Home / Design  / Stilul Scandi – unic și eclectic, la Maison & Objet 2021

Stilul Scandi – unic și eclectic, la Maison & Objet 2021

Lemn deschis la culoare, linii clare, siluete organice și confort. Cam astea ar fi clișeele. Dar în ziua de azi, brandurile care vin din țările nordice au oferte mult mai eclectice; patru exemple strălucite au fost prezentate la ediția din septembrie a târgului Maison&Objet 2021.

 

 

„Acum douăzeci de ani puteam fi găsiți exact în același loc, chiar aici în hala 6”, exclamă Paul Christian Knudsen cu un zâmbet. Directorul de vânzări al Broste Copenhagen salută clienții și reprezentanții industriei cu egală căldură, evident încântat să savureze din nou agitația târgului. Înființat în 1955, brandul a anunțat o schimbare de direcție acum doi ani. Modalitatea confortabilă în care sunt expuse produsele prezintă perfect acea schimbare, de la farfuriile din colecția Nordic Vanilla la canapeaua Lagoon, cu tonurile sale subtile și liniștitoare. Firma daneză specializată pe vremuri în fabricarea de lumânări și care și-a făcut un nume ca un brand de veselă și tacâmuri acum își revendică locul ca firmă de design interior, exact ca Ferm living, Hay sau Muuto, care expun și ele la același târg.

 

Unul dintre lucrurile care fac ca Broste Copenhagen să fie unică sunt culorile foarte specifice. Dar asta nu e tot.

 

„Am renunțat la stilul rustic pentru linii mult mai tăioase, rămânând totuși concentrați pe confort. Hygge este foarte important pentru noi”, comentează Knudsen. O gamă vastă de mobilier și piese decorative create ca să ne însoțească pe tot parcursul zilei stă dovadă pentru noua tendință în această „filozofie de viață” daneză, care plasează starea de bine în centrul atenției.

 

 

Kristina Dam, care a fost numită director artistic al brandului cu doi ani în urmă, și-a prezentat și ea propriile creații la un stand învecinat. Munca ei este o celebrare a materialelor de calitate și a designului curat, două trăsături atât de adesea asociate cu cele mai mari case de design scandinave. Dar ce diferențiază creațiile ei de restul poate fi reținut în două cuvinte: „minimalism sculptural”. Această abordare este demonstrată amețitor prin gama Collector a designerului, care prezintă un scaun cu trei picioare susținut de un proces de fabricație complex, o masă cu un pronunțat aspect architectural cu un picior în X, alături de o sumedenie de detalii elegante precum cele din creațiile din lemn de stejar asamblate folosind elemente de îmbinare aparente din lemn de nuc.

 

O definiție mai largă și cumva negeografică plasează Finlanda printre țările despre care se susține că tipizează stilul Scandi, asociindu-l cu abordarea mai artizanală a siluetelor organice. BlockO bifează toate astea, dar dansează totuși pe propria muzică. Vetrom, tânăra firmă din spatele produsului îl descrie ca pe „un cerc perfect într-o lume dreptunghiulară”. Și lumea la care se referă? Lumea birourilor. Acest chioșc sub formă de O pentru lucrul în colaborare este fabricat exclusiv din materiale locale, ne explică CEO-ul firmei, Roope Urpolhati. Nu este doar forma cea care-l face special, ci și faptul că abordează o sumedenie dintre nevoie actuale – suprafețele de lucru sunt antimicrobiene și modele viitoare vor fi echipate cu purificatoare de aer integrate. La fel ca Evavaara și Silmux care au avut și ele standuri în sectorul WORK! al târgului, Vetrom prezintă o versiune originală atât a designului scandinav, cât și a mobilierului de birou.

 

 

Born in Sweden vinde produse care sunt create și produse în mare parte în Suedia. Fondatorul firmei este scandinav de trei ori. Născut în Danemarca din mamă norvegiană și suedez prin adopție, Kim Vejsholt și-a lansat brandul în 2008 cu ideea de a vinde produse eco-friendly. Produse din materiale reciclate sau reciclabile, obiectele lui de zi cu zi sunt adevărați ambasadori ai „stilului de viață scandinav”. „Vândut în toată lumea, dispozitivul de hrănire a păsărilor care se atașează la fereastră atrage păsările și te aduce mai aproape de natură, chiar și într-un mediu urban. Aceasta este esența stilului Scandi.”

 

Un stil renumit pentru fiabilitate și standarde exacte, la care brandul adaugă un pic de fantezie, cu pipernițele sale din lemn sub formă de copac, care acum aduc o pădure scandinavă în miniatură în bucătăriile din toată lumea.

 

Sursa: maison-objet.com

 

Mai multe articole despre TENDINTE IN DESIGNUL DE INTERIOR, AICI

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT