Home / durabilitate  / European Timber Industries Confederation – ETIC s-a prezentat la București, pentru a atrage membri noi din Europa de Sud Est

European Timber Industries Confederation – ETIC s-a prezentat la București, pentru a atrage membri noi din Europa de Sud Est

Adunarea Generală a European Timber Industries Confederation a avut loc în România, la data de 22 iunie 2023. Înaintea evenimentului, ETIC în colaborare cu Asociația Proprietarilor de Păduri din România au organizat un eveniment public de prezentare, la sediul Academiei Române de Științe Agricole și Silvice, din București.

 

Fondatorii au explicat că European Timber Industries Confederation – Confederația Europeană a Industriei Lemnului – își propune creșterea vizibilității industriei lemnului și a rolului pe care un sector atât de important îl merită pe scena europeană.

 

 

Valorificăm și protejăm pădurea

„European Timber Industries Confederation  – ETIC este astăzi singura organizație europeană care reprezintă toți actorii lanțului valoric al industriei lemnului. Special am ales România pentru prezentarea ETIC și deschiderea sa către noi membri din Europa de Sud-Est. România este puternică, are o vastă tradiție în industria lemnului și a mobilei și prin urmare asta justifică vizita aici. Relațiile comerciale dintre România și țările membre, inclusiv Portugalia, sunt foarte stabile, în ceea ce privește domeniul nostru de activitate. Dar nu doar Portugalia, ci și alte țări, cum ar fi Germania, Austria, Italia, Franța, Belgia vor sa aibă în continuare relații comerciale stabile, în acest domeniu de best forest industry. România va fi centrul dezvoltărilor viitoare ale ETIC în zonele de Est ale Europei”, ne-a declarat Vitor Pocas, președinte European Timber Industries Confederation – ETIC și președinte al Asociației Portugheze a Industriei Lemnului și Mobilierului – AIMMP.

 

„Noi am devenit membrii ETIC anul trecut, în octombrie. Suntem primii membri din România ai acestei organizații și, de asemenea, suntem prima asociație de proprietari de păduri care a aderat la ETIC. Știm că European Timber Industries Confederation este foarte deschisă dialogului din sectorul forestier și consider că va fi un nucleu important, care va reuni organizații cheie din domeniul nostru”, a declarat Mihai Ionescu, președinte Asociația Proprietarilor de Păduri din România.

 

 

Ionuț-Sorin Banciu, secretar de stat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Trebuie să discutăm mai mult în spațiul public, subiectul nu este recepționat cum trebuie de către cetățeni. Avem un rol delicat pentru că trebuie să găsim cea mai bună formulă de a exploata lemnul și, în același timp, de a reîntineri pădurile. În România, implementăm reguli noi în privința replantărilor. Pădurea îmbunătățește viața oamenilor și crește economia țării. Lemnul trebuie să înlocuiască cimentul și plasticul pentru protecția mediului înconjurător. Putem opri încălzirea globală doar cu ajutorul pădurilor noi. Este important să comunicăm rolul lemnului și mă bucur că nu discutăm doar despre exploatarea pădurilor. Am îmbunătățit major legislația forestieră, avem o Strategie Națională pentru Păduri, am investit mai mult de 46 de milioane de euro numai pentru a rezolva trasabilitatea lemnului în România.”

 

ETIC a fost creată, în anul 2021, în scopul reprezentării și apărării intereselor Industriei europene a lemnului, în toate etapele și sub sectoarele sale de prelucrare, precum și a reprezentării industriilor europene de mobilier și de prelucrare a plutei. Până la acest moment, din această confederație europeană fac parte 10 organizații și companii, din 6 țări.

 

  • Asociația Portugheză a Industriei Lemnului și Mobilierului – AIMMP
  • Asociația Proprietarilor de Păduri din România – RFOA
  • Confederația Italiană a Întreprinderilor Mici și Mijlocii – Sectorul Prelucrare a Lemnului și Mobilier – CONFAPl/UNITAL
  • Asociația Franceză a Proprietarilor și Operatorilor de Păduri – SEFB
  • Forêt Investissement – Cabinetul privat francez pentru gestionarea și comercializarea portofoliilor forestiere
  • Căile Ferate Franceze – SNCF Réseau
  • Asociația Internațională pentru Lemn Tropical – ATIBT
  • Centrul Tehnic Belgian pentru Testarea Lemnului Tratat – Durwood
  • EU-Timber (operator forestier privat belgian)
  • Consiliul American pentru Lemn Tratat – TWC

 

„Există o tendință de creștere foarte rapidă. Suntem în discuții avansate cu mai multe organizații, care sunt așteptate să se alăture în acest an. Primele două dintre ele vor adera la ETIC până la sfârșitul lunii septembrie”, ne-a explicat Patrizio Antonicoli, director general ETIC.

 

 

 

Află mai multe detalii    

etic.website

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT