Vizita APMR la fabrica de panel de la Comănești
La Comănești, în județul Bacău, pe 17 hectare, se întinde cea mai mare fabrică de panel din întreaga lume. Priceperea și pasiunea pentru lemn a celor peste 700 de angajați oferă industriei mobilei și pasionaților de design un material solid și de încredere. Deși este un material ale cărui origini datează încă de pe vremea piramidelor egiptene, panelul este mai puțin cunoscut și utilizat în România – față de alte țări cu o tradiție similară în prelucrarea lemnului precum Germania, Italia sau Austria.
În timpul vizitei pe care conducerea Asociației Producătorilor de Mobilă din România a făcut-o la fabrica de panel de la Comănești, din strada Crinului, nr. 15, reprezentanții HS BACO PANELS ne-au vorbit despre acest material de mare interes pe piața internațională, dar care la noi nu este încă utilizat la adevărata lui valoare.
BOGDAN ABABEI, director vânzări HS BACO PANELS: „Doar 3% din producția de panel se comercializează în România. Restul pleacă peste hotare. 75-80% din producția noastră este comercializată în Europa. Diferența o reprezintă America de Nord. Exportăm cantități mici si în Africa de Nord, Orientul mijlociu. Materia primă din care realizăm aceste produse este cheresteaua de calitate inferioară, care are diferite defecte ce o fac inaplicabilă pentru industria mobilei. De regulă, se folosește în construcții. Noi luăm această cherestea, o înnobilăm cu diferite materiale, producem panouri de calitate pentru industria mobilei. Aducem plus valoare acestui material. Este un produs care se folosește pentru industria mobilei și în proporție de 75% ajunge într-o piesă de mobilier. Se mai folosește pentru realizarea tocurilor de uși. Și avem un produs de nișă pentru construcții.”
Panelul este un material mai ușor decât lemnul masiv, care preia de la acesta avantajele, dar nu și dezavantajele
La fabrica din Comănești, această placă din lemn este realizată dintr-un miez, două sau trei din șipci de rășinoase (brad, molid sau pin), plop sau albasia, din care sunt eliminate defectele și peste care se aplică – la o temperatură și presiune înalte – diverse materiale de acoperire. Panelul este, așadar, un material sustenabil, întrucât în realizarea acestuia se valorifică superior cheresteaua care pentru alte fabrici ar fi considerată un rebut.
ALEXANDRU AGACHE, director HS BACO PANELS: „Printre avantajele panelului, putem vorbi despre rezistența dimensională. Nu se curbează ca alte materiale. Densitatea este redusă, aproape la jumătate. Poate fi mutat cu ușurință. O mobilă din panel poate fi lăsată moștenire generațiilor viitoare. Are toate avantajele lemnului masiv, dar nu-i preia și dezavantajele.”
Tehnologia de ultimă generație și, în egală măsură, experiența și expertiza angajaților din fabrica din Comănești, asigură clienților exigenți din întreaga lume o gamă dimensională variată, iar miezul este înnobilat de o gamă largă de materiale de acoperire: furnire tehnice, HDF, PAL sau furnire decorative precum fag, stejar, paltin, plop, cireș, frasin, arin, mesteacăn și tei.
Panelul are rezistență mare la încovoiere și la deșurubare și de aceea este ideal pentru corpuri de mobilier care au în compoziție plăci foarte lungi, ori care trebuie să suporte greutăți mari, fără a se deforma. Ideal pentru rafturi, biblioteci, dressinguri și mobilă, atât pentru casă cât și pentru birou, se pliază perfect și pentru alte aplicații – precum uși și tocuri de uși – ori aplicații inovative pentru designul de interior. Spre exemplu, cei care își doresc un mobilier de bucătărie care să nu se deformeze și să nu se umfle în condiții de umiditate și temperaturi care variază des, pot opta pentru panelul înnobilat cu PAL melaminat.
Conducerea Asociației Producătorilor de Mobilă din România le-a lansat reprezentanților BACO PANELS invitația de a-și prezenta produsele la cea de-a XXIX-a ediție a BIFE-SIM, care va avea loc la ROMEXPO, în septembrie 2020.
HS BACO PANELS Comănești face parte din HS TIMBER GROUP și se întinde pe o suprafață de 17 hectare. Capacitatea de producție este de 145.000 mc/an panel și panel cu film, 31.000 de tone de peleți.
HS TIMBER GROUP
Este o companie austriacă cu o lungă tradiție în prelucrarea lemnului, puternic ancorată în Europa Centrală și de Est, în special în România. Cu aproape 3.200 de angajați în Austria, Germania și România, compania prelucrează masă lemnoasă și livrează produse din lemn clienților industriali din toată lumea.
Aflați mai multe despre panel la hs.at/ro/produse/panel.html
Pingback:Un material pe care mobila îl merită - Revista Mobila aprilie 13, 2022