Home / Industria Mobilei  / Consiliu Director Extins APMR la Satu Mare

Consiliu Director Extins APMR la Satu Mare

Asociația Producătorilor de Mobilă din România a organizat Consiliul Director Extins, la data de 14 februarie 2020. Întâlnirea a avut loc la Casa Meșteșugarilor Satu Mare, cu sprijinul Primăriei Municipiului Satu Mare și al reprezentanților companiilor ECOMATRIX și CAREL WOODWORKS.

 

 

Îmbunătățiri legislative pentru funcționarea coerentă a sectorului

 

Una dintre temele principale dezbătute de producătorii de mobilă din Regiunea de Nord-Vest a României cu membrii Consiliului Director APMR a fost acordarea de facilități fiscale pentru cei care activează în acest sector.

 

DUMITRU BLAGA, vicepreședinte APMR, director general SIMEX: „Impozitarea forței de munca din industria lemnului este exagerată, nu se poate ca această industrie să aibă taxe atât de mari. Suntem obligați să mergem împreună să deschidem ușile parlamentarilor noștri, ale Guvernului României, pentru că altfel vom avea probleme grave. Fabricile de textile din jurul nostru se închid, este o situație destul de gravă, care nu trebuie să ne lase indiferenți. Dacă până acum am fost concurenți, începând de azi ar trebui să fim uniți.”

 

DANIEL EGRI, vicepreședinte APMR, director general MOBEX: „Când discutăm trebuie să avem în vedere ce poate face APMR, cum se poate implica, chiar să rezolve ceva, să ne concentram discuția pe problemele pe care APMR ar putea să le rezolve, realist. Prima concluzie: ne unim forțele și facem demersuri pentru obținerea de facilități fiscale, pentru dreptul de preemțiune la masa lemnoasă și scoaterea la vânzare ca lemn fasonat de calitate.”

 

MIHAIL GÎDEI, membru Consiliul Director APMR, administrator CLASIC PROD MEX : „Trebuie să fim conștienți că, din punct de vedere politic, până la sfârșitul anului nu o să se întâmple nimic. Și atunci, cred că dacă vom face presiune, atât prin intermediul Asociației cât și fiecare în teritoriu, singurul lucru care să ajute întreaga breaslă ar fi să obținem o reducere a taxării pe muncă pentru anul viitor. Există precedent. Nu poate nimeni să ne convingă, cu tot felul de argumente, că nu se poate modifica. Pentru că avem și noi argumentele noastre: industria mobilei este contributor net pozitiv la balanța acestei țări, al doilea după IT.”

 

AURICA SERENY, președinte APMR: „Legat de impozitare, după cum știți, sunt două sectoare care sunt favorizate și anume IT-ul și construcțiile. Am făcut mai multe intervenții, atât la Guvern cât și la Parlament pentru ca și industria mobilei, care este o industrie cu valoare adăugată mare și care are sold favorabil export import de peste 1,5 miliarde de euro, să beneficieze de eliminarea impozitării până la nivelul salariului minim. Am căzut de acord cu patronatele din textile și confecții și din industria alimentară, care sunt în aceeași situație. Este un punct de vedere care a fost însușit și de Ministerul Economiei, dar și de Consiliul de Export, pentru sectoarele cu preponderență la export. Este o măsură pe care noi am susținut-o și o susținem în continuare, pe care i-am adresat-o și premierului Ludovic Orban.”

 

De asemenea, au fost reluate discuțiile legate de asigurarea cu prioritatea a materiei lemnoase și vânzarea lemnului pe clase de calitate, sortat și fasonat și despre modificarea Regulamentului de valorificare superioară a lemnului.

 

VIOREL CREȚU, vicepreședinte APMR, administrator NORDARIN: „Să reducem marketingul ăsta defăimător și să stopăm mesajele negative legate de tăierile ilegale, care afectează și imaginea industriei mobilei. Ar trebui să cerem statului, prin ROMSILVA, să certifice toate pădurile pe care le au și să stimuleze deținătorii privați prin scutirea de impozit pe pădurile certificate. Așa s-ar rezolva toate problemele.”

