Totul trece! Depinde de noi toți să treacă fără pierderi!
Interviu cu Prof. dr. ing. Mihai ISPAS, decan FDMIL
Facultatea de Ingineria Lemnului a debutat în noul an universitar sub noua denumire de Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului. Cum se desfășoară cursurile în noile condiții impuse de autorități pentru reducerea riscului de infectare cu COVID-19, cum reacționează cadrele universitare și studenții la acestea și în ce fel se susțin între ei, aflăm de la decanul Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului, prof. dr. ing. Mihai ISPAS.
Revista MOBILA: În ce condiții ați reluat cursurile?
Prof. dr. ing. Mihai ISPAS, decan FDMIL: „Spre deosebire de alți ani, cursurile facultății au început în condiții stricte de distanțare socială și de protecție împotriva virusului SARS COV 2, pe baza unui plan de măsuri inițiat la nivel de Minister al Învățământului și detaliat în cadrul Universității Transilvania. Acest plan impune ca activitățile cu studenții să se desfășoare conform scenariului galben, adică parțial on-line (cursurile) și parțial față în față (seminarii, laboratoare, proiecte, activități practice). Bineînțeles că, în momentul în care situația epidemiologică o va cere, se va trece la unul dintre celelalte scenarii, în conformitate cu numărul de cazuri de îmbolnăvire de la nivelul Brașovului. Măsurile luate la nivelul facultății/universității pentru evitarea îmbolnăvirii studenților și cadrelor didactice și pentru prevenirea răspândirii epidemiei COVID19 cuprind, printre altele: purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile facultății /universității; desfășurarea orelor didactice în săli suficient de mari pentru a se respecta normele de distanțare; cazarea unui număr mai mic de studenți pentru a se respecta normele de distanțare în camerele de cămin; deplasarea în clădirile facultății/universității doar pe trasee marcate; orar decalat pentru studenți pentru ca aceștia să se întâlnească cât mai rar pe holurile facultății/universității și a intra cât mai puțin în contact unii cu alții; dotarea cu dezinfectant pe toate holurile facultății/universității și la toate ușile clădirilor etc. Așadar, am început cursurile într-un mod total neobișnuit, aș spune chiar neplăcut.”
Revista MOBILA: Cum s-au adaptat studenții la această situație?
Prof. dr. ing. Mihai ISPAS, decan FDMIL: „Din ce am văzut până acum, studenții s-au adaptat destul de bine. Respectă în general condițiile de activitate și cazare, deși nu cu prea mare entuziasm. Se pare că au înțeles însă că este important să respecte normele impuse de pandemie tocmai pentru a ieși mai repede și fără „pierderi” din această situație.”
Revista MOBILA: Cum sunt sprijiniți cei din anul I să se integreze în atmosfera studențească?
Prof. dr. ing. Mihai ISPAS, decan FDMIL: „Chiar în aceste condiții dificile bobocilor li s-a alocat un program special în zilele de 1 și 2 Octombrie, un program în cursul căruia s-au întâlnit cu conducerea facultății, cu cadre didactice, au fost informați de normele de activitate neobișnuite din acest an și au vizitat laboratoarele facultății precum și alte puncte de interes din universitate. Pentru a-i ajuta să înceapă cu bine viața de student, bobocii au avut întâietate la cazarea în cămine. De asemenea, tot pentru a le ușura situația, universitatea le-a pus la dispoziție o aplicație informatică, dezvoltată de către studenții mai mari, aplicație numită Student@UniTBv și care poate fi rulată pe telefoanele mobile. Folosind aplicația, studenții pot accesa în timp real orarul, informații privind taxele, notele, examenele, cantina, hărți ale campusurilor universității, regulamentele universității.”
Revista MOBILA: Câți studenți aveți?
Prof. dr. ing. Mihai ISPAS, decan FDMIL: „Anul acesta facultatea noastră începe cu un număr total de 215 studenți. Este puțin, dar suntem ceva mai optimiști decât anul trecut, datorită unui număr puțin mai mare de boboci față de octombrie 2019.”
Revista MOBILA: Ce mesaj aveți pentru noua generație, pentru a face față restricțiilor impuse de criza sanitară?
Prof. dr. ing. Mihai ISPAS, decan FDMIL: „Mesajul este cel pe care îl auzim zilnic din partea autorităților și anume să se protejeze și să-i protejeze pe cei din jur. Să fie responsabili. Este adevărat, la 20 de ani e greu să te lipsești de întâlniri cu prietenii, să îți impui restricții vis-a-vis de viața socială, să renunți la multe activități care fac deliciul acestei perioade din viață, dar fără responsabilitate lucrurile pot lua o turnură tristă, pentru ei sau pentru cei dragi lor: părinți, bunici, alte rude sau prieteni. Totul va trece, dar depinde de noi toți să treacă fără pierderi.”
Citiți mai multe despre Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului pe il.unitbv.ro