Home / Promo  / SMARTIST, o poveste de succes L4MS

SMARTIST, o poveste de succes L4MS

Chiar și fluxurile de lucru unicat pot fi susținute de logistica automată

 

Compania Bazigos, înființată în 1973, proiectează și produce piese și echipamente de înaltă precizie, cum ar fi matrițe de injecție și matrițe de tăiere și formare. Folosește mașini-unelte extrem de automatizate în spațiile sale de producție de 7.000 mp, situate în zona periferică a Atenei, Grecia. Cu cei 60 de angajați, Bazigos este liderul pieței interne, dar își generează cea mai mare parte a cifrei de afaceri, de 5 milioane EUR, pe piața internațională, fie direct, fie prin intermediul unor parteneri multinaționali.

 

Datorită naturii produselor, comenzile au de obicei un volum redus și conțin componente care variază foarte mult în ceea ce privește dimensiunea și designul. Aceasta înseamnă că fiecare produs necesită un flux de lucru unic, ceea ce face ca logistica intra-fabrică să fie greu de automatizat.

 

Piesele mici sunt transportate manual sau împinse în cărucioare de la depozit la stațiile de lucru și între stațiile de lucru. Există, de asemenea, plăci metalice mari, care cântăresc până la sute de kilograme, care sunt ridicate pe cărucioare cu macarale de acoperiș.

 

Proiectul L4MS a oferit acestei companii ocazia de a afla cum să utilizeze AGV-uri (vehicule ghidate/dirijate automat) pentru a automatiza transportul pieselor mici.

 

Simulare 3D pentru a oferi o imagine de ansamblu a investiției înainte de investiția propriu-zisă

 

Compania de software Casp din Atena și-a unit forțele cu Bazigos pentru a crea o soluție logistică. Casp se implicase deja în robotică, dar lucrul cu AGV-uri era nou și pentru ei. Au început prin crearea unui geamăn digital al procesului de fabricație. Acest lucru a fost făcut cu instrumentele oferite de OPIL (Platforma Deschisă pentru Logistica Intra-fabrica oferită de L4MS).

 

 

„Simularea 3D a fost foarte utilă și necesară pentru a demonstra potențialele scenarii [de lucru] utilizatorilor finali din fabrică. Aceasta a oferit o imagine de ansamblu bună a procesului de producție curent și a posibilităților viitoare ”, spune George Papanikolopoulos, director executiv Casp.

 

„A fost un mare avantaj să putem modela diverse fluxuri de lucru materiale, care implică automatizarea, fără a fi nevoie să investim în ele”, spune Angelos Koutoupes, manager de proiecte de cercetare-dezvoltare în firma Bazigos.

 

Dezvoltare software mai rapidă și ușurință în utilizare prin intermediul OPIL

 

Soluția propusă de Casp înlocuiește transportul manual de piese mici cu transportul acestora cu AGV-uri. Operatorii de mașini apelează un AGV la stația de lucru, încarcă produsele semi-finite pe acesta și îl trimit la următoarea stație de lucru. Toate comenzile sunt lansate de pe tablete sau smartphone-uri și direcționate către AGV-uri prin modulele software specifice ale OPIL.

 

După câteva luni de simulare și dezvoltare, angajații de la Bazigos au putut testa direct soluția în fabrică cu un AGV.

 

„Utilizarea aplicației a fost foarte ușoară pentru operatorii mașinilor. Când au fost gata să trimită piesa la următoarea stație de lucru, aplicația a sugerat ținta, deoarece secvența sarcinilor de fabricație a fost inclusă în ea. De fapt, dacă ar fi să folosim această soluție în întreaga fabrică, ar putea fi foarte util să o conectăm la sistemul nostru ERP (Enterprise Resource Planning, n.trad. Soluția de planificare a resurselor întreprinderii). Apoi, toate modificările introduse în planificările noastre [pentru producție] ar apărea în timp real ”, spune Koutoupes.

 

Papanikolopoulos confirmă faptul că modulele OPIL permit o conexiune ușoară la majoritatea sistemelor ERP de pe piață.

 

„În ansamblu, am observat că instrumentele OPIL ne-au ajutat să dezvoltăm un software destul de ușor de implementat și în alte fabrici. Putem folosi AGV-uri diferite și putem crea sarcini diferite, iar software-ul [necesar] este deja acolo. Acest lucru ne va ajuta să ne extindem afacerea”, spune Papanikolopoulos.

 

Beneficiu suplimentar – interfața OPIL înlocuiește formularele pe hârtie

 

Testarea soluției a confirmat beneficiile observate în simularea 3D. S-a dovedit, de asemenea, că soluția a susținut fluxul general de informații cu privire la logistică, acesta fiind transferat din formularele de pe hârtie în interfața OPIL de pe tablete. În plus:

 

  • s-a economisit 20% din spațiul de lucru din hala de producție
  • costurile cu forța de muncă și asigurarea ergonomiei în ceea ce privește logistica intra-fabrică au fost reduse cu 70%
  • timpul petrecut cu introducerea în sistem a informațiilor din logistica intra-fabrică a fost redus cu 65%.

 

Casp estimează costul soluției la aproximativ 25 000 EUR, incluzându-se aici software-ul, AGV-ul și implementarea soluției.

 

Angelos Koutoupes, managerul de proiecte de cercetare-dezvoltare în firma Bazigos, subliniază că găsirea unei soluții la prețuri accesibile și un furnizor bun de soluții poate fi destul de dificilă pentru IMM-uri.

 

„Experimentul L4MS de aplicare a acestor tehnologii și instrumentele OPIL ne-au adus mai aproape automatizarea logisticii. Într-un an, sau poate în doi, când vom fi gata să extindem afacerea, cu siguranță vom lua în considerare această tehnologie”, spune Koutoupes.

 

Modulele OPIL utilizate în soluția Bazigos de către Casp:

 

  • Geamănul digital: instrumentul extern de simulare 3D Visual Components
  • Planificator de sarcini (TP)
  • Nodurile agent robot (RAN)
  • Nodurile agent uman: pentru a activa interfața om-mașină

 

Dacă vă interesează modulele OPIL, vă invităm să accesați ramp.eu

 

RAMP este piața digitală pentru robotică capabilă să accelereze productivitatea în întreprinderile mici și mijlocii și să extindă piețele pentru furnizorii de soluții tehnologice. RAMP realizează acest lucru facilitând colaborarea IMM-urilor și a furnizorilor de soluții în moduri în care beneficiază ambele părți: în calitate de IMM producător, aveți acces la robotică și tehnologii de digitalizare pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea. Ca furnizor de soluții tehnologice, ajungeți mai repede la clienți și vă bucurați de accesul pe o piață mult mai mare.

 

Parteneri în acest experiment L4MS:

 

  • Fabrica: Bazigos SA, IMM care produce instrumente și echipamente de înaltă precizie, cum ar fi matrițe de formare și turnare
  • Furnizor de soluții: Casp SA, companie mică de software, www.casp.gr

 

Mai multe despre experimentul SMARTIST – o poveste de succes L4MS – puteţi afla din testimonialul video al firmei.

 

 

Traducere și adaptare poveste de succes L4MS: Andreea Paraschiv, coordonator Departament Proiecte Europene APMR

 

 

 

Proiect finanțat de Programul cadru Orizont 2020 al Uniunii Europene, Contract de finanțare nr. 767642

 

 

Citiți și:

Povești de succes L4MS

O poveste de succes neașteptată

 

Review overview

POST A COMMENT