Home / Evenimente  / Sărbătoare la Liceul Tehnologic ”ION VLASIU” din Târgu-Mureș , 125 de ani de tradiție și continuitate

Sărbătoare la Liceul Tehnologic ”ION VLASIU” din Târgu-Mureș , 125 de ani de tradiție și continuitate

La data de 14 noiembrie 2017, la Liceul Tehnologic ION VLASIU din Târgu Mureș s-a sărbătorit împlinirea a 125 de ani de la înființarea primei Școli de Arte și Meserii din localitate, școală care dăinuie și astăzi prin intermediul a două licee tehnologice, respectiv „ION VLASIU” și „AVRAM IANCU”.

 

La festivitate au fost prezenți dr. LUCIAN GOGA, Prefectul Județului Mureș, prof. IOAN MACARIE, Inspector școlar general ISJ Mureș, prof. ILLES ILDIKO, inspector școlar general adjunct, prof. ADINA PUI, inspector școlar general adjunct, alături de care s-au aflat ing. VASILE GLIGA, manager general GLIGA COMPANY INSTRUMENTE MUZICALE  Reghin, fost elev al Liceului Tehnologic ION VLASIU, părintele paroh  IOAN LAZĂR , Parohia Sf. Parascheva din Târgu-Mureș, părintele paroh HORAȚIU SITA, Parohia Tirimia, preoții parohi GIGEL ROATĂ și EUGEN BĂRĂIANU din Sângeorgiu de Mureș, părintele reformat SZABO LASZLO din Târgu-Mureș, SOFALVI SANDOR SZABOLCS, Primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, prof. ȘTEFAN SOMEȘAN, director al școlii între anii 1987-1990, prof. univ. dr. EUGENIU NISTOR, Director al Editurii Ardealul, inspectori școlari, directori ai unităților de învățământ din Târgu-Mureș și Deda, precum și alte personalități mureșene, absolvenți ai școlii sărbătorite, profesori și colaboratori.

 

În acest cadru festiv, prof. IOAN MACARIE, inspector școlar general al ISJ Mureș, a prezentat conducerii școlii Ordinul MEN nr. 5488/13.11.2017 prin care s-au acordat Liceului Tehnologic ION VLASIU din Târgu-Mureș Placheta și Diploma aniversară NICOLAE IORGA pentru activitatea educativă desfășurată și performanțele profesionale înregistrate în cei 125 de existență.

 

Invitatul special al acestei aniversări, prof. ȘTEFAN IOAN, director al unității școlare în perioada 1951-1955, veteran de război și veteran al învățământului tehnic și profesional românesc, a primit din partea conducerii ISJ Mureș Diploma aniversară și Placheta omagială Liceul Tehnologic ION VLASIU  din Târgu-Mureș – 125 de ani de existență.

 

Au răspuns „prezent” absolvenți din mai multe generații, de la cel mai „vechi”, în etate de 90 de ani, AUGUSTIN FLOREA,  până la cea mai „nouă”, din generația 2017, BIANCA ORGA, studentă a Universității PETRU MAIOR din Târgu-Mureș.

 

Cu mare bucurie au revenit la școală să-și întâlnească  profesorii și maiștrii-instructori elevii de ieri, astăzi ingineri de industria lemnului, profesori, conducători sau reprezentanți ai agenților economici-parteneri ai școlii, cum ar fi MOBEX, GRANGEE, NETT FRONT.

 

Evocarea maestrului ION VLASIU, patronimul școlii noastre, absolvent al Școlii de Arte și Meserii în anul 1926, a constituit un moment aparte, în care elevii pregătiți de profesor de limba și literatura română NIȚĂ NORA au recitat din versurile acestuia, cuprinse în volumul postum Vlăsiile și alte poeme.

 

A fost o mare sărbătoare la Liceul Tehnologic ION VLASIU din Târgu-Mureș, încununată de prezența artistei LEONTINA POP, interpretă de marcă a muzicii populare românești, demnă purtătoare a iei strămoșești, al cărei glas face să tresară de mândrie inima oricărui român.

 

 ing. ADELA-CRISTINA CIULEA,

director al Liceului Tehnologic „ION VLASIU” din Târgu-Mureș

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT