Strategia Forestieră Națională, în dezbatere
Conferința Opțiuni strategice pentru dezvoltarea de politici forestiere, organizată în Aula „Sergiu T. Chiriacescu” a Universității TRANSILVANIA din Brașov, a reunit ieri reprezentanți ai autorităților locale și naționale, ai mediului academic, ai sectorului forestier – de la ROMSILVA, la ocoale silvice private, de la exploatare, la industria de prelucrare, până la asociații profesionale și patronale și ONG-uri. Industria mobilei a fost reprezentată de președintele APMR, Aurica Sereny.
Prin această întâlnire s-a dorit deschiderea unui dialog corect în sector pentru realizarea Strategiei Forestiere Naționale. Printre vorbitori s-au aflat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov, Lucian Curtu, decanul Facultății de Silvicultură și exploatări forestiere Brașov, Laura Bouriaud, profesor Facultatea de Silvicultură Suceava și Bogdan Popa, profesor Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere a Universității Transilvania.
Strategia Forestieră Națională ne va ajuta să lăsăm ceva în urmă generațiilor ce vor urma
Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Avem nevoie de o strategie unitară, altfel, acționăm separat, fără rezultate concrete. Ne trebuie o viziune integrată care să țină cont de conservarea biodiversității României, de nevoile economiei forestiere, dar și de schimbările climatice care vulnerabilizează pădurile de pretutindeni. Demersul nostru este susținut de două mari universități de profil și implică ONG-urile, asociațiile de proprietari, industria, sindicatele, precum și institutele de cercetare. Dincolo de interese punctuale suntem toți de aceeași parte a baricadei: orice decizie legată de pădure trebuie sa respecte principiul durabilității. Trebuie să sprijinim industria lemnului și a mobilei, care generează 3,5% din PIB. Sper să reușim ca, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, să atragem fonduri europene pentru silvicultură. Cred că Strategia Forestieră Națională ne va ajuta să lăsăm ceva în urmă generațiilor ce vor urma.”
Prof. Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov: „Peste 90% din populația României spune că suprafața pădurilor scade, deși, în ultimele 3 decenii, suprafața împădurită, în țara noastră, a crescut. Nu o spunem noi, ci forurile internaționale și Inventarul Forestier Național. Pe de altă parte, cred că trebuie să scoatem silvicultura de sub influența politicului și să sprijinim industria mobilei, sectorul cu cea mai mare valoare adăugată brută în producție, din industrie, care exportă în valoare de peste 2,3 miliarde de euro, în fiecare an.”
În timpul dezbaterii, Erika Stanciu a prezentat viziunea Federației Coaliția Natura 2000 pentru sistemul de management al rețelei de arii protejate din România 2019 – 2028, iar Ciprian Muscă, președintele ASFOR, a adus în atenție 10 măsuri pentru relansarea economiei forestiere, care să participe la relansarea economiei naționale pe baze ecologice și care să permită atingerea țintelor de stocare a carbonului, esențiale în lupta cu combaterea schimbărilor climatice.
Pingback:A doua rundă de dezbatere a Strategiei Forestiere a României - Revista Mobila septembrie 9, 2020