Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România
Rezultatele preliminare ale “Studiilor privind nevoile producătorilor din domeniile agriculturii ecologice și a mobilierului din lemn din regiunile Sud-Muntenia și Nord-Est” demonstrează că producătorii români vor să exporte.
Cercetarea, parte a proiectului finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano–Român Servicii integrate de export, pentru IMM-urile din România, a stat la baza unor dezbateri publice, desfășurate pe parcursul a trei zile, cu participarea a peste 90 de reprezentanți ai firmelor, autorităților locale, asociațiilor și patronatelor, în vederea stabilirii unui plan de acțiuni care să aibă ca rezultat o creștere substanțială a exporturilor.
Cele două domenii sunt considerate prioritare în cadrul Strategiei Naționale de Export a României 2014-2020, datorită avantajelor competitive deținute prin disponibilitatea materiei prime și pregătirea resursei umane. Dintre cele 180 de firme care au răspuns în cadrul studiului, localizate în regiunile Sud-Muntenia și Nord-Est, numai 27% dintre producătorii de produse agricole și 49% dintre producătorii de mobilă din lemn au strategii coerente de export.
În sectorul agriculturii ecologice, studiul a revelat că, deși există o gamă de sortimente de produse foarte diversificată și o cerere mare pentru export, producătorii întâmpină dificultăți în accesarea piețelor internaționale. Acestea sunt atât interne, legate de lipsa de informații și personal calificat în activități de export, dar și externe, sub forma barierelor tarifare și netarifare, uzanțelor piețelor țintă, legislației aferente țării de import sau certificărilor de calitate.
În domeniul mobilierului din lemn, 80,3% dintre cele 80 de firme intervievate au declarat că dețin o strategie de dezvoltare a firmei, care însă vizează în principal piața internă. Astfel, 57,4% dintre firme nu au strategie de branding pentru internaționalizare, iar 50,8% nu au o strategie de export.
În general, firmele românești, din ambele sectoare, au declarat că doresc să exporte, deși le lipsesc cunoștințele pentru a acționa în acest sens. În plus, în vederea pregătirii pentru export, 73,8% dintre firme doresc să participe la acțiuni de promovare la târguri și expoziții internaționale. De asemenea, 79,3% dintre firmele din sectorul mobilei și 74,8% dintre cele active în domeniul agriculturii ecologice sunt pregătite să-și adapteze produsele la condițiile cererii de internaționalizare.
Pe baza nevoilor semnalate de producători în cadrul cercetării și a concluziilor dezbaterilor publice s-au stabilit temele programului de instruire și serviciile furnizate de către echipa de specialiști a Centrelor de Afaceri pentru Export din Ploiești și Bacău, create în cadrul Camerelor de Comerț și Industrie, în prima etapă a acestui proiect.
80 de firme vor participa gratuit la programul de instruire pentru export
În această perioadă, se desfășoară procesul de selecție a 80 de firme care vor participa gratuit la programul de instruire pentru export. Aplicația pentru înscrieri este disponibilă online pe:
Programul de cursuri, susținut de o echipă de specialiști români și străini, va aborda următoarele domenii:
- strategii de export
- analiza piețelor internaționale cu potențial
- crearea unor produse inovatoare și dezvoltarea tehnologică
- ambalarea și etichetarea
- branding-ul și promovarea
- logistica și canalele de distribuție
- crearea clusterelor
- legislația fiscală
- certificarea și standardele de calitate
La finalul etapei de instruire, firmele participante vor avea un plan de afaceri pentru export, iar cele cu cel mai bun potențial de dezvoltare a exportului vor participa gratuit la o serie de expoziții internaționale și sesiuni de match-making.
În urma procedurii de achiziție publică organizată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, acest proiect este realizat de asocierea Gama Proconsult – Camera de Comerț și Industrie Prahova – Inpulse Partners – TDP Partners.
Pentru detalii suplimentare: marian.dobrila@tdppartners.ro, 0727.10.20.30, Marian Dobrilă