Soluții pentru rezolvarea crizei de personal calificat din industria lemnului
Doar 2% din cei peste 128.000 de români care lucrează în industria lemnului sunt calificați, după cum arată datele Facultății de Ingineria Lemnului. Mediul academic oferă câteva soluții pentru rezolvarea crizei și îi cheamă în sprijin chiar pe agenții economici din acest sector, pentru a susține financiar un număr de studenți, prin burse de studiu, a se implica direct în practica studenților, a fi parte activă în promovarea sistemului de învățământ de profil și a racola candidați, a se implica în elaborarea planurilor de învățământ și a programei pentru disciplinele de specialitate, a le asigura absolvenților locuri de muncă în condiții cu adevărat atractive. Aceste soluții sunt deja testate de firme şi instituţii de învăţământ din alte sectoare de activitate ale economiei naţionale pentru care interesul tinerilor a scăzut și s-au dovedit eficiente.
Asociația Producătorilor de Mobilă din România poartă discuții cu reprezentanții Ministerului Educației, pentru implementarea acestor soluții.
MIHAI APOPII, vicepreședinte APMR, președinte Camera de Comerț Neamț: „Legat de pregătirea profesională noi avem o preocupare de vreo 3 ani de zile. Am pornit de la nevoia de resursă umană calificată, mai ales în domeniul producției. Ne dorim să se reînființeze sau să se acrediteze cum trebuie învățământul profesional de data aceasta în sistem dual, pentru că fără o legătură între școală și firma în care să se facă practică nu vom avea copii bine pregătiți.”