Home / Design  / Stilul Muji: mai puțin este întotdeauna mai mult

Stilul Muji: mai puțin este întotdeauna mai mult

Dacă abia acum auziți despre stilul Muji, ați pierdut o ocazie distractivă, curată și minimalistă de a vă renova și decora casa.

 

Mujirushi Ryōhin sau, pe scurt, Muji, este o renumită companie japoneză de lifestyle care comercializează articole practice și simple, dar funcționale și de calitate. Influențată de școala japoneză a budismului – Zen – filozofia Muji emană o estetică elegantă și minimalistă.

 

 

„Mujirushi Ryohin” înseamnă „No-Brand Quality Goods” (n.trad. bunuri de calitate fără brand) și reprezintă sloganul și filozofia companiei care invită clienții să își cumpere produsele nu pentru marca lor, ci pentru calitatea și designul funcțional.

 

 

Ca o extensie a articolelor Muji, simple și oferind inspirație, care acoperă aproape toate aspectele vieții, brandul oferă japonezilor variante de case, începând din anul 2004. Consecventă cu filozofia mărcii, Casa Muji este reprezentată de o cutie mică și „goală”, dar foarte ușor modificabilă, având aproximativ 90-130 de metri pătrați. Convingerea Muji în suficiența dimensiunilor mici a existat încă de la lansarea primului lor model și mult înainte de mișcarea „casa minusculă”.

 

 

Muji oferă în prezent trei modele de case: Ki no Ie (Casa din lemn), Mado no Ie (Casa cu ferestre) și Tate no Ie (Casa verticală). În septembrie 2019, a fost adăugată cea de-a patra casă, Yō no Ie (Casa Soarelui), care urmează conceptul arhitectural tradițional japonez al unei hiraya – o casă cu un singur etaj și o punte inspirată de engawa – pardoseala exterioară, dispusă continuu în jurul camerelor, specifică arhitecturii japoneze, de obicei din lemn sau bambus, și seamănând cu o verandă.

 

 

Mai mult decât un brand de succes din Japonia, cu un număr mare de adepți și fani dedicați, cuceriți rapid de conceptele minimaliste și ideile practice, Muji a ajuns popular în întreaga lume, devenind, de fapt, termenul pentru un anumit stil de design. Scopul Muji este acela de a furniza articole foarte simple, foarte funcționale, de înaltă calitate.

 

Dacă doriți să locuiți într-o casă de inspirație Muji, iată principalele reguli!

 

 

Înțelegeți esența designului de interior Muji

 

Pentru a pune în practică un concept Muji, trebuie să înțelegeți ce înseamnă termenul.

 

Muji este direct. Nu există ornamente, elemente inutile sau decorațiuni excesive. Fiecare articol trebuie să îndeplinească un scop și să facă acest lucru în cel mai minimalist și mai curat mod posibil.

 

 

În estetica Muji, mai puțin este întotdeauna mai mult. Îndepărtarea dezordinei din casă este considerată unul dintre obiectivele cheie pentru a face interiorul spațios, primitor și sănătos. În acest sens, proiectele de design de interior Muji amintesc de cele minimaliste scandinave.

 

Cu toate acestea, Muji nu înseamnă doar minimalism. Accentul se pune, în primul rând pe calitate, nu pe cantitate. Astfel, piesele de mobilier și de decor pentru casă sunt realizate din cele mai bune materiale. Mobilierul bine făcut este inima și sufletul unei vieți conștiente, Zen. Interiorul casei voastre ar trebui să fie o reflectare a filozofiei voastre de viață. Astfel, ar trebui să vă concentrati asupra lucrurilor de finețe, cele care servesc unui scop specific, și să faceți acest lucru cu stil.

 

 

Alegeți mobilă din materiale naturale, solide

 

Lemnul masiv netratat (de preferință în culori deschise), oțelul inoxidabil, alte metale și sticla sunt toate alegerile preferate pentru casele de inspirație Muji.

 

 

Uitați de plastic și alte materiale sintetice! Sunt slabe calitativ, nu sunt sustenabile și compromit viziunea de ansamblu. În plus, astfel de materiale nu au o longevitate comparabilă cu aceea a mobilierului bine făcut, din materiale de înaltă calitate.

 

Frumusețea interioarelor Muji constă în faptul că piesele de mobilier și decorațiunile sunt „fără marcă”. Asta înseamnă că nu e nevoie să căutați prin magazine, mobilă de designer. Puteți obține mobilier din locuri diferite (inclusiv piese de epocă), atâta timp cât obiectul în cauză îndeplinește criteriile funcționale și estetice.

 

 

Păstrați casa curată și îngrijită, folosind depozitare încorporată

 

Uitați de soluțiile de stocare voluminoase și obositoare! Cu cât spațiul de depozitare este mai simplu și mai curat, cu atât mai mult loc vă va rămâne pentru alte activități în interiorul casei. Soluțiile de depozitare încorporate pot fi puțin mai scumpe decât rafturile obișnuite, dar vor avea mai mult succes, în timp. Este foarte ușor să ascundeți un compartiment de depozitare în spatele unei uși glisante sau a unor pereți despărțitori. De fapt, partiția în sine ar putea prezenta rafturi, astfel încât să servească două scopuri în același timp.

 

Designul Muji folosește la maximum spațiile care, altfel, ar fi rămas neutilizate. Dacă puteți veni cu o soluție inteligentă de stocare pentru casă, e bine să o faceți!

 

 

Planificați având în minte ideea de flexibilitate

 

Acesta este unul dintre cele mai importante beneficii ale interioarelor Muji.

 

Mobilierul Muji și decorațiunile interioare sunt ambele create prin înțelegerea faptului că viața are nevoie de schimbare. Veți avea o cerință specifică în fiecare fază a existenței voastre. Astfel, proiectele de case ar trebui să mențină un grad ridicat de flexibilitate pentru a permite modificări pe măsură ce nevoile se schimbă.

 

 

Pereții despărțitori mobili, mobilierul multifuncțional și alegerile simple de decorare a casei se potrivesc aceastei nevoi speciale. Același lucru se aplică elementelor arhitecturale, cum ar fi platformele ridicate (o alegere excelentă pentru exerciții și meditație) care pot fi ușor transformate într-un colț pentru oaspeți sau într-o zonă de studiu.

 

Gândiți inteligent și priviți-vă spațiul ca fiind multifuncțional. Dacă vă este greu să identificați toate modurile în care poate fi utilizată o anumită cameră, apelați la un studio profesionist de amenajări interioare. Pe baza preferințelor, a stilului de viață și a specificului apartamentului, un expert în domeniu va veni cu mai multe opțiuni de amenajare.

 

 

Păstrați culorile naturale

 

Tonurile strălucitoare, electrice și nenaturale, precum rozul aprins, sunt departe de Zen și nu aparțin esteticii Muji. Păstrarea culorilor naturale pune în valoare frumusețea materialelor și strălucirea pieselor masive de mobilier. Deși nu există o schemă de culori Muji strict stabilită, cu cât păstrați mai naturală selecția, cu atât mai bine.

 

Albul, tonurile naturale ale lemnului, gri, crem, bej și albastru deschis sunt toate alegeri excelente care se încadrează în conceptul Muji. Puteți experimenta cu tonuri care sunt în afara acestor sugestii. Totuși, ar trebui să căutați armonia și echilibrul. Tonurile joacă doar un rol de susținere și cu siguranță nu sunt vedetele spectacolului.

 

Uitați-vă la copaci, pietre, flori și cer. Culorile pe care natura le are de oferit sunt cele pe care trebuie să le aduceți în apartament, dacă-l doriți Muji.

 

 

 

Sursa: homeguide.com.sg

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT