Home / Design  / Viitorul e deja aici. Suntem pregătiți?

Viitorul e deja aici. Suntem pregătiți?

viitorul 1Trăim vremuri interesante: totul e într-o mișcare accelerată, schimbarea pare a fi singura certitudine.  Se spune că timpul s-a accelerat și dincolo de orice teorie, simțim cu toții că viteza cu care se schimbă toate în jurul nostru ne presează sau chiar ne depășește.

 

Ce ne va aduce viitorul? Viitorul acesta, care este deja în prag, ar fi bine sa ne găsească pregătiți. Să vedem deci ce se preconizează, câteva direcții ale dezvoltării viitoare.

 

O schimbare masivă de tehnologii va influența în mod esențial modul de viață al tuturor – toate vor deveni “smart”, totul va fi conectat. Realitatea concretă este deja în competiție directă cu mult mai seducătoarea realitate virtuală. Cum vom reuși să păstrăm echilibrul între cele două?

 

Este evidentă nevoia de a redefini relația noastră cu mediul natural. Este timpul să ne reamintim că avem și responsabilități, nu numai dreptul de a “folosi” resursele naturale după bunul plac – de aici o schimbare de atitudine – devenim Eco-responsabili, “eco-friendly”, “green”.

 

viitorul 2DEZECHILIBRELE CREATE DE NOI ÎN NATURĂ, NE POT BLOCA DRUMUL SPRE VIITOR

 

Încercăm să ne extindem viziunea, să gândim strategic pe termen lung, să dezvoltăm durabil, sustenabil, să lăsăm moștenire copiilor noștri o lume în care să poată trăi și crește frumos, fără povara greșelilor făcute de generațiile trecute.

 

Iată 2 propuneri ale arhitectului Vincent Callebaut: densificare verde pentru viitorul Parisului (Paris 2020) și orașe plutitoare.

viitorul 3.png viitorul 4

 

Noile tehnologii, gândite pentru a facilita comunicarea și conectarea între oameni, au avut efecte adverse. Multi-conectați – suntem mai singuri ca niciodată, nu mai știm să relaționăm direct, iar spiritul comunitar se află și el în criză.

 

ÎMPREUNĂ DOAR ÎN MEDIUL VIRTUAL

A crescut extraordinar nivelul de complexitate al fenomenelor. Trebuie să le înțelegem și să le gestionăm mai bine – va trebui sa găsim soluții noi și să fim creativi.

De fapt, ne așteaptă o perioadă în care va trebui să re-definim, să re-inventăm totul, de la relația cu mediul natural, la modul în care construim orașe și locuim în ele, la ce și cum vom folosi ca obiecte, la cum vom relaționa între noi. Cu puțin noroc, această perioadă ar putea fi echivalentul modern al Renașterii – asta dacă reușim să evităm la timp conflicte sau dezastre ecologice majore.

 

viitorul 5

 

CUM VOM LOCUI ÎN SPAȚIU SAU PE O ALTĂ PLANETĂ?

 

Responsabilitatea este comună pentru toți, viitorul se construiește din fiecare detaliu, fiecare participă, deși în moduri diferite.

 

viitorul 6

 

Urbaniștii, arhitecții și designerii vor avea însă privilegiul de a orienta și defini în mod esențial modul în care vom re-inventa toate acestea. Pentru un astfel de efort trebuie să ai capacitatea de a înțelege și stăpâni complexitatea, de a găsi prompt soluții eficiente și pe termen lung. Imaginația și creativitatea trebuie să fie completate de responsabilitate și pragmatism, sensibilitatea și rațiunea trebuie să colaboreze.

 

viitorul 7

 

Clasicele întrebări: Ce? De ce? Cum? Cine? trebuie să fie puse corect, cum ar spune arhitecții, trebuie definite bine datele de temă pentru a putea apoi să găsești soluții sau să propui concepte noi. Nimic din toate acestea nu este astăzi simplu și facil, dar tocmai asta face provocarea și mai interesantă.

 

Daca vreți să nu fiți doar beneficiarii unui viitor croit de alții, vă invităm să vă pregătiți pentru a deveni co-autori ai unui viitor așa cum vi-l doriți – totul este încă posibil, dacă facem alegeri corecte și lucrăm împreună!

 

Articol realizat de Conf. Dr. Arh. Dumitrescu Carmen Ștefania, Facultatea de  Arhitectură de Interior, Universitatea “Ion Mincu”  București

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT