Home / Design  / Viitorul sună bine în designul românesc

Viitorul sună bine în designul românesc

Concursul Național de Design de Mobilier, organizat de Asociația Producătorilor de Mobilă din România, a avut ca temă și anul acesta „micul mobilier”, iar în luna septembrie au fost desemnați câștigătorii celei de-a doua etape, cunoscută sub denumirea de PROTOTIP.

S-au înscris 31 de designeri, cu 34 de produse, iar prototipurile participante la concurs anul acesta precum și o parte din cele participante numai la Secțiunea Creație în anii trecuți, au fost expuse într-un stand special amenajat în cadrul Târgului Internațional de Mobilă BIFE-SIM București.

diploma-castigator-concurs

PREMIANȚII ETAPEI „PROTOTIP”

PREMIUL 1 GRAMATSCHII ANDREI & NAGHIRNEAC ROMAN „Scaun Contrapposte”

Andrei Gramatschii: „Pun pe foaie orice idee îmi trece prin cap, ca să nu o uit. Am făcut sute de schițe, până să decidem proiectul final.”

Roman Naghirneac: „Eu fiind scepticul în acest parteneriat, trebuie să fiu convins. Și apoi lucrez până când ideea devine viabilă.”

 foto-premiul-i

Dr. ing. Alin Olărescu, șef lucrări Facultatea de Ingineria Lemnului, Universitatea Transilvania, Brașov: „Ceea ce au foarte important aceste două scaune este faptul că nu există asamblare, părțile metalice se sprijină prin propria greutate cu placa de lemn. Sunt numai trei materiale. Gândiți-vă la ușurința cu care se realizează un produs, prin prisma acestui aspect. Sunt trei surse de materie primă si trei tehnologii, spre deosebire de alte produse care înglobează mai multe materiale. Pe urmă, gândiți-vă la faptul că se dezasamblează și se transportă foarte ușor, pentru că se reduce volumul de transport. Dacă vă așezați pe ele, veți constata că îndeplinesc cerințele ergonomice la cel mai înalt nivel, sunt foarte prietenoase în contact cu corpul uman. ”

foto-2-premiul-i

PREMIUL 2 URSU VLADLEN & MESCA ION cu „Lazy Nightstand”

Ion Mesca: „Nu suntem din domeniu, nu avem studii în design, am învățat cu multă, multă muncă, zile și nopți în șir, fără pauză, fără vacanțe. Noi am experimentat, am învățat din nevoi. Learning by doing (NR: învățare prin practică), asta am făcut. ”

foto-premiu-ii

Vladlen Ursu: „ Cărțile din domeniu le citeam din pasiune, nu din nevoie. Am studiat din curiozitate ceea ce ține de industria lemnului. Noi am accesat o finanțare, un proiect european <România start up>. Ne-am gândit să aplicăm ceea ce am făcut pe internet pentru multe țări, să facem la noi acasă. Am deschis un atelier. În esență, luăm piese de motor, bucăți de motor de bicicletă, chestii super stranii pentru piața locală și, în combinație cu lemn exotic, le transformăm în piese noi.”

premiul-3

PREMIUL 3, DANIELA GHEORGHIU cu „Măsuța EN”

Daniela Gheorghiu: „În special mă inspir din nevoile pe care le avem eu și prietenii mei, la fel cum s-a întâmplat și cu această măsuță de cafea. Când creez, pornesc de la funcțiune. Produsul trebuie să fie util. ”

foto-de-grup-concurs-design

MENȚIUNI:

IANACIUC LĂPUȘAN DIANA LUCIA MARIA cu „Mobilier pentru copii”

MANDA CIPRIAN IONUȚ cu „Masa dinning Consola 2”

MUNTEANU ADELINA & SAS MARIA ALEXANDRA cu „Cuier”

 

DIPLOME DE MERIT:

BARBU BOGDAN ALEXANDRU cu „Măsuța Hora”

CREȚU ANCA IOANA cu „Taburet de exterior”

CRISTIAN VALENTIN SILVIU cu „Scaun Infinty/Eternity”

NICULESCU ROBERT cu „Box Chair”

PETRĂREANU ANA MARIA cu „Măsuța Twinning”

ROTARU CONSTANTIN & SANDU ANDREI CRISTIAN cu „Sistem modular Conna”

 

Concursul Național de Design este organizat de Asociația Producătorilor de Mobilă din România cu scopul de a-i încuraja pe tinerii designeri și a le facilita întâlnirea cu specialiștii din producție. Juriul etapei „PROTOTIP” a concursului a fost format din reprezentanți ai mediului academic, dar și din industrie: conf. dr. arh. Beatrice Jöger, decanul Facultății de Arhitectură de Interior, Universitatea Ion Mincu, București, prof. dr. ing. Marina Cionca, directorul Centrului de Cercetare Științifică „Eco-design de mobilier, Restaurare și Certificare în Industria Lemnului, Universitatea Transilvania, Brașov, ing. Rodica Sfâca, director general RONEX Producție, București, membru în Consiliul de Conducere al APMR, ing. Andrei Trăistaru, directorul Departamentului de Proiectare-Dezvoltare LEMET, Câmpina, arh. Camelia Oriana Rojas, Departamentul Design al ROMEXPO, București, dr. ing. Alin Olărescu, șef lucrări Facultatea de Ingineria Lemnului, Universitatea Transilvania, Brașov și dr. designer Mihnea Ghilduș, fondator DIZAINĂR, București.

foto-organizatori-concurs

Oana Diaconescu, prodecan Facultatea de Arhitectură de Interior, Universitatea Ion Mincu, București: „Este o mare bucurie pentru noi să vedem că atât de mulți studenți, din atâtea universități, au participat, au și câștigat, ceea ce înseamnă că învățământul nostru a ajuns la un nivel extraordinar. Vă doresc să continuați ca profesioniști  în același fel.”

Aurica Sereny, președinte APMR: „Concursul trebuie să se dezvolte de la un an la altul, iar la anul să ne întâlnim și mai mulți, la cea de-a XV-a ediție. Noi vă promitem susținere, ca și până acum.”

Mihai Costriș, director general ROMEXPO: „Romexpo va sprijini și în viitor organizarea acestor evenimente și va acorda o atenție deosebită tinerelor talente care vor contribui la dezvoltarea industriei de mobilă.”

foto-premianti-locul-i-cu-alin-olarescu

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT