Tendințe de design pentru dormitor care domină în continuare în 2024
Un dormitor bine proiectat nu este doar un loc unde dormi. Este și un spațiu unde te poți relaxa, fie că citești o carte bună, vezi un show amuzant pe iPad sau petreci timp cu partenerul tău. Pentru a te asigura că este un loc în care îți place să te afli, camera trebuie să fie la fel de estetică pe cât este de confortabilă. Dacă încă ai în vedere primul aspect, poate fi util să vezi tendințele de design pentru dormitor care continuă să domine în 2024. Aceste tendințe sunt de durată, oferindu-ți idei creative despre cum să îți ajustezi spațiul în dormitor, asigurându-te, totodată, că nu va arăta învechit în câteva luni. Pentru a afla care sunt aceste tendințe, am cules opiniile experților în design: Artem Kropovinsky, fondator și designer principal la Arsight și Elizabeth Sanchez Vaughan, principalul creativ la In-Site Interior Design, Inc., care ne-au împărtășit detaliile esențiale. Aceste tendințe variază de la culori specifice la anumite texturi și metode de design. Dar lucrul pe care multe dintre cele mai populare tendințe din 2024 îl au în comun este că se concentrează pe a face camera mai relaxantă și mai plăcută.
Elemente inspirate din natură
Designul biophilic de acasă a fost puternic în 2024 și s-a extins și în dormitor. Tendința găsește modalități de a aduce natura în interior, integrând natura în spațiile noastre de zi cu zi. În zonele comune, cum ar fi camera de zi, asta poate însemna utilizarea tapetului cu imprimeuri florale, instalarea ferestrelor mai mari pentru a estompa linia dintre exterior și interior și folosirea accentelor pământești, cum ar fi intrările cu gresie din teracotă. Dar, în dormitor, lucrurile arată puțin diferit. „Dormitoarele pot prezenta elemente naturale, cum ar fi plantele, și pot crea un refugiu liniștit conectat la natură”, ne spune Artem Kropovinsky, fondator și designer principal la Arsight. „Este vorba despre a aduce exteriorul în interior.”
Motivul pentru care această tendință continuă să prevaleze este că oamenii doresc o evadare relaxantă din viețile lor aglomerate. Acest lucru este deosebit de important când considerăm că, pentru mulți, casele lor sunt și locurile lor de muncă. „Răspunde nevoii de a aduce influența relaxantă a naturii în stilurile noastre de viață indoor”, explică Kropovinsky. Adăugarea accentelor biophilice, cum ar fi plantele de casă, lemnul natural, rafturile deschise, lenjeria naturală și vopseaua de var, poate ajuta spațiul să se simtă mai prietenos și mai conectat la lumea exterioară. Poți, de asemenea, să integrezi mirosul în ecuație, creând un parfum personalizat pentru dormitorul tău prin arderea lumânărilor cu note inspirate din natură, cum ar fi salvie sau lemn de cedru.
Mobilier rotunjit
Mobilierul curbat a fost în tendințe din 2021 și nu dă semne că ar dispărea, mai ales în dormitor. Această tendință derivă din creșterea designului biophilic; natura este plină de colțuri rotunjite, pe când structurile fabricate de om utilizează linii dure și margini ascuțite. Canapele curbate, tăbliile de pat cu colțuri rotunjite și comodele cu laturi rotunjite creează o estetică mai organică. „Piesele de mobilier mai moi și mai rotunjite vor fi preferate, deoarece unghiurile dure sunt foarte perturbatoare pentru fluxul lin”, ne spune Kropovinsky. Pentru a adăuga piese de mobilier curbat în dormitorul tău, caută accente cu margini rotunjite, atât mari cât și mici. Poți înlocui un scaun cu accent angular cu unul cu colțuri mai rotunjite. Poți, de asemenea, să schimbi un birou structurat, dreptunghiular, cu unul în forme mai line. Experimentează cu această tendință la scară mai mică, jucându-te cu piese de accent. De exemplu, poți înlocui pernele pătrate și dreptunghiulare cu unele rotunde.
Palete de culori aerisite
Când vine vorba de palete de culori, cele pastelate continuă să prevaleze. Nuanțele precum alb, crem, gri deschis și albastru deschis creează un sentiment de pace și calm, făcând mai ușoară relaxarea și odihna în pat după o zi lungă. Mai mult, ele creează și o poveste cromatică frumoasă, care este la fel de estetică pe cât este de liniștitoare. „În spațiile de dormitor, nuanțele subtile și moi vor prevala, creând o grație liniștită și o frumusețe demnă”, ne spune Kropovinsky.
Design Eco-Friendly
„Sustenabilitatea” a fost, odată, doar un cuvânt la modă, dar acum oamenii fac un efort concentrat pentru a susține brandurile care reduc impactul asupra mediului. Din acest motiv, designul eco-friendly continuă să fie în tendințe pentru dormitoare în 2024. „Luxul eco-sofisticat va prevala prin materiale durabile și rafinate”, ne spune Kropovinsky.
Accente senzoriale
La sfârșitul zilei vrei să te simți confortabil și relaxat în dormitorul tău, motiv pentru care accentele senzoriale continuă să fie în tendințe în 2024. „Pentru a face camera prietenoasă din punct de vedere senzorial folosește catifea, lenjerie sau alte texturi moi pentru confort”, explică Kropovinsky. Nu mai este suficient să ai doar pilota și perne din bumbac pe pat, trebuie să incluzi diferite texturi pentru a da camerei tale dimensiune și interes.
Dormitoare dramatice
În timp ce unii oameni preferă un refugiu calm pentru dormitor, alții doresc să adoarmă într-un spațiu dramatic, care pare scos dintr-un portofoliu de designer. „Mă aștept ca dormitoarele să devină mai dramatice în 2024″, ne spune Elizabeth Sanchez Vaughan. „Oamenii doresc ca dormitoarele lor să aibă senzația unui camere de hotel elegante și sunt dispuși să își facă și ei dormitoare mai speciale.” Poți face acest lucru în multe moduri. De exemplu, adaugă culori întunecate și bogate peste tot, de la pereți la lenjeria de pat și mobilierul din jur, cum ar fi mesele de noptieră și scaunele.
Pereți tapițați
Adăugarea de textură în dormitor contribuie la crearea unui interes vizual, dar pentru a duce această tendință și mai departe, în 2024 s-a observat o creștere în utilizarea pereților tapițați. „O altă modalitate de a adăuga dramatism este să creezi un perete tapițat care să formeze o tăblie personalizată sau un detaliu decorativ”, explică Sanchez Vaughan. „Adăugarea de material textil pe perete ajută, de asemenea, la reducerea zgomotului, făcând spațiul să pară mai liniștit.
Sursa: housedigest.com