Săptămâna Europeană a Competențelor în județul Argeș
Comisia Europeană acordă o importantă deosebită dezvoltării programelor unitare de perfecționare profesională a lucrătorilor din țările membre. Comisia pune accentul pe importanța învățământului profesional și tehnic, pentru a facilita accesul la locuri de muncă de calitate, la salarii bune și la posibilitatea de a progresa în viața profesională. Prin programele Comisiei se urmărește dobândirea de competențe profesionale noi, corespunzătoare tehnologiilor prezentului, competențe de care au nevoie în contextul unei piețe a muncii în rapidă schimbare. Se dorește, între altele, asigurarea mobilității lucrătorilor în spațiul comunitar și definirea unor standarde comune de evaluare a competențelor.
În perioada 5 – 9 decembrie 2016, Comisia Europeană a organizat pentru prima dată Săptămână europeană a competențelor profesionale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să-și descopere, să-și utilizeze și să-și îmbunătățească talentele și aptitudinile prin intermediul formării profesionale.
Evenimentul a fost organizat cu implicarea activă și sprijinul ferm al Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (CEDEFOP) și al Fundației Europene de Formare. În acest context comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Săptămâna europeană a competențelor evidențiază excelența învățământului profesional și tehnic. Acesta facilitează, pentru tineri, găsirea unui loc de muncă și poate fi o alegere de carieră înțeleaptă pentru oricine. Promovarea Educației și Formării Profesionale ca primă alegere, nu ca opțiune secundară, reprezintă unul dintre obiectivele centrale ale Noii agende pentru competențe în Europa a Comisiei Europene”. Comisia Europeană a readus astfel în prim plan necesitatea de a sensibiliza tinerii, părinții, alte categorii de cursanți precum și actorii-cheie din sistemul de educație de orice nivel cu privire la faptul că educația și formarea profesională pot contribui la realizarea unei cariere la fel de atractivă ca și parcursul de învățare tradițional, de la învățământul secundar la cel universitar.
Săptămâna Europeană a Competențelor a fost marcată și în România printr-o serie de evenimente de natură să întărească necesitatea de a pune un accent deosebit pe formarea profesională și pe implicarea factorilor responsabili în educație prin participarea la proiectele europene cu tematică adecvată. Astfel, în județul Argeș, județ cu o bogată activitate în prelucrarea lemnului și beneficiar a 4 instituții de învățământ de profil, s-a organizat la data de 8 decembrie 2016, la Liceul Tehnologic Forestier – Curtea de Argeș un simpozion dedicat Săptămânii Europene a Competențelor. S-au evidențiat programele Erasmus+ derulate de instituțiile de învățământ din județul Argeș: „Mobilitate transnațională pentru formarea profesională a tinerilor”. Aceste programe facilitează accesul elevilor și studenților la oportunități de studiu în altă tară. La acest simpozion au participat elevi și cadre didactice de la unitățile școlare din județ: Curtea de Argeș, Pitești, Câmpulung, Rucăr, având clase cu profil tehnic.
S-au prezentat proiectele la care au participat unitățile școlare, exemple de bună practică referitoare la dezvoltarea și însușirea competențelor profesionale la nivel european:
- Mobilitate transnațională pentru formarea profesională a tinerilor lucrători în lemn – schimb de experiență și însușirea de noi competente europene – deplasare în Granada – Spania, responsabilă de program prof. Alunița Munteanu – Liceul Tehnologic Forestier Curtea de Argeș.
- Formarea cadrelor didactice în domeniul evaluării competențelor profesionale – vizită de studiu în Austria, responsabilă de program prof. Elena Ionescu – Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Pitești;
- Dezvoltare de noi competente în domeniul peisagisticii – schimb de experiență și însușirea de noi competente – deplasare în Franța, responsabilă de program prof. Nicoleta Mânzatu – Liceul Tehnologic „Constantin Dobrescu” Curtea de Argeș.
- European ART’ Money – program european interdisciplinar în desfășurare, cu implicarea a 7 tari din Uniunea Europeană; se urmărește dezvoltarea competențelor referitoare la cooperare, lucru în echipă, însușire și consolidare limbi străine de circulație europeană, dar și competențe referitoare la tehnici și modalități de punere în valoare a valorilor arhitecturale ale secolului 19, responsabilă de program prof. Ioana Suseanu – Colegiul Tehnic Câmpulung.
- Eficientizarea bazei materiale în vederea dezvoltării competențelor profesionale a elevilor din cadrul Liceului Tehnologic Forestier Curtea de Argeș, responsabil de program prof. dr. Andrei Grigorescu.
Asociația Producătorilor de Mobilă din România – APMR – a participat la simpozion unde a prezentat proiectul „ERGOSIGN – O nouă abordare a învățării principiilor Ergonomice prin intermediul realității virtuale pentru deSIGNerii lucrând în sectoarele tapițeriei și produselor pentru dormit”, proiect în curs de desfășurare în cadrul programelor Erasmus+. La acest proiect și-a adus contribuția și Liceul Tehnologic Forestier – Curtea de Argeș, colaborator apropiat al APMR în mai multe programe europene.
Simpozionul a inclus, de asemenea, vizitarea de către participanți a bazei materiale a liceului, cu accent pe muzeul Istoriei civilizației lemnului, laborator didactic unic în rândul școlilor de profil din România, apreciat unanim de elevi și de cadre didactice din țară.
În spiritul dezvoltării și consolidării competențelor profesionale a elevilor din Liceul Tehnologic Forestier Curtea de Argeș, cadrele didactice din școală aplică și alte metode pentru lărgirea orizontului tehnico-economic al viitorilor lucrători. Astfel, a luat ființă firma de exercițiu ECOMOB SRL, unde își desfășoară activitatea tehnicienii designeri de mobilă și amenajări interioare, dar și tehnicienii cu profil economic. ECOMOB a fost înscrisă și a participat la Târgul județean al firmelor de exercițiu, organizat de Colegiul Tehnic Câmpulung Muscel: „Antreprenoriat pe băncile școlii, prin firma de exercițiu“ unde a ocupat locul II. Elevii Liceului Tehnologic Forestier au fost coordonați de prof. economist Diana Bîlcan și de ing. Minodora Popescu și au beneficiat de ajutorul prof. dr. Grigorescu Andrei și dir. Dicu Gheorghe. Firma de exercițiu, ca metodă interactivă de învățare, contribuie la:
– dezvoltarea de competente și atitudini necesare unui întreprinzător dinamic: creativitate, gândire critică, rezolvarea de probleme, luare de decizii, asumarea responsabilității, lucrul în echipă, inițiativă, perseverență, auto-organizare și auto-evaluare a resurselor individuale, flexibilitate
– dezvoltarea spiritului antreprenorial prin realizarea de activități specifice unei firme reale
– simularea operațiunilor și proceselor economice specifice mediului real de afaceri
– perfecționarea limbajului de afaceri
– facilitarea trecerii de la școală la viața activă
Simpozionul dedicat Săptămânii Europene a Competențelor desfășurat la Liceul Tehnologic Forestier Curtea de Argeș a marcat implicarea instituțiilor de învățământ tehnic din județ în linia generală recomandată de Uniunea Europeană de a dezvolta și consolida competențe profesionale noi. Proiectele desfășurate de școli în cadrul programelor Erasmus+ pot constitui exemple de urmat pentru alte instituții de învățământ tehnic din tara.
Material oferit de prof. dr. ing. Grigorescu Andrei – responsabil eveniment