Home / Industria Mobilei  / Să ne fim aproape în noul an!

Să ne fim aproape în noul an!

Anul 2019 a fost un an dificil pentru industria mobilei, din toate punctele de vedere. Prețul exagerat al lemnului, costurile utilităților și lipsa forței de muncă au condus la scăderea producției industriale în anii 2018 și 2019, înregistrarea de pierderi și intrarea în insolvență a unui număr de important de firme din acest domeniu, la decapitalizarea multora, precum și la înjumătățirea ratei profitabilității pe total sector.  Din august 2018 producția industrială a scăzut continuu, timp de 13 luni consecutiv, până în august 2019, cea mai mare scădere fiind în decembrie 2018, la 82,3% față de decembrie 2017. Abia anul acesta în septembrie, producția industrială a crescut, depășind septembrie 2018 cu 1,8%. În aceste condiții, pe primele 9 luni ale anului 2019, producția industrială se află la un nivel de 92,2% față de anul anterior.

 

În primele 8 luni ale anului 2019, exportul de mobilier a crescut cu 4,7%, în special datorită livrărilor mai mari către Germania, Slovacia, Marea Britanie, Spania, Federația Rusă, Polonia, Ungaria, Statele Unite ale Americii.

 

Ne așteptăm ca anul 2020 să fie mai bun, sperăm să se înregistreze creșteri serioase ale producției de mobilă și ale exportului. Ne dorim ca noul Guvern să țină cont de avantajele comparative și competitive ale acestui sector, să se aplece asupra propunerilor pe care le-am făcut pentru îmbunătățirea activității și a cadrului legislativ, să ia măsuri concrete pentru rezolvarea problemelor legate de forța de muncă și de învățământ, precum și pentru gestionarea responsabilă a pădurilor, cu protejarea mediului înconjurător, dar cu valorificarea superioară a masei lemnoase recoltate legal și prelucrarea locală a acesteia în produse cu valoare adăugată mare. Producătorii de mobilă știu că putem face față competiției pe plan internațional, care este tot mai acerbă, numai cu produse inovative, cu design superior, în tendințe, realizate cu materiale ecologice. De asemenea, unitatea breslei și colaborarea între firmele membre ale Asociației Producătorilor de Mobilă din România sunt foarte importante. Este imperios să susținem și să dezvoltăm învățământul pre-universitar și universitar pentru a ne forma viitorii specialiști, cum, la fel de important, este să ne sprijinim arhitecții și designerii de interior. Și este vital să ne fim aproape unul altuia, mai uniți, ca să fim puternici și să avem o voce reprezentativă atât în fața autorităților române, cât și pe plan extern în relația cu partenerii noștri. În vremuri de criză e bine să fim uniți, să sprijinim cu idei, cu soluții, cu networking, să contribuim la întărirea organizației naționale care reprezintă interesele sectorului, asociație care funcționează cu rezultate bune de 28 de ani. Suntem una dintre cele mai active, de la noi din țară. APMR este implicată în toate grupurile de lucru la nivel guvernamental în care sunt dezbătute problemele mediului de afaceri din România.

 

 

Organizăm participarea companiilor românești la târgurile internaționale cu finanțare de la bugetul de stat. Anul trecut România a fost reprezentată cu stand național la expozițiile IMM Cologne, IFFS Singapore, Salone del Mobile.Milano, ICFF New York, Interzzum Koln,  Maison&Objet Paris, INDEX Dubai și MEBEL Moscova. Suntem parteneri și în organizarea târgurilor interne, respectiv BIFE-SIM, MOBILA EXPO, Salonul de Mobilă Sibiu. De asemenea, coordonăm sau suntem parteneri în mai multe proiecte cu finanțare europeană.

 

 

Pentru promovarea internă a industriei mobilei, dar și pentru a face diferența pe piața internațională, am creat Concursul Național de Design de Mobilier, care anul acesta va fi la cea de-a XVIII-a ediție. Proiectul aduce beneficii mari industriei noastre, pentru că încurajează tinerele talente, creativitatea, facilitează mediul de întâlnire dintre design, arhitectură și producție. Suntem foarte mândri de ceea ce am realizat cu acest concurs, apreciem toate companiile care ne-au susținut în acest demers și ne-am bucura dacă ați decide să fiți și dvs. unul dintre susținătorii acestuia. Considerăm că pentru a fi competitive pe piețele externe, firmele din România trebuie să producă mobilier, cu design propriu, bine executat, în tendințe.

 

 

De asemenea, Revista MOBILA, editată de APMR, adaptată vremurilor, s-a impus ca voce reprezentativă pe piața media din România, pe nișa de public vizată. Publicația vă ține la curent cu deciziile interne, cu modificările legislative, cu tendințele interne și internaționale, dar și cu inovațiile și noutățile din zona de echipamente și de tehnologie.

 

 

Anul 2020 să ne aducă recunoaștere, împliniri și succes în afaceri. La mulți ani, dragi parteneri!

 

Cu prietenie,

Aurica Sereny

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT