Transport aerian pentru rezolvarea lipsei de spațiu din fabrică
Devold, o firmă înființată în 1853 în Norvegia, produce, în Panevezyz, Lituania, în principal articole de îmbrăcăminte tricotate, din lână. În 2015, s-a mutat împreună cu cei 300 de angajați în spații noi de lucru, însumând 15.800 m2, dotate cu echipamente pentru tricotat, finisare și tăiere având un nivel ridicat de automatizare. Era atunci, și încă este, clar că ansamblarea articolelor de îmbrăcăminte nu poate fi automatizată la același nivel. Ca urmare, au fost instalate 177 de stații de cusut pentru ca angajații să poată lucra.
Logistica intra-fabrică a continuat să se desfășoare în noul departament de cusut ca și mai înainte. Toate părțile unui articol de îmbrăcăminte erau puse la un loc și aceste stive erau mutate între stațiile de lucru cu cărucioare manuale. A început o căutare pentru o soluție logistică mai sofisticată.
„Am observat curând că nu există suficient spațiu pentru ca roboții să circule printre stații de cusut și operatori. Există prea multe stive de materiale în mișcare în mod constant, deoarece niciun articol de îmbrăcăminte nu este început și terminat la aceeași stație de cusut,” spune Tor Jonsson, directorul general al fabricii Devold.
Ce s-ar întâmpla dacă roboții ar muta cutiile pe deasupra capetelor operatorilor? Aceasta a fost întrebarea pe care Jonsson a pus-o companiei lituaniene de robotică Factobotics, și așa a început cooperarea lor. Au intrat în programul L4MS pentru a iniția dezvoltarea soluției.
Geamănul digital a economisit timp și a dat încredere
„Am vrut să folosim instrumentele OPIL, chiar dacă acestea erau destinate inițial AGV-urilor (vehicule dirijate automat). Au funcționat bine și pentru soluția ‘aeriană’”, spune Justinas Katkus, șeful departamentului de proiectare de produse și co-fondator al Factobotics.
Factobotics a început prin crearea unui geamăn digital al departamentului de cusut pentru a înțelege cât mai bine toate procesele. Apoi s-au restrâns la o secțiune mai mică a spațiului fabricii, care a fost aleasă pentru experiment.
„Geamănul digital cu simulările sale 3D ne-a economisit mult timp. Am reușit să modelăm procesele fără a fi nevoie să mergem la fabrică”, spune Katkus.
„Geamănul digital s-a dovedit foarte util și pentru noi. Ne-a dat încredere că ideea va funcționa”, spune Jonsson.
Instrumentele OPIL oferă o imagine de ansamblu asupra producției
Factobotics a împărțit sarcina în două subsisteme. Un sistem a fost dezvoltat pentru a stivui și a expedia cutiile în depozit, iar celălalt pentru a muta cutiile pe cabluri peste stațiile de cusut și a le coborî acolo unde este necesar.
Modulele OPIL sunt acum utilizate pentru a ghida și monitoriza ambele sisteme și, de asemenea, pentru a ajuta supraveghetorii de producție să țină evidența pachetelor cu componente pentru articolele de îmbrăcăminte (grupelor de componente), ceea ce nu a fost posibil până acum.
„Cu noul sistem vom putea urmări o anumită cutie având drept conținut componentele unui anume produs, iar aceasta este vizualizată în sistem. Atunci putem acorda prioritate producției sale, dacă este necesar,” spune Jonsson.
„Cu un modul suplimentar (add-on), putem integra modulele OPIL și într-un sistem ERP”, adaugă Katkus. El se așteaptă ca sistemul de transport aerian să poată fi implementat cu ușurință în orice industrie care manipulează piese mici și are spațiu limitat în hala de producție.
Producția se va accelera cu 9%
Factobotics încă ajustează întregul sistem de transport ‘aerian’ (suspendat), însă beneficiile au fost deja observate în experimentul care s-a desfășurat într-o zonă limitată a fabricii.
- Timpul de livrare a scăzut cu 9%
- Timpul de transport a scăzut cu 20%
- Mai bună monitorizare a locurilor de muncă și gestionare a resurselor
- Optimizarea proceselor de afaceri printr-o mai eficientă planificare a rutelor (traficului intern) și producției
Factobotics estimează costul soluției complete la aproximativ 500.000 EUR, incluzând aici software-ul, hardware-ul și implementarea.
Module OPIL utilizate în soluția Devold de Factobotics:
- Geamănul digital: instrumentul extern de simulare 3D Visual Components
- Planificatorul de sarcini
- Modulul Noduri Agent Robot
- Modulul Noduri Agent Uman
- Modulul Nod Agent Senzor
Toate componentele sunt disponibile pe: ramp.eu
RAMP este piața digitală pentru robotică capabilă să accelereze productivitatea în întreprinderile mici și mijlocii și să extindă piețele pentru furnizorii de soluții tehnologice. RAMP realizează acest lucru facilitând colaborarea IMM-urilor și a furnizorilor de soluții în moduri în care beneficiază ambele părți: în calitate de IMM producător, aveți acces la robotică și tehnologii de digitalizare pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea. Ca furnizor de soluții tehnologice, ajungeți mai repede la clienți și vă bucurați de accesul pe o piață mult mai mare.
Partneri în experimentul L4MS:
- Fabrica: Devold UAB, producător de confecții
- Furnizor de soluții: Factobotics UAB
Mai multe despre experimentul OHTS4LS – o poveste de succes L4MS – puteţi afla din testimonialul video al firmei:
Traducere și adaptare poveste de succes L4MS: Andreea Paraschiv, coordonator Departament Proiecte Europene APMR
Proiect finanțat de Programul cadru Orizont 2020 al Uniunii Europene, Contract de finanțare nr. 767642
Citiți și:
Experimentul KULINAARIA, o nouă poveste de succes L4MS
SMARTIST, o poveste de succes L4MS
O poveste de succes neașteptată