Home / Design  / Tendințele în designul de interior pentru anul 2018

Tendințele în designul de interior pentru anul 2018

În al 56-lea an de existență, Salone del Mobile de la Milano a atras cele mai mari nume din domeniu, din întreaga lume, fiind cel mai mare eveniment expozițional de acest gen. La fiecare nouă ediție, celebritățile vizionare dezvăluie previziunile și tendințele pentru anul care va veni. Trebuie doar să le privești cu un ochi profesionist și atent, așa cum a făcut Lauren Li, designerul de interior australian de la Sisällä Interior Design, care a participat la târgul din acest an și a observat ceea ce urmează să se întâmple în anul 2018 în schimbătoarea lume a designului de interior.  Iată concluziile la care a ajuns Li în timpul expoziției.

 

Anul 2018 va fi roșu ca miezul de pepene

 

O abundență de culori calde ale pământului au fost expuse la târgul din acest an, înlocuind paleta minimalistă din sezonul trecut. Tonurile de siena, bronz, teracotă, pană la ruginiu puternic și roșcat, au fost folosite peste tot, atât pe pereții camerelor, cât și la mobilier, dar și ca accente la obiectele de decor. Cele mai populare culori au fost “black forest” (ciocolatiu spre wenghe), “emerald green” (verde smarald) și “watermelon red” (roșu ca miezul de pepene verde). Roșul a fost văzut pe tot cuprinsul orașului Milano, inclusiv la galeria Dimore Gallery, cea mai vizitată zonă a târgului.

 

O experiență de excepție la evenimentul din acest an a fost „The Visit” – o incursiune într-un apartament milanez de la începutul anilor 1800, unde culorile au jucat un rol sofisticat, în cel mai tangibil mod.

 

„Creație a lui Studiopepe,  fiecare cameră a apartamentului spune o poveste prin alegerea mobilierului și ne arată cum poți amesteca nuanța teracotei, piersică și roz cu verde, în cantitatea potrivită”, spune Li.

 

 

Negrul este noul alb în bucătării

 

Marmura continuă să fie materialul preferat pentru bucătării, dar ceva mai discret ca până acum. A fost prezentă mai puțină marmură de Carrara la ediția din acest an a târgului.

 

„În schimb, am văzut folosită marmură verde și maron. Nu mai e la modă lespedea de piatră cu grosimea de 40 sau 60 mm. Acum, blaturile de marmură sunt cât se poate de subțiri, adesea terminându-se în profil “cap de rechin”, și atât de ușoare încât pot să stea suspendate peste dulapuri”, spune Li.

 

La modă este și bucătăria cu totul neagră, care oferă un aspect contemporan și sofisticat, mai ales atunci când există și plante de interior.

 

Li susține că negrul este noul alb. Negrul a fost folosit la metal, lemn și piatră – chiar și chiuveta de bucătărie este neagră.

 

Tendința de a ține ascunse tacâmurile și vesela a fost inversată la această ediție a târgului, ținând cont de mulțimea de dulapuri cu uși din sticlă și rafturi deschise tocmai pentru a lăsa la vedere vesela.

 

Cea mai recentă colecție a lui Vincent Van Duysen pentru When Objects Work, în culorile pământului, a fost realizată din teracotă, ceramică glazurată, sticlă și lemn finisat.

 

Cu toate acestea, aparatele electrocasnice cum ar fi frigiderele sau mașinile de spălat vase sunt din ce în ce mai ascunse în bucătării.

 

„Blaturile de lucru sunt bine integrate în bucătărie cu elementele și butoanele aragazului care sunt plasate discret pe marginea pietrei, fără plăci de oțel inoxidabil sau sticlă.” (Li)

 

 

Tapet geometric și organic in camera de zi

 

Tapetul s-a întors în camera de zi și aici va rămâne. Tendințele de bază sunt fie geometrice, fie organice. Motivele geometrice se revendică de la stilul Memphis, cu linii și dungi, precum cel al Colecției Weft de la Texturae (similar cu Greg Natale pentru Porter’s Paints ). Stilul organic este cu tușe moi de acuarelă sau pete de vopsea, cum ar fi tapetul realizat manual de Martyn Thompson.

 

„Acesta este mai ușor de suportat, deoarece formează un fundal mai prietenos decât modelele geometrice îndrăznețe. Ferește-te de designul floral sau motivele damasc”, spune Li.

 

Mobilă confortabilă cu franjuri 

 

La Milano s-a observat o tendință către canapele mai confortabile, mai joase, moi, pufoase, cu forme curbate și pline. Una dintre favoritele târgului a fost canapeaua Isla, proiectată de Note pentru Sancal. Este aproape ca o saltea de pat, cu un spătar care o împarte în trei părți.

 

 

Mulți designeri au avut, însă, ocazia să expună și mobilier cu aspect luxos dat de decorarea cu franjuri.

 

„Cu referire la strălucirea anilor 1950, franjuri lungi sunt puși la fețele de masă din catifea așezate pe mesele de cafea din marmură și, de asemenea, de-a lungul unei canapele de catifea roșie”, susține designerul australian. „Încercați să puneți franjuri la câteva perne, pentru a vă adapta rapid la tendințe.”

 

 

Plante decorative și tapiserii

 

În ceea ce privește stilul, pentru moment „mai mult înseamnă mai mult”, însă o selecție atentă poate funcționa bine.

 

Stilurile cele mai populare și materialele cele mai apreciate la Milano includ: materialul compozit terrazzo, catifeaua, taburetele otoman și mesele laterale, lămpile, obiectele din alamă, ceramica glazurată manual, vasele colorate prin suflare, vasele din lemn.

 

Plantele de interior sunt în trend în casele noastre de ceva vreme și nu sunt semne că acest lucru se va schimba în curând. „Dacă nu vă puteți angaja să păstrați o plantă în viață, atunci o singură ramură de copac într-o vază sau câteva ramuri mari de copac într-un coș adaugă o doză de viață și de verdeață în spațiul vostru interior”, ne recomandă Lauren Li.

 

În ceea ce privește arta decorativă, tapiseriile de perete sunt încă o puternică tendință, mai ales într-o abordare modernă. Studioul Toogood a creat quilt-uri de perete folosind o combinație de bucăți de material vopsite și cusute pe suport textil, pentru a crea forme organice și marcaje.

 

 

Băi colorate în întregime

 

Tendința spre colorat continuă și în baie, și nu numai prin plăcile de gresie și faianță, ci și prin cada de baie și vasul de toaletă.

 

„Am văzut culori cum ar fi cea a prunelor coapte, albastru prăfuit, verde închis, bej, maro și cărbune de Cielo”, spune Li. Aceste culori permit cufundarea cromatică a căzii în camera de baie, fără contrastul cu albul obișnuit.

 

Dacă bugetul nu este o problemă, atunci o baie făcută în întregime dintr-un singur material, de exemplu piatră maron sau neagră, așa cum au prezentat Boffi și Agape la Milano, ar fi o adevărată lovitură.

 

 

Verdictul final pentru anul 2018

 

La modă: culori calde, piatră naturală, cactuși, mobilier curbat, împletituri de răchită, lămpi fără fir, bucătării negre, iluminat portabil.

 

Demodat: florale, motive damasc, piatră lucioasă și lustruită, bucătării și băi albe, finisaje aurii și din cupru, minimalism, finisaje strălucitoare și lucioase.

 

Sursa: domain.com.au

 

Review overview
2 COMMENTS

POST A COMMENT