Home / Evenimente  / Olimpiada națională în domeniul fabricarea produselor din lemn

Olimpiada națională în domeniul fabricarea produselor din lemn

Prof. Dr. Ing. Camelia Coșereanu deschide lucrările Olimpiadei

Prof. Dr. Ing. Camelia Coșereanu deschide lucrările Olimpiadei

Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita, a găzduit în luna aprilie în timpul săptămânii ”școala altfel” Olimpiada Națională pentru domeniul: Fabricarea produselor din lemn pentru clasele XI – XII. Competiția a fost organizată de Ministerul Educației Naționale şi Cercetării Ştiințifice, Inspectoratul Şcolar Județean Harghita şi Colegiul Tehnic Bányai János din Odorheiu Secuiesc. La olimpiadă au participat elevi ai liceelor tehnologice, care au în aria curriculară “tehnologii, fabricarea produselor din lemn”, câştigători ai concursului profesional – faza județeană.

Conf. dr. ing. Camelia Coşereanu – preşedintele comisiei de examinare – a deschis lucrările Olimpiadei Naționale pentru domeniul Fabricarea produselor din lemn, urând succes participanților la competiție, deopotrivă profesori şi elevi.

 

Borboly Csaba – prefectul județului Harghita – a transmis un bun venit concurenților la olimpiada națională găzduită de municipiul Odorhei. Absolvenții colegiilor tehnice de profil, aşa cum este Colegiul Tehnic Bányai János din Odorhei, se bucură de dobândirea unei profesii care le permite angajarea pe piața muncii sau pot deveni antreprenori individuali. Olimpiada oferă concurenților care participă la competiție prilejul de a se afirma, iar cadrelor didactice prilejul de a face un fructuos schimb de experiență referitor la procesul de transmitere şi consolidare al cunoştințelor de specialitate.

 

”MESERIA, ODATĂ DOBÂNDITĂ, NU SE POATE LUA”

Existența producătorilor de mobilă în județ – Famos SA, Zetam-PLM SRL, Mobilcom SRL, Mekas Trade SRL şi alții – confirmă zicala: Omul sfințeşte locul! Reuşita acestor producători de mobilă depinde de oameni, de pasiunea şi efortul depus de aceştia pentru practicarea meseriei alese.

Inspector şcolar județean, Gârbea Petru Ioan, responsabil cu organizarea evenimentului –

Inspector școlar județean Petru Ioan Gârbea, felicitând participanții la olimpiadă

Inspector școlar județean Petru Ioan Gârbea, felicitând participanții la olimpiadă

a urat bun venit participanților la olimpiadă:

„Sunteți cei mai buni din țară, cei care, peste câțiva ani, veți concepe şi veți face obiecte necesare oamenilor, dintr-unul din cele mai ecologice materiale – lemnul – care poate fi blând sau dur, câteodată rece, dar cel mai adesea cald, dar oricum mai prietenos decât multe alte materiale, care a fost unul din primele materiale folosite de oameni pentru a-şi face viața mai uşoară şi mai plăcută. Oriunde te uiți în jur se vede rezultatul practicării meşteşugului prelucrării lemnului: case, mobilă, binale, porți, obiecte de uz gospodăresc. Chiar dacă doar câțiva veți fi premiați, toți veți fi câştigători, dobândind noi experiențe, cunoscând noi lucruri şi noi oameni”.

Ziua a 3-a a evenimentului a fost dedicată unei excursii de documentare, organizată de Inspectoratul Şcolar Județean Harghita. Elevii şi profesorii au parcurs un traseu bogat în obiective turistice – Corund, binecunoscut centru de ceramică populară din Transilvania unde, cu lutul de bună calitate extras de pe valea pârâului Săcădat, se modelează nenumărate obiecte de ceramică împodobite cu decorațiuni specifice locului. Locuitorii comunei au şi alte îndeletniciri: pe lângă traditionalul olarit ei se ocupă şi de prelucrarea lemnului, cofecționând meşteşugăreşte nenumărate obiecte ornamentale şi de uz gospodăresc. Vizitatorii au achiziționat obiecte de artă populară oferite de localnici.

Excursia a continuat cu vizitarea salinei Praid, una din cele mai mari mine de sare din țară şi din Europa, exploatarea ei constituind de sute de ani sursa de venit pentru localnici, o parte dintre ei lucrând şi astăzi în salină. Zăcământul de sare se află la o adâncime de 2700 de metri, cu rezerve pentru încă 500 de ani de aici înainte. În salină se ajunge cu autobuzul printr-un tunel de 1500 de metri apoi, coborând 300 de trepte, într-un adevărat orăşel subteran situat la 120 de metri adâncime. Aici aerul este puternic ionizat, bogat în aerosoli salini, cu efecte terapeutice binecunoscute pentru afecțiuni respiratorii. Călătoria a continuat la Sovata, stațiune balneară situată pe cursul superior al râului Târnava Mică, pe valea pârâului Sovata, în depresiunea Praid – Sovata. Faima stațiunii se datorează mai multor lacuri cu apă sărată, în- tre care cel mai important este lacul Ursu. Acolo este prezent fenomenul heliotermie: temperatura apei variază o dată cu adâncimea, ajungând vara la 40 – 60°C la adâncimea de 1,5 metri. Stațiunea are numeroase spații balneare, dotate cu instalații şi aparatură pentru vindecarea multor afecțiuni. Excursia de documentare a fost utilă grupului de participanți la olimpiadă, mulți fiind veniți pentru prima dată pe aceste meleaguri. Proba practică a avut loc pe 21 aprilie. Competiția s-a desfăşurat la un înalt nivel profesional, câştigătorii dovedind cu măiestrie nivelul cunoştințelor acumulate de-a lungul anilor de studii.

Festivitatea de premiere a avut loc după-amiaza, în sala „Sfântul Ştefan” a Primăriei din Odorhei.

Eleva Leonte Ionela Gabriela, premiul I clasa a XI-a și prof. Doinița Bulgaru, Iași

Eleva Leonte Ionela Gabriela, premiul I clasa a XI-a și prof. Doinița Bulgaru, Iași

Vorbitorii au felicitat toți participanții la olimpiadă, indiferent de rezultatul obținut, elevii dobândind experiență competițională folositoare examenelor vieții de mai târziu. Cu această ocazie doamna conf. dr. ing. Camelia Coşereanu a prezentat Facultatea de Ingineria Lemnului a Universității „Transilvania” din Braşov, îndemnând elevii să urmeze cursurile acestei prestigioase instituții de învățământ superior, prin programele de pregătire fiind unică în România. Festivitatea de premiere s-a încheiat cu un admirabil program artistic susținut de tineri din Odorhei.

Iată și rezultatele concursului:

La clasa XI-a

• Premiul I: Leonte Ionela Gabriela – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachiˮ Iaşi;

• Premiul II: Ţurcă Vasile – Colegiu Tehnic Forestier Piatra Neamţ;

• Premiul III: Ilie N. Ştefania – Liceul Tehnologic Silvic „Nicolae Rucăreanuˮ Braşov;

• Menţiune: Aron C. Iulian – Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghikaˮ Comăneşti;

• Menţiune: Ene I. Ionuţ Gabriel – Liceul Tehnologic Pucioasa – Jud. Dâmboviţa;

La clasa XII-a

• Premiul I: Covrig I. Ciprian – Liceul Tehnologic „Ion Vlasiuˮ Târgu Mureş;

• Premiul II: Davida N. Marian Florin – Liceul Tehnic Forestier Curtea de Argeş;

• Premiul III: Farcău Georgiana Bianca – Liceul Tehnologic „Petru Cupcea” Supuru de Jos – Jud.

Satu Mare;

• Menţiune: Cristea Corneliu – Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescuˮ Vălenii

de Munte – Jud. Prahova, premiat şi anul trecut la Olimpiada de la Sebeş;

• Menţiune: Apopei Alexandru – Liceul „Carol I” Bicaz – Jud. Neamţ.

Premianții Olimpiadei de la Odorhei

Premianții Olimpiadei de la Odorhei

Apreciem deosebit contribuția gazdelor, Colegiul Tehnic Bányai János şi al Comisiei de organizare la reuşita olimpiadei, eveniment remarcabil în activitatea Ministerului Educației Naționale şi Cercetării Ştiințifice. Nu în ultimul rând aducem mulțumiri sponsorilor olimpiadei care, în afară de Ministerului Educației Naționale şi Cercetării Ştiințifice, au susținut evenimentul cu contribuții substanțiale: Gordon Prod SRL, Bisericani; Famos SA, Odorheiu Secuiesc; Computer Trade SRL, Miercurea Ciuc; Asociația Arbor, Gheorgheni; Harmopan SA, Miercurea Ciuc; Select Metlemplast SRL, Odorheiu Secuiesc; Societatea Natională a Sării – Bucuresti SA – Sucursala Salina Praid.

Articol de: prof. ing. Pápay Mária-Márta – Colegiul Tehnic Bányai János – Odorheiu Secuiesc

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT