Home / Targuri si Expozitii  / Salonul de la Milano

Salonul de la Milano

SALONUL DE LA MILANO: ATUNCI CÂND REALITATEA DEPĂȘEȘTE AȘTEPTĂRILE

CARNAVALUL RECORDURILOR 

New York Times îl numește “Carnavalul orașului Milano.” “Un târg de design și un eveniment social extravagant la scară mare.”

În mapa de presă, organizatorii îl descriu ca pe un “eveniment absolut de neratat de către oamenii din domeniu.” Este salonul de design care dă tonul în industria mobilei. “Milanezii știu că vine tîrgul cînd cele mai importante magazine de mobilă din oraș își acoperă ferestrele cu ziare. Apoi, în cea de-a doua zi de luni din aprilie, dau hârtia jos ca să-și descopere cele mai noi modele, noul design.” Așa descrie Salonul un blog aflat sub sigla The Economist.

 

Doar citind aceste rânduri, chiar și un complet necunoscător al fenomenului ar începe să se întrebe, în sinea lui, dacă n-ar fi interesant să treacă o dată în viață prin Milano în timpul salonului de mobilă. Desigur, pentru asta ar trebui să se hotărască din timp. Pentru că orașul și împrejurimile sunt pline în fiecare an. Sau, mai bine spus, sunt tot mai pline: anul trecut înregistrase un record de vizitatori, de peste 300.000. Anul acesta, la cea de-a 55-a ediție, salonul a fost vizitat de 372.151 de oameni. Aproape 70 la sută dintre vizitatori au venit din alte țări decât Italia, majoritatea cu putere financiară peste medie. Doar la sfârșitul săptămânii au venit la salon peste 41.000 de oameni, mult peste așteptările oficiale ale organizatorilor, care erau de aproximativ 30.000.


26476565585_23e9bb1928_b 26417825946_acc2eef927_b

Pe scurt, recorduri peste recorduri depășite în aprilie, la Milano. Și n-ar fi nevoie de aceste cifre impresionante să convingi orice profesionist din domeniu să participe la salon. Pentru că să fii la “Salone Internazionale del Mobile Milano” înseamnă să intri în lumea exclusivistă a celor mai importanți designeri sau producători de mobilă.

Peste 2.400 de firme din 160 de țări s-au luptat pentru un loc la salonul de la jumătatea lunii aprilie, pe generosul spațiu de 270.000 de metri pătrați fiind reprezentate industriile de pe 5 continente.


3.900.000 de euro – contracte estimate pentru firmele românești

18 firme au reperezentat România. Standul nostru s-a întins pe 530 de metri pătrati, sub brandul „Romanian Furniture – Style, Comfort, Durability” și a fost sprijinit de la bugetul de stat de către Ministerul Economiei, Comerțului și al Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

Ce înseamnă participarea la Salon pentru firmele românești? Vom lăsa cifrele să vorbească:

  • standurile din România au fost vizitate de peste 2.200 de firme.
  • Vizitatorii profesioniști au venit din: Italia, Anglia, Belgia, Canada, Cehia, Croația, China, Danemarca, Elveția, Egipt, Franta, Finlanda, Germania, Lituania, Olanda, Polonia, Rusia, Spania, Suedia, Slovacia, Slovenia, Orientul Mijlociu, Asia.
  • Valoarea contractelor estimate: 3.900.000 de euro.

Alro International a venit la Milano cu mobilă modernă: mese, scaune, rame pentru oglinzi și LCD, etajere din lemn masiv, dar și scaune și canapele cu lemn, metal și tapițerie.

Prezent în unele produse, stejarul a fost finisat cu materiale ecologice, prezentând un aspect ușor antichizat, apropiat de culoarea sa din natură.  

Ardudana SA a fost singura firmă românească din salonul de mobilă clasică, toți ceilalți români fiind în zona de mobilier modern. În standul său de mărimea unui apartament clasic cu două camere, Ardudana a etalat un dormitor și o cameră de zi cu linii ornamentale deosebit de grațioase și elegante. Prin finisajul alb semimat antichizat al dormitorului și prin cel maro lucios al camerei de zi, alături de intarsiile din specii estetice de lemn, elementele de pictură aurie și mătasea prezentă pe piesele de tapițerie, Ardudana s-a integrat total în linia de lux rafinat a pavilionului în care a expus.

Carel Construct  SRL a participat pentru prima oară la un târg internațional în cadrul pavilionului național. Piesele prezentate – mese, banchete, comode, scaune  – au fost integral din lemn masiv, mai ales stejar, sau combinații – lemn și tapițerii cu metal (picioare metalice). Elementele din lemn au fost finisate opac sau transparent, în nuanțe apropiate de cele naturale sau băițuite. Un amestec de linii ferme într-o ambianță ce amintea de broderiile de pe iile tradiționale românești.

salon_milano_producatori-9 salon_milano_producatori-10

Caro Jibou  SRL a prezentat într-un cadru mai sobru canapele și fotolii cu linii moderne și generoase. Produsele Caro au fost acoperite cu piele naturală și ecologică ori cu materiale textile în culori uni. Design-ul a variat de la formele drepte simple la formele ușor rotunjite, uneori amintind de linia retro prin picioarele cilindrice din lemn, atașate unor siluete zvelte de fotoliu.

Mobilă pentru camere de zi și mic mobilier din lemn masiv de rășinos și scaune și fotolii tapițate cu piele, piele ecologică sau materiale textile – asta au putut vedea vizitatorii la Dis Prod. Finisajele produselor expuse au fost transparente sau opace, unele cu elemente metalice. Culorile folosite au variat, în cea mai mare parte, de la alb-crem la gri închis. Design-ul produselor a urmărit linia rustică, cu accente retro.


Arădenii de la Ditre International au dus la Milano modele de canapele fixe sau extensibile, de 2 și 3 locuri sau colțare, tapițate cu piele ori materiale textile. Culorile de la alb la maro închis sau gri ale canapelelor au fost înveselite de cele oliv sau bleumarin ale fotoliilor expuse. Dincolo de mobila expusă, vizitatorii au urmărit pe un ecran mare procesul tehnologic de producție din fabrica din România.

Sătmărenii de la Ecomatrix au expus mese din lemn masiv cu picioare metalice alături de produse tapițate cu piele. Producătorii români au combinat lemnul cu elemente metalice de structură atât la masa și scaunul de bar prezentate, cât și în biblioteca expusă. Un stand în care forța lemnului de stejar și design-ul produselor au colaborat în mod fericit în slujba eleganței și a distincției.


Ardelenii de la Maria Production au expus la Salon mobilier din lemn masiv de rășinoase. Culorile produselor au fost deschise, de la alb la crem – în cazul finisajelor opace și culori naturale – în cazul finisajelor cu ulei.

Procesul tehnologic de periere pe care îl folosesc producătorii din Alba scoate în evidență fibra lemnoasă în profunzime. Produsele expuse au făcut parte din gama dormitoarelor și a camerelor de zi în stil rustic, cu feronerie vizibilă antichizată.


Mihnea Ghilduș Design a venit de la București și a adunat sub binecunoscutul brand “Dizainăr” creațiile a peste 35 de designeri români: obiecte mici decorative, accesorii de bucătărie, piese de iluminat sau mobilier. Mulți vizitatori au fost atrași de originalitatea, prospețimea și culoarea produselor “Dizainăr”. Un succes al designerilor reuniți sub această marcă, pe care Mihnea Ghilduș l-a sărbătorit imediat ce s-a întors acasă, într-un eveniment special organizat la magazinul din București.

 

salon_milano_producatori-6

 

 

Veniți tocmai din Carei, din nord-vestul României, producătorii Polak Mob au prezentat două camere de zi cu piese din stejar masiv si tapițate. Vitrinele au avut uși din sticlă sau cu ramă din lemn cu sticlă, cu lumini interioare în dreptul polițelor. Mesele – fixe sau extensibile – au atras atenția și prin designul special al picioarelor. Scaunele din lemn masiv sau cu spătar tapițat, alături de comodele cu spații generoase de depozitare, au urmărit și ele linia modernă a garniturilor pe care le-au expus românii.

 

“Love for furniture by Quadra” e povestea cu care au venit de la Târgoviște acești producători români. Într-un spațiu împărțit ingenios într-o zonă deschisă și una mai intimă, societatea a expus o masă cu scaune tapițate (care a atras atenția tuturor vizitatorilor) și mic mobilier, al[turi de mobila unei camere de zi, cu tentă retro.

Toate piesele au arătat pasiunea cu care Quadra produce mobilă.


Piesa de rezistență a producătorului din Jibou a fost colecția Premium: fotolii cu design modern, cu spătare înalte, foarte comode. Celelalte scaune și fotolii tapițate total sau parțial cu piele, înlocuitori de piele și stofe uni au întregit colecția Sessio, în vreme ce pozele de pe pereții standului, i-au purtat pe vizitatori prin catalogul de produse al firmei.

Sidea Furniture a prezentat o multitudine de scaune, majoritatea tapițate. Tapițeriile au fost realizate atât cu piele, cât și cu stofe în principal uni. Scaunele fără tapițerii au avut elemente – spătare, șezuturi – din furnire mulate. Gama scaunelor a fost asortată cu mese mari, elegante, moderne, fixe sau extensibile, cu picioare din lemn masiv și blaturi de sticlă specială.

salon_milano_producatori-16

Din Iași, Sophia 2004 a adus la Milano produse de design interior din materiale textile: perdele, draperii, cuverturi, perne decorative. Amenajarea standului a creat un spațiu intim, în care au fost amplasate tipuri diferite de draperii și perdele din materiale textile din gama de lux. Piesele de mobilier stil prezente au contribuit și ele la crearea unei atmosfere elegante, în care vizitatorii interesați nu au ezitat să intre.

Stones Charme a recompus elemente de piatră naturală semiprețioasă în plăci și panouri ce sunt utilizate în amenajările interioare sau exterioare sau în componența unor piese de mobilier. Efectul decorativ al produselor a fost pus în valoare de iluminarea din stand, iar atmosfera creată, aproape de basm, a atras foarte mulți vizitatori în stand.

salon_milano_producatori-14 salon_milano_producatori-15

Szel Mob SRL a expus la Milano mobilier rustic pentru camere de zi, baie, bucătărie, bar, zonă de intrare în locuințe, din lemn masiv de rășinoase. La corpurile de bucătărie expuse, fețele mici de sertar de culoare galbenă s-au asortat cu blatul de culoare apropiată de cea naturală a lemnului, înviorând în același timp gri-ul de fond al bucătăriei. Liniile produselor au fost delicate, dar ferme, cu feronerie antichizată vizibilă, specifică stilului.

Nemțenii de la Terramob Art Design au participat pentru prima oară la un târg internațional și au adus mobilier pentru baie și biblioteci. Finisajele, în general opace, au colorat elementele componente ale pieselor în nuanțe deschise, de la alb la roz sau vernil, panourilor vopsite adăugându-li-se panouri din lemn masiv în culori apropiate de cele naturale și panouri din corian. În prim plan a fost prezentată o masă al cărei blat era format din jumătate de buștean, o piesă extrem de spectaculoasă, care a atras privirile și a stârnit curiozitatea vizitatorilor.

Transilvania  Production SRL, producătoare de mobilier din lemn de rășinoase, a prezentat produse destinate camerelor de zi, bibliotecilor și băilor. Finisajele produselor prezentate au fost opace mate, predominând albul, dar și transparente. Mobilierul a trecut de la rustic la clasic modern, păstrând eleganța cu care firma și-a obișnuit clienții.

Cu informații de la Anca Rîtan, reprezentant APMR la SIM Milano 2016

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT