare a masei lemnoase pentru ca și firmele producătoare de mobilă care încep ciclul de fabricație de la cherestea sau semifabricate să aibă acces la licitațiile organizate de ROMSILVA. Acestea vor putea participa printr-un parteneriat cu un producător de cherestea.”

 

 

Conducerea ministerului a promis că noile modificări ale Regulamentului de valorificare a masei lemnoase vor fi publicate și supuse dezbaterii săptămâna viitoare. De asemenea, la cererea APMR, responsabilii din minister au garantat că în proiectul privind modificările care vor fi aduse HG 497 din 2020, aflat încă în proceduri de avizare între ministere, este stipulat că lemnul vechi, recuperat din demolări, va fi scos din SUMAL și nu va mai fi supus acelorași rigori ca lemnul nou recoltat.

 

Vicepreședintele APMR, Viorel Crețu, CEO Nord Arin, a readus în discuție faptul că la licitațiile principale de masă lemnoasă, organizate de direcțiile silvice, anul trecut, prețurile au atins niveluri foarte mari, lemnul românesc fiind cumpărat la supra-preț și exportat neprelucrat în China. ”Activăm într-o piață concurențială, trebuie să găsim soluții astfel încât să salvăm producția românească. Industria mobilierului valorifică superior lemnul și este un contributor important la bugetul statului”, a argumentat Viorel Crețu.

 

Reprezentanții ministerului au explicat că există aceleași probleme și în alte țări europene, precum Belgia, Franța. Conducerea ROMSILVA i-a asigurat pe cei prezenți că face eforturi ca anul acesta să fie mai mult lemn pe piață.

 

George Mierliță, director general ROMSILVAÎn luna ianuarie am reușit să scoatem la licitație 1 milion de mc de masă lemnoasă, din care 780.000 de mc pe picior și 220.000 mc de lemn fasonat (88.000 mc numai buștean). Facem eforturi să menținem acest ritm și să continuăm să punem pe piață cât mai mult lemn fasonat pentru mobilă.”

 

 

Elena Birtoc, membru în Consiliul Director APMR, general manager CAREL WOODWORKS, a cerut ca Guvernul României să devină un partener al companiilor românești, să susțină producția internă, pentru a se putea adapta cerințelor Uniunii Europene privind eficiența energetică, reducerea emisiilor de carbon în industrie, digitalizarea și economia circulară. ”Ne trebuie fonduri europene pentru retehnologizare, chiar programul rabla pentru utilaje, dacă este posibil. Altfel, nu doar că nu vom fi competitivi și nu vom ține pasul cu concurenții noștri, dar în curând nu vom putea respecta toate cerințele impuse de UE”, a spus Elena Birtoc.

 

Ministrul Barna TÁNCZOS și-a exprimat intenția de a organiza împreună cu Asociația Producătorilor de Mobilă din România o întâlnire cu ministerele Energiei, Economiei și Antreprenoriatului, pentru a discuta soluții de finanțare, din fonduri europene, pentru susținerea industriei mobilei, reuniune care ar putea avea loc luna viitoare.

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT