Home / Design  / Vestre, primul producător de mobilă din lume care declară amprenta de carbon a tuturor produselor

Vestre, primul producător de mobilă din lume care declară amprenta de carbon a tuturor produselor

Brandul norvegian VESTRE a anunțat că va afișa emisiile de CO2 generate de fiecare dintre produsele sale, alături de preț, în încercarea de a promova o mai mare transparență și responsabilitate în industria mobilei.

 

Compania a realizat Declarația de Mediu a Produsului (EPD) – pentru toate produsele din inventarul său, prezentând grafic cantitatea de energie necesară pentru a crea fiecare dintre piesele de mobilier de exterior ale firmei și amprenta de carbon a acestora.

 

Aceste cifre verificate de auditori independenți vor fi introduse în catalogul companiei pentru 2021 și, ulterior, vor fi vehiculate pe întregul site Internet de prezentare al companiei. Vestre speră că listarea acestor informații, alături de cele privind dimensiunile produselor și materialele utilizate, îi vor ajuta clienții să ia decizii de cumpărare mai responsabile din punct de vedere ecologic.

 

 

„Cetățenii și cumpărătorii își pot exercita puterea de a solicita produse fabricate sustenabil, dar lucrul este greu de pus în practică fără repere puternice cu privire la ceea ce este și ceea ce nu este durabil”, a declarat directorul executiv al companiei, Jan Christian Vestre. „Prin certificarea cu etichete ecologice și afișarea valorilor EPD, mărcile pot face ca această alegere să fie mult mai ușoară pentru utilizatorul final. Transparența înseamnă asumarea responsabilității – numai atunci când vom ajunge la o deplină asumare a răspunderii va fi posibilă o tranziție către o economie ecologică și echitabilă.”

 

Vestre și-a pus în practică și a experimentat ideea la ediția din 2020 a Târgului de Mobilier & Obiecte de Iluminat de la Stockholm, prezentându-și produsele într-un stand reutilizabil, având afișată amprenta de carbon a fiecărui element.

 

 

Creat de Note Design Studio, standul Vestre a câștigat premiul târgului pentru cel mai bun stand și a primit un răspuns atât de pozitiv la această inițiativă, încât a decis pentru toate produsele sale afișarea publică a EDP-urilor în varianta „cradle to gate” (n.trad. „din leagăn până la poartă”). Cradle-to-gate este evaluarea parțială a unui ciclu de viață a produsului, de la extragerea resurselor (leagăn) până la poarta fabricii (adică înainte de a fi transportat către consumator). Evaluările „de la leagăn-la-poartă” sunt uneori baza declarațiilor de mediu pentru produs (EPD) denumite EDP business-to-business sau EDP-uri de la producător la comerciant. Această analiză cuprinde toate etapele, de la modul în care materiile prime individuale sunt extrase până în momentul în care piesa de mobilier finit părăsește fabrica, luând în calcul inclusiv energia utilizată în producție și orice fluxuri de deșeuri sau emisiile generate de transport de-a lungul procesului (fluxului).

 

 

Deși procesul de urmărire și catalogare a materialelor folosește inițial intensiv forța de muncă, Vestre declară că, odată ce toate aceste date brute sunt înregistrate, analiza poate fi efectuată fără prea multă muncă suplimentară. „Având în vedere creșterea calității bazelor de date la nivel mondial, acest lucru nu doar că devine posibil, ci ar trebui să fie un obiectiv pentru fiecare producător de mobilier”, a spus Vestre. „Suntem primul producător de mobilă din lume care înregistrează și publică impactul asupra mediului în acest mod. În plus, o facem pentru întreaga noastră gamă, nu doar pentru o selecție aleatorie. Și facem acest lucru pentru a fi deschiși și pentru a-i ajuta atât pe clienții finali, cât și pe arhitecți, să ia decizii mai informate.”

 

 

Sursa: dezeen.com

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT