Home / Focus  / TENDINȚE DE DESIGN PENTRU MOBILIERUL DE BIROU

TENDINȚE DE DESIGN PENTRU MOBILIERUL DE BIROU

Tendințele lumii moderne în materie de împărțire a timpului – între serviciu și viața de familie – arată că tot mai multe persoane peste tot în lume ajung să lucreze de acasă. Amenajarea unui birou în spațiul de locuit economisește resurse importante, mai ales pentru cei care au de parcurs distanțe lungi de acasă până la serviciu. Pentru angajat este un beneficiu – lucrezi în timpul orelor care îți convin, te poți organiza cum dorești, în funcție de alte angajamente sau obligații familiale și nu în ultimă instanță, îți poți amenaja spațiul conform personalității și stilului propriu de lucru. Pentru angajator, un angajat care lucrează de la domiciliu reprezintă o economie substanțială: – de timp – omul nu se mai deplasează și nu mai pierde timp prețios, pe care altfel îl poate folosi pentru a fi mai productiv, – de spațiu – angajatorul nu este nevoit să ofere spații de birou mari, – de resurse financiare – curent electric, bonuri de masă sau alte beneficii standard. Câtă vreme acesta este un aranjament care satisface ambele părți, condițiile sunt cât se poate de rezonabile.

 

”BIROUL DE ACASĂ” – O TENDINȚĂ EXPLOATATĂ DE PRODUCĂTORII DE MOBILĂ

 

Pe de altă parte, această tendință socială ar trebui să fie bine exploatată de producătorii de mobilă și de către designeri. Aceștia trebuie să țină cont de schimbările care intervin în viețile clienților lor și să se gândească cum anume pot  oferi pe piață piese multifuncționale, care să se încadreze bine într-un decor domestic, familial, dar care să servească optim pentru munca de birou. Avantajul decorării unui spațiu de lucru acasă este că ”poți renunța la uniformă”, adică la acel tip de mobilă care este la fel pentru toată lumea, destul de monoton, dar cu calități practice și ergonomice de necontestat.

 

Așadar, să vedem câteva exemple de amenajări și mobilier pentru biroul de acasă, care se încadrează perfect în stilul caselor, dar oferă și confort, spații de depozitare și izolarea necesară muncii de birou.

 

O zonă din spațiul de lectură al sufrageriei a fost alocată pentru biroul unui blogger preocupat de amenajările interioare, Iris, de la Around the Watts House. Pe blog http://irisnacole.com/one-room-challenge-week-six-the-reveal/ puteți găsi și cum anume a fost modificată încăperea (cu imagini before & after) pentru a observa care sunt elementele noi. Schimbarea este izbitoare – dintr-un colț întunecat cu mobilă închisă la culoare, biroul s-a schimbat cu ajutorul mobilierului alb, cu tentă rustică. Piesele cele mai importante sunt blatul de lucru, un birou altfel simplu și biblioteca unde se pot depozita toate materialele de care are nevoie cineva care lucrează de-acasă. Această amenajare demonstrează că mediul de lucru nu trebuie să fie obligatoriul decorat în culori terne și cu mult oțel inoxidabil, ci are doar de câștigat de pe urma mobilierului din lemn masiv cu suprafețe calde, luminoase, în linii clasice.

 

 

biroul-de-acasa-1

 

 

Se poate întâmpla să locuiți într-o casă mică, cu spațiu insuficient pentru un birou în toată regula și totuși să fiți nevoiți să lucrați de acasă.  Se poate întâmpla, de asemenea, ca singurul spațiu pe care să îl aveți la dispoziție să fie podul, eventual chiar sub șarpantă. Planul înclinat vă obligă la o amenajare specială, cu un mobilier special tăiat în unghiul acoperișului, dar care să ofere maximum de spațiu posibil. În general spațiile de sub șarpantă sunt folosite pentru biroul-de-acasa-2rafturile de cărți, dar important este să fie de dimensiuni ajustabile și ușor de asamblat, ca niște piese de puzzle. Între două rafturi se poate sprijini un blat care să folosească drept masă de lucru. Sub birou puteți pune un taburet, ca o pată de culoare, pe care vă puteți sprijini picioarele. Încă un lucru important: rafturile închise cu uși nu lasă să se vadă ”dezordinea” obiectelor din interior, care ar putea fi puțin prea copleșitoare într-un spațiu atât de restrâns. Culorile sunt și ele importante – mansardele sau podurile nu sunt neapărat cele mai luminoase spații, așa că luați în considerare acest lucru și achiziționați mobilă de culoare deschisă.

 

 

Și dacă am vorbit despre birourile din pod, de ce să nu vorbim și despre cele amenajate în garaje sau la subsol. Spațiile respective sunt deseori pline de vechituri, prost organizate și complet neexploatate din punct de vedere utilitar. Avantajul unui astfel de spațiu este că de obicei este construit mult mai generos decât un pod, are o înălțime egală și dintr-o dată apar mult mai multe posibilități de amenajare. Nemaivorbind de izolare – la subsol chiar nu deranjezi pe nimeni și nimeni nu te întrerupe de la lucru. În ce privește design-ul mobilierului lucrurile sunt mai simple, îl puteți organiza pe o singură latură a încăperii, economisind astfel spațiu. Aici vă puteți permite alternarea spațiilor de depozitare deschise cu cele închise, lemn în culoare naturală sau vopsit, puteți mări cât aveți nevoie blatul de lucru. Una dintre sugestiile de amenajare este să folosiți clasica bibliotecă cu rafturi, căreia i se poate insera un front de lucru. În fața biroului puteți tapeta peretele cu un strat subțire de plută, de care agățați documentele biroul-de-acasa-3pe care vreți să le aveți în fața ochilor sau post-it-urile cu liste.

 

 

Amenajarea biroului propusă de T. Keller Donovan presupune un spațiu ceva mai generos, poate o cameră separată, dar merită, pentru că poate fi folosită și ca loc de întâlnire cu clienții. Pe lângă masa de lucru și corpurile de depozitare clasice, camera este amenajată cu o canapea, o a doua măsuță, unde se poate sta și lucra separat, cu scaune moderne. Pentru că este destul de aglomerată, amenajarea mizează tot pe culori deschise, rafturi de sticlă, piese care lasă privirea să treacă mai departe. Scaunele sunt ultramoderne, din plastic turnat, dar obiectele decorative au linii clasice, sunt din porțelan sau fier forjat. Întreaga amenajare mizează pe contrast alb-negru, cu mici accente de culoare. Biroul poate fi folosit de o singură persoană, care poate primi musafiri, sau de o întreagă echipă, ai cărei membri pot lucra independent la birou, la masa de cafea sau chiar pe canapea.

 

biroul-de-acasa-4

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT