Home / Design  / Femei de succes în designul românesc de mobilier

Femei de succes în designul românesc de mobilier

Arhitect, în prezent Ambasador KRONOSPAN în România, dr. arh. BIBORKA BARTHA este prezentă și în domeniul designului de mobilier. Până în momentul de față a organizat numeroase workshop-uri/expoziții de arhitectură și de artă, a colaborat cu arhitecți autohtoni, dar și din străinătate. A predat la Universitatea Transilvania din Brașov unde și-a obținut diploma de doctor în 2015. Viziunea sa artistică este profund influențată de conceptul arhitectural vernacular. Consideră că respectul față de contextul natural construit, cunoașterea constanțelor unor locuri (relief, climă, spiritul locului, comunitatea) reprezintă  etapele necesare ale unui proiect de design profund, capabil să genereze un impact pozitiv la nivelul comunității, spațiului și utilizatorului căruia i  se adresează.

dr. arh. BIBORKA BARTHA: „Punerea în valoare a acestor tipologii specifice – locale – de mobilare a spațiului interior a fost posibilă prin introducerea unor elemente contemporane, ce echilibrează din punct de vedere vizual desenul spectaculos al fibrei lemnului. De exemplu, design-ul scaunului Strugurel este mai puțin obișnuit. Denumirea acestuia este dată de motivul decorativ gravat pe spătar, motiv ce seamănă cu o frunză. Prototipul este rezultatul cercetărilor mele de doctorat (2012-2015), în domeniul mobilierului tradițional românesc din lemn. Picioarele sunt din lemn de brad, șezutul și spătarul transparent din plexiglas. Acest scaun trăiește prin contrast.”

 

portret Bartha Biborka Scaunul Strugurel 1 BARTHA BIBORKA Scaunul Strugurel 2 BARTHA BIBORKA

Scaunul Strugurel 4 BARTHA BIBORKA Scaunul Strugurel 5 BARTHA BIBORKA Scaunul Strugurel 3 BARTHA BIBORKA

 

Lect. dr. arh. CODRUȚA IANA: „O secțiune a activității mele, foarte dragă mie, este amenajarea neo-clasică de tip boiserie cu care am avut privilegiul să îmbogățesc aspectul câtorva spații. Un tip de decorare care dă eleganță clasică unui spațiu ce se pretează la asta. Am avut bucuria creatoare de a participa la Concursul de design de mobilier organizat de APMR de mai bine de 10 ani. Acestea sunt unele dintre propunerile mele, cu și fără premii. Participarea la un concurs care mi-a suscitat imaginația a contat foarte mult.”

 

Lect. dr. arh. CODRUȚA IANA ribon CODRUȚA IANA role3 CODRUȚA IANA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CODRUȚA IANA 1 CODRUȚA IANA 2 CODRUȚA IANA 3

 

MARIANA CONEA, dir. gen. EVERART: „Este de fiecare dată o provocare și o bucurie să îmbinăm inspirația designerului cu respectarea dorințelor clienților noștri și să ne delectăm împreună de rezultatul creației. Lucrăm canapele la comandă, pe măsură, după design propriu, dar și la propunerea clientului. A face mobilă la comandă nu înseamnă să schimbi doar materialul sau să faci puțin mai lungă canapeaua. Înseamnă să desenezi împreună cu clientul, să-i creezi produsul pe care și l-a imaginat. Producția de mobilier unicat, la comanda clientului sau după tiparul designerului, presupune un efort pentru companie, deoarece costurile implicate  sunt mai mari decât cele ale unei serii obișnuite. O piesă unicat trebuie gândită din toate punctele de vedere: linia produsului, funcționalitatea, rezistența structurii și, nu în ultimul rând, accesorizarea acestuia. La momentul actual, cele mai căutate sunt canapelele ale căror huse se pot detașa complet extensibile și cu perne detașabile pentru șezut si spătar. Clienții își doresc din ce in ce mai mult să poată interveni ușor în interiorul canapelei, pentru a o repara, dacă este nevoie sau chiar să-i poată schimba configurația.”

 

Mariana Conea Everart Everart_canapele_chesterfield

????????????????????????????????????

Review overview
1 COMMENT

POST A COMMENT