Home / Focus  / Șomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură de susținere a reluării activității

Șomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură de susținere a reluării activității

Plata șomajului tehnic pentru domeniile în care se vor menține restricțiile va continua și după data de 1 iunie. Pentru domeniile care își vor relua activitatea, șomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură de susținere prin alocarea unui procent din salariul brut de până la 41,5%.

 

Ludovic Orban, Prim ministrul României: „Pentru toate domeniile care își vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricțiilor, șomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susținere a reluării activității de către angajați, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care își reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat. Evaluarea pe care o avem ne indică faptul că există aproape 600.000 de români care s-au aflat în șomaj tehnic și până la 700.000 de români care vor fi în căutarea unui loc de muncă, aproape 350.000 de persoane cărora li s-a încheiat contractul de muncă și între 300.000 și 350.000 de români care s-au întors în țară și care vor fi în căutarea unui loc de muncă. Din acest motiv, pe lângă măsura activă acordată pentru reluarea activității angajaților din companiile care au fost afectate de măsurile de restricție sau au fost afectate indirect de criza economică vom folosi mai multe măsuri active dedicate diferitelor categorii de angajați. Vom acorda un procent de până la 30 la sută din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, care vor oferi locuri de muncă cetățenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă pe o perioadă de cel puțin trei luni de zile.

 

România ar urma să beneficieze, în perioada următoare, de o sumă cuprinsă între 3 și 5 miliarde de euro, bani europeni, după ce Consiliul Uniunii Europene a aprobat un regulament care va pune în practică programul SURE.

 

Ludovic Orban, Prim ministrul României: Consiliul Uniunii Europene a aprobat un regulament care va pune în practică așa-numitul program SURE. Este vorba despre un program prin care Uniunea Europeană ajută statele membre, măsurile active de ocupare a forței de muncă. Practic, putem spune astăzi că România are garanția că va beneficia de finanțare de la nivel european pentru a putea pune în practică măsurile de ocupare care au fost gândite de Guvernul României, măsuri care vin atât în sprijinul angajaților, cât și în sprijinul angajatorilor. Prin intermediul acestui program, țările membre pot să acceseze sume importante de bani, cu condiția oferirii unor garanții. În ceea ce privește România, România trebuie să ofere o garanție de până la 400 de milioane de euro și va beneficia, conform calculelor noastre, sigur, în funcție de mecanismul de repartiție a fondurilor respective, de o sumă între trei miliarde de euro și cinci miliarde de euro, suma totală care va fi folosită în acest program fiind de 100 de miliarde.

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT