Lemnul este singura resursă regenerabilă, o resursă neutră de carbon, o resursă pentru o varietate de produse care stau la baza industriei mobilei și a construcțiilor. Am stat de vorbă cu doi specialiști despre unul dintre produsele din lemn mai puțin cunoscute în țara noastră: panelul.
Bogdan Ababei, director de vânzări la HS Baco Panels: „Creăm produse din lemn personalizate pentru clienți exigenți din întreaga lume. La ieșirea din fabricile HS Timber Group, produsele nu sunt în stadiul lor final, deoarece sunt utilizate în continuare în aplicații în industria mobilei, construcții și design interior. Livrăm panel la diferite dimensiuni și cu finisaje diferite, panouri pentru cofraje, oferim cherestea de diferite lungimi și lățimi, oferim cherestea de ambalaj, lambriuri, produse îmbinate în dinți, stâlpi și grinzi lamelare. Unul dintre cele mai apreciate produse ale Grupului este panelul fabricat la Comănești – un material pentru care clienți din peste 40 de țări optează pentru mobilă și design interior. Tâmplarii iubesc să lucreze cu panel și iată de ce: dacă vrei pentru mobilierul tău o alternativă la lemnul masiv, dar cu greutate mai redusă, cu rezistență mare la extracția șuruburilor sau un material cu rezistență mare la încovoiere pentru biblioteca ta plină de cărți ori un material atrăgător pentru decorarea biroului sau magazinului tău, panelul ar putea fi răspunsul.”
Alexandru Chiperi, tâmplar cu peste 25 de ani de experiență în lucrul profesional cu lemnul împărtășește câteva dintre cele mai interesante proiecte ale sale.
„Am folosit panel pentru a mobila case, la biblioteci, dressinguri, paturi, tăblii și rame de pat, pentru lambrisare, în showroom-uri, birouri și magazine moderne. Panelul este foarte potrivit pentru uși solide cu o greutate redusă față de ușile din lemn masiv, care sunt de preferat în schimbul ușilor goale în interior. Practic, oriunde se folosesc plăci în mobilier, se poate folosi panelul. Pentru mobilierul itinerant, panelul este prima alegere pentru că este foarte ușor de transportat și de instalat, rezistând la numeroase manevre. Unul dintre proiectele de succes ale echipei mele a fost construcția standului pentru târguri pentru fabrica HS Baco Panels din Comănești. Acolo am folosit panel melaminat care a rezistat la câteva transporturi, asamblare și dezasamblare și cu care compania a participat la mai multe târguri în Europa. Apoi am integrat panelul în designul interior al birourilor HS Timber Group din Reci și Comănești pentru tavane, precum și pentru showroom-ul de produse. Beneficiarul a ales acest material pentru aspectul său natural și pentru proprietățile remarcabile de izolare fonică. Cel mai recent proiect al nostru a presupus instalarea recepției la sediul HS Timber Group din București, unde frumusețea naturală a lemnului a fost exprimată prin integrarea panelului cu triplu miez”, a explicat Alexandru Chiperi.
Panelul este un material versatil care promite o durată lungă de utilizare, are o estetică minunată și este potrivit pentru o varietate de aplicații. Este un material durabil pentru viitor care așteaptă să fie explorat și valorificat.
Vă invităm să citiți mai multe articole despre panel