 

 

La întâlnirea de la Satu Mare, s-au dezbătut și modalități de îmbunătățire a participării la târgurile internaționale și la expozițiile interne. Producătorii de mobilă au fost informați despre solicitările APMR legate de creșterea ajutorului de minimis, dar și despre eforturile pe care le fac organizatorii BIFE-SIM 2020 pentru eficientizarea campaniei de promovare a târgului.

 

ATTILA EGEI, administrator ECOMATRIX:  „ROMEXPO trebuie să promoveze BIFE-SIM ca pe un târg internațional. Ca să vină cineva în București trebuie să știe de târg. Să nu mergem din inerție la BIFE-SIM. ROMEXPO trebuie să investească în acest brand, să îl promoveze extern, pentru atragerea de vizitatori din alte țări. Așa cum face APMR la târgurile internaționale, cu bannere și afișe plasate în zonele de expunere.”


ELENA BIRTOC, membru Consiliul Director APMR, manager CAREL WOODWORKS: „Noi am ajuns la concluzia că nu mai putem produce mobilier de serie. Am decis să mergem pe produse de design. Cu acest tip de produse ne-am prezentat anul trecut, pentru prima oară, la BIFE-SIM și am avut rezultate. Am găsit clienți: câteva restaurante în București și unul în Belgia, pentru care deja livrăm.”

 

 

DINU CHIRICA, membru Consiliul Director APMR, managing partner ACCESORIA GROUP: Vă felicit pentru că sunteți la această masă. Cred că fiecare a făcut eforturi fantastice să reziste în industrie, cel puțin în ultimii 10 ani. Vă sunt recunoscător, pentru că datorită dumneavoastră sunt aici. Și sper să fim și în următorii 10-15 ani. Din punctul nostru de vedere, e o oportunitate să participăm la BIFE – SIM, pentru că ne putem prezenta echipamentele în funcțiune. Accesoriile însă, prefer să le promovez prin intermediul echipei de vânzări, ca să prezint oferte personalizate pentru fiecare client în parte.”

 

Reprezentanții companiilor prezenți la întâlnire au discutat și au căutat soluții pentru rezolvarea crizei forței de muncă cu care se confruntă industria mobilei, dar și România.

 

Întâlnirea de la Satu Mare a debutat cu un moment emoționant: decernarea trofeului de excelență pentru competenta și eficienta contribuție la dezvoltarea și promovarea industriei de mobilă din România și pentru sprijinul deosebit acordat în calitatea de vicepreședinte al Asociației Producătorilor de Mobilă din România.

 

 

AURICA SERENY, președinte APMR: „În numele tuturor vreau să-i mulțumesc domnului vicepreședinte Cristian Bilț, care a fost sufletul industriei mobilei ani de zile și care a reușit să dezvolte acest sector, în special pe cel de mobilier clasic, de artă, datorită căruia suntem și azi cunoscuți și apreciați în Rusia.”

 

 

 

CRISTIAN BILȚ, fost vicepreședinte APMR: „Am fost alături de asociație de la bun început și am căutat să contribui la bunul ei mers. Vă mulțumesc foarte mult pentru colaborarea pe care am avut-o cu dumneavoastră. Vă doresc din tot sufletul numai bine și APMR să meargă înainte.”

 

Asociația Producătorilor de Mobilă din România și echipa Revista MOBILA mulțumesc producătorilor de mobilă din Regiunea de Nord-Vest a României pentru primire, pentru colaborare și pentru prezența numeroasă la Consiliul Director Extins al APMR.

 

NOTĂ:

Casa Meșteșugarilor din Satu Mare este o clădire impozantă de stil eclectic cu elemente Secession construită în perioada 1910-1911 de Toasó Pál, pentru asociațiile locale de meșteșugari, aceștia funcționând în număr mare în orașul Satu Mare. În perioada respectivă, aceasta construcție a fost singurul edificiu ce avea rol cultural, de petrecere a timpului liber și întâlniri de acest tip în oraș. Clădirea a fost restaurată și repusă în funcțiune și dispune acum de spații destinate organizațiilor meșteșugărești,  de un hol principal de primire și de foaiere la etaj, care înconjoară scara de onoare, de o sală mare de festivități și concerte dotată cu scenă, căreia îi vin în completare încă două săli de evenimente de dimensiuni mai mici, poziționate la parter și la etaj.

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT