Home / Focus  / ȘCOALA DE PĂDURE: Cum să insufli tinerelor generaţii respectul pentru pădure şi comunitate

ȘCOALA DE PĂDURE: Cum să insufli tinerelor generaţii respectul pentru pădure şi comunitate

Fabrica de panel de la Comăneşti, HS Baco Panels, parte din HS Timber Group, a continuat şi în anul 2023 parteneriatul strategic cu Fundaţia Pădurea de Mâine. Dacă în 2022 parteneriatul a marcat ținta de 1 milion de puieți plantați, pe terenuri cu dificultăți de regenerare, anul acesta s-a conturat ideea unui proiect educațional la licee din trei localităţi din judeţul Bacău: Comăneşti, Moinești şi Dărmănești. În cadrul acestui proiect, 300 de elevi au participat la ateliere experiențiale și interactive în clasă și în pădure și au generat idei de acțiune pentru pădurile și comunitățile lor.

 

 

De ce ar alege o companie să finanțeze un astfel de proiect?

 

Alexandru Agache, directorul HS Baco Panels: „La HS Baco Panels, sustenabilitatea ne ghidează activitatea în tot ceea ce facem. Ne considerăm privilegiați să lucrăm cu o resursă regenerabilă. Lemnul. Prin produsele noastre din lemn, de lungă durată, punem bazele captării pe termen lung a carbonului în construcții din lemn sau generăm energie regenerabilă. Iar sustenabilitatea este mai mult de atât: înseamnă să lucrezi responsabil cu materia primă de care dispui dar şi să acționezi şi să generezi schimbări în bine în comunitatea de care aparții.

 

Noi am ales să ne implicăm în proiecte de sănătate, educație şi mediu. După activitățile de plantare realizate în parteneriat cu Fundaţia Pădurea de Mâine, un astfel de proiect în  zona de educație, care să ofere o experiență inedită şi să inspire tinerele generaţii care la rândul lor să acționeze, a venit ca un pas firesc.”

 

 

Ce au învățat elevii la Școala de Pădure?

 

Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine: „O parte de teorie care a constat în sesiuni interactive şi o parte practică, totul culminând cu o tabără. Proiectul a început în februarie și martie 2023, cu ateliere interactive la Colegiul Tehnic Dimitrie Ghika din Comănești, Colegiul Tehnic Grigore Cobălcescu din Moinești și Liceul Tehnologic din Dărmănești. În cadrul atelierelor, elevii din 12 clase au învățat că pădurile sănătoase și comunitățile umane înfloritoare se susțin reciproc: dacă ascultăm nevoile pădurii și le gestionăm durabil, beneficiile pentru oameni sunt enorme!”

 

Atelierele interactive ale Școlii de Pădure i-au provocat pe elevi să descopere, să planifice, să caute soluții și să negocieze – toate, aptitudini necesare într-o comunitate care își gestionează aurul verde. Din martie până în iunie, atelierele s-au mutat în pădure. Elevii au vizitat unele dintre cele mai frumoase păduri din județul Bacău, administrate de silvicultori dedicați și foarte pricepuți, și au putut vedea cu ochii lor cum funcțiile de mediu, sociale și economice ale pădurii pot fi amplificate folosind metode și tehnici care pun sustenabilitatea pe primul plan.

 

 

„Am dorit de la bun început ca Școala de Pădure să genereze acțiune pentru păduri și comunitate. Scopul proiectului a fost să-i inspirăm pe copii să acționeze pentru păduri și natură: să descopere, să planifice, să caute soluții și să negocieze. De aceea i-am provocat să vină cu idei și să le prezinte comunității. Și nu am fost dezamăgiți: liceenii au ajutat la acțiuni de împădurire, au plantat grădini urbane, au ecologizat natura din comunitatea lor sau au ținut lecții despre mediu pentru elevii din clasele mici. S-au organizat frumos, au devenit mai activi pe social media sau chiar au creat mici asociații și grupuri de inițiativă care vor contribui la protejarea mediului pe valea Trotușului, a explicat Mihail Caradaică.

 

 

La final, cele mai bune proiecte au fost premiate cu o tabără în Parcul Național Piatra-Craiului.

 

Beatris și Diana, eleve în clasa a IX-a la Colegiul Ghika din Comănești, au fost pentru prima dată într-o tabără.

 

„Mi se pare că am primit o conexiune cu pădurea mult mai puternică,” a spus Beatris. „Noi suntem acum tot timpul pe telefoane și tehnologie și nu reușim să facem asta foarte des. Timpul nostru este limitat. Dar să te conectezi cu natura este o experiență foarte frumoasă, în plus este relaxant, este bine pentru sănătate.”

 

Ce impact poate avea un astfel de proiect de educație în comunitate?

 

Alexandru Agache, directorul HS Baco Panels: „Grija pentru păduri și grija pentru oameni nu pot fi separate, sustenabilitatea înseamnă oameni și natură care prosperă împreună, este o valoare centrală a companiei noastre. Comunitățile responsabile și sănătoase se cultivă în timp și cu responsabilitate socială, de aceea ne bucurăm că parteneriatul strategic pe care îl avem cu Fundația Pădurea de Mâine a rodit atât de frumos pentru zona noastră. Sunt sute de beneficiari care și-au lărgit orizontul și au fost inspirați să privească pădurea și activitățile umane legate de pădure cu alți ochi. Acest gen de proiect poate fi replicat în tot mai multe comunităţi. Doar prin educație putem să ajutăm generațiile care urmează să trăiască în deplină comuniune cu natura şi să acționeze sustenabil.”

 

Programul Școala de Pădure înseamnă ateliere de învățare experiențială pentru cei care vor să descopere tainele ecosistemelor forestiere. Folosind tehnici pedagogice moderne, materiale didactice speciale și tururi ghidate în natură, copiii și adulții învață despre păduri gestionate durabil și multiplele funcții ale acestora pentru oameni și mediu. Școala de Pădure revine în toamna anului 2023 cu ateliere dedicate profesorilor, educatorilor și formatorilor.

 

 

Companiile interesate să aducă Școala de Pădure în comunitatea lor pot lua legătura cu Fundația Pădurea de Mâine la adresa de email contact@padureademaine.ro.

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT