Țara noastră se confruntă cu lipsa acută de ingineri în industria lemnului
Asociația Producătorilor de Mobilă din România a făcut un sondaj propriu printre firmele membre, pentru a afla care este situația forței de muncă. 49 de mari companii producătoare de mobilă sau de tehnologie și echipamente pentru industria mobilei au reclamat criza de personal cu care confruntă acest sector, mai ales în ceea ce privește personalul calificat.
În cele aproape 4 000 de firme înregistrate la Registrul Comerțului cu activitate în industria mobilei lucrează peste 60.000 de persoane. Mai mult de 15% dintre acestea sunt angajate în companiile care au răspuns solicitării APMR, respectiv 8781 de salariați. 10% dintre salariații acestor 49 de firme au studii superioare. Însă, doar 154 sunt ingineri cu specializare în industria lemnului.
De exemplu, societatea TAPARO a raportat 1369 de salariați, dintre care 123 au studii superioare, dar doar 2 dintre ei sunt ingineri în industria lemnului. Numai această companie ar avea nevoie de încă 5 ingineri specializați pe acest sector de activitate. ALPROM are 5 ingineri în industria lemnului și ar mai avea nevoie de încă 5. LEMET are 13 ingineri cu specializare în domeniu și ar mai avea nevoie de încă 2. SIGSTRAT are 4 ingineri în industria lemnului și mai dorește să angajeze încă 4.
În total, cele 49 de companii, care au răspuns solicitării APMR, au anunțat că ar avea nevoie de 99 de ingineri în industria lemnului. O estimare, pe baza sondajului efectuat, arată că în sectorul mobilei ar fi nevoie de peste 670 de ingineri specializați pe acest segment de activitate.
În tabelul de mai jos găsiți situația personalului cu studii superioare, precum și necesarul de ingineri calificați în industria lemnului, pentru 49 dintre firmele membre APMR:
Aici găsiți Oferta educațională a Facultății de Ingineria Lemnului pentru ADMITEREA 2018