The Romanian Magic Box @ EXPO OSAKA 2025
Pavilionul României la Expoziția mondială Osaka 2025, eveniment care se va desfășura între 13 aprilie – 13 octombrie 2025, a fost construit în spiritul sustenabilității, inclusiv de muncitori români, a declarat comisarul general al Secțiunii Române pentru EXPO OSAKA 2025, Ferdinand Nagy, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de ambasadorul Japoniei la București, Katae Takashi. Expoziția va avea loc pe insula Yumeshima, o insulă artificială construită pe malul mării în orașul Osaka și se așteaptă participarea a peste 150 de țări și 25 de organizații internaționale, precum și atragerea a peste 28 de milioane de vizitatori.
Oficialul a afirmat că ținta pentru Pavilionul Național al României este de un milion de vizitatori.
Calendarul activităților de la pavilionul românesc reunește dimensiunea economică, evenimente artistice și punerea în prim-plan a unor proiecte majore de cercetare precum ELI-NP, conceptul fiind Land of Tomorrow. Acesta vrea să transmită ideea de țară a viitorului care îmbină tradiția și egalitatea pentru a contribui la dezvoltarea unei societăți durabile și prospere. „Resursele naturale, creativitatea culturală și inovația tehnologică sunt doar câteva dintre resursele cu care România răspunde subtemei Saving Lives, oferind soluții pentru o lume mai bună”, a adăugat Ferdinand Nagy. Mascota țării noastre la expoziție este ilustrarea unui pelican, pe nume Haru („primăvară” în limba japoneză) și amintește de importanța resurselor naționale din România.
„Pavilionul a fost adjudecat în urma unei licitații către o firmă japoneză, pentru că numai ei puteau să construiască. Valoarea contractului este de 20 de milioane de lei, pavilion la cheie”, a adăugat el. Respectivul pavilion al României face parte din economia circulară, structura sa fiind reciclabilă și reutilizabilă.
„Structura a fost făcută în Franța. Se lucrează în Japonia cu muncitori din România. Am aflat când am fost în Japonia. Este o firmă din Franța, lucrează cu muncitori români pe care i-a adus în Japonia să lucreze la pavilionul României. Este o chestie inedită, de mândrie, până la urmă”, a afirmat Ferdinand Nagy.
La EXPO OSAKA 2025, România va miza pe câteva sectoare economice precum industria energetică, IT&C, industria alimentară, a vinului și a berii. Camera de Comerț și Industrie a României va alege câteva companii din fiecare sector pentru a participa la expoziție în Pavilionul Național al României. Până în prezent lista nu este definitivată.
La rândul său, ambasadorul Japoniei și-a arătat speranța ca prezența României la Expo Osaka să aducă vizibilitate țării noastre. „Din păcate, România nu este foarte cunoscută de oamenii de afaceri din Japonia. Deci scopul organizării acestui eveniment a fost și ca să promovăm România”, a declarat Katae Takashi, potrivit traducerii oficiale. În acest sens, ambasadorul nipon a evocat și Parteneriatul Strategic dintre cele două țări. „Sper ca prin organizarea expoziției de la Osaka și prin participarea României se vor dezvolta și aprofunda în continuare relațiile bilaterale, care au fost ridicate la nivel de Parteneriat Strategic în urmă cu doi ani”, a mai afirmat ambasadorul Katae Takashi.
Aceasta va fi a treia oară când Osaka găzduiește expoziția mondială, organizată o dată la cinci ani, după edițiile din 1970 și 1990.
Potrivit Ministerului Afacerilor Extrene, la data de 16 noiembrie 2022 a fost adoptată HG nr. 1399/2022 pentru aprobarea participării României la expoziția mondială „Designing Future Society for Our Lives”, ce urmează a se desfășura la Osaka, regiunea Kansai din Japonia, în perioada 13 aprilie – 13 octombrie 2025. Hotărârea de Guvern stipulează și măsurile administrative necesare pregătirii și participării României la acest eveniment, inclusiv constituirea unui comitet interministerial de organizare. În cadrul reuniunii Comitetului interministerial de organizare a participării României la Expo 2025 Osaka din 21 august 2023 a fost adoptat conceptul arhitectural al pavilionului, denumit „The Romanian Magic Box”. Conceptul arhitectural a fost selectat în urma concursului organizat de către Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, la care au participat studenți din cadrul Facultății de Arhitectură.
Declarațiile oficialilor, AICI