Home / Design  / Scaunul danez de tricotat reeditat de Menu

Scaunul danez de tricotat reeditat de Menu

Marca daneză Menu a reeditat scaunul proiectat de Ib Kofod-Larsen la mijlocul secolului trecut, supranumit “scaunul de tricotat”, datorită celor două confortabile decupaje laterale dedicate odihnei coatelor în timpul tricotatului. Designul scaunului original a fost realizat în anul 1951, iar scaunul a fost realizat, în ediție limitată, de Christensen and Larsen, o companie specializată în producția de dulapuri.  Scaunul de tricotat a fost lansat, în același an, la Expoziția mobilierului de biblioteci din Copenhaga, împreună cu lucrările lui Hâns J Wegner, Finn Juhl și Nanna Ditzel.

 

Scaunul sculptural are o structură triunghiulară, un șezut ușor curbat, înclinat în spate, și un spătar cu decupaje distinctive pentru odihnă coatelor atunci când tricotezi sau citești. Forma sa compactă are o amprentă relativ redusă, ceea ce îl face potrivit pentru interioare mai puțin generoase.

 

 

„Mobilierul lui Ib a fost determinat de realitate” spune fiul designerului, Jan Kofod-Larsen. „El a fost foarte mândru de munca sa și a fost persistent în procesul de proiectare, colaborând îndeaproape cu producătorii pentru a obține fiecare detaliu exact cum a fost proiectat”.

 

„Speranța lui a fost să creeze un design care să reziste, atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere estetic”, a continuat el. „Ib ar fi fost foarte fericit să vadă că oamenii continuă să-i aprecieze mobilierul și astăzi”.

 

 

La momentul lansării sale, în anii ’50, scaunul de tricotat a fost un mare succes și a cimentat reputația Kofod-Larsen ca maestru al modernismului danez. A fost pus în producție ca o ediție limitată și, ca rezultat, a devenit un element colectiv din ce în ce mai valoros și mai căutat.

 

„Locul nostru de lider și inovator în designul contemporan este, de fapt, inrădăcinat în tradiție”, a declarat Joachim Kornbek Engell-Hansen, designerul și directorul mărcii Menu.

 

„Designerii noștri sunt maeștrii interpretării valorilor moderne ale secolului al XX-lea și ai creării de obiecte cu o personalitate unică. Noi o numim Modernism Reimagined și nu mă pot gândi la un exemplu mai bun decât scaunul de tricotat Ib Kofod-Larsen pentru a prezenta rădăcinile acestui concept Menu.”

 

 

Engell-Hansen a adăugat: „Scaunul demonstrează atracția universală a designului uman curat, creat cu o perspectivă jucăușă și grijulie. Credem că și clienții noștri vor fi la fel de entuziasmați ca și noi să vadă scaunul de tricotat în spații moderne”.

 

Reeditat în timpul evenimentului de design de la Copenhaga, care a avut loc între 24 și 26 mai 2018, scaunul va fi disponibil pentru public din septembrie, în stejar solid închis la culoare și piele gri-brună.

 

Sursa: dezeen.com

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT