Home / Design  / TERRAFORM, mobilier turnat în matrițe fabricate din alimente

TERRAFORM, mobilier turnat în matrițe fabricate din alimente

Designerul Gavin Keightley a folosit alimente, inclusiv piure de cartofi și jeleu, pentru a crea matrițe pentru colecția de mobilier TERRAFORM, vopsită în nuanțe fluorescente și realizată din noul material la modă, Jesmonite. Colecția de mobilier, care cuprinde două dulapuri și o serie de scaune, prezintă componente realizate din ipsos și Jesmonite turnate în matrițe fabricate din diferite alimente.

 

Keightley de la Universitatea din Plymouth a declarat că, de-a lungul studiilor sale, i-a plăcut să exploreze aplicații alternative pentru materiale și procese de fabricație. Acestea au culminat cu încercarea de a identifica un mod nou și durabil de modelare a materialelor.

 

 

Gavin Keightley, designer: „Fac o mulțime de piese prin turnare, ceea ce înseamnă că am nevoie de matrițe în care să le torn. O mare parte dintre materialele de la matrițele de pe piață sunt sintetice, așa că am început să caut o alternativă naturală care să se potrivească la ceea ce mi-am dorit.”

 

Într-o noapte din anii săi de studenție, o încercare eșuată de a găti un bol de cușcuș a dus la crearea unei mase întărite care și-a păstrat forma atunci când a fost scoasă din vas.  Keightley și-a dat seama că cușcușul și alte produse alimentare pot fi folosite ca material de mulare cu proprietăți unice, cu minuțioase detalii ale suprafețelor rezultate.

 

 

„Am fost inspirat să scot eticheta alimentului de pe material și să explorez compoziția lui pentru toate proprietățile, nu doar pentru faptul că îl puteam mânca. Asta a deschis întreaga bibliotecă de materiale care, altfel, sunt subevaluate și puțin utilizate”, a mai spus designerul.

 

Descoperirea preferată a designerului a fost jeleul de agar, care vine sub formă de pulbere amestecată cu apă și încălzită înainte de a ajunge în forma să gelatinoasă. Prin eliminarea unor secțiuni din jeleu cu ajutorul unei linguri, Keightley a creat un spațiu potrivit pentru turnare. După ce materialul de turnare se întărește, jeleul este pur și simplu îndepărtat.

 

 

Pentru crearea colecției au fost utilizate o serie de materiale rezultate din pâine, cușcuș, jeleu și piure de cartofi, ceea ce demonstrează potențialul diferitelor alimente în procesul de producție.  Designerul a ales Jesmonite ca material de turnare pentru piese, deoarece păstrează toate detaliile matrițelor și nu reacționează cu structurile de susținere din metal încorporate în unele dintre obiectele de mobilier. De asemenea, poate fi vopsit în orice culoare, inclusiv în nuanțele fluorescente, folosite pentru a conferi designului un caracter distinctiv.

 

 

Keightley a experimentat și alte materiale de turnare pentru diferite elemente ale mobilierului. Mânerele de la sertarele dulapurilor sunt fabricate din peliculă turnată în matrițe care conțin alte alimente, inclusiv unt de arahide, tăiței, orez și piure de cartofi.  Cele mai interesante efecte au fost create de materialele cu un conținut ridicat de grăsimi, deoarece grăsimea din matrițe elimină bule de aer atunci când se adaugă stratul fierbinte și, astfel, creează texturi neobișnuite, imprevizibile.

 

 

Piesele au fost prezentate la recentul târg DECOREX din Londra, unde Keightley a afirmat că a încercat să încurajeze vizitatorii să interacționeze cu mobilierul.

 

Gavin Keightley, designer: „Face parte din instinctul nostru uman să atingem și să simțim obiectele pentru a înțelege mai multe despre ele. Am vrut să creez piese care să ofere o experiență multisenzorială. Când oamenii află că mobilierul este fabricat din alimente, vor să-l miroasă pentru a vedea dacă există resturi ale procesului de fabricație.”

 

 

Sursa: dezeen.com

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT