Home / Industria Mobilei  / Romsilva anunță că majorează volumul de lemn care va fi pus pe piață anul viitor

Romsilva anunță că majorează volumul de lemn care va fi pus pe piață anul viitor

Volumul de lemn pus pe piață de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva până la finalul acestui an a fost suplimentat cu 500.000 de mc, propunerea directorului general Daniel Nicolăescu fiind aprobată de Consiliul de Administrație al Romsilva, în ședința din 10 octombrie 2022.

 

Astfel, față de un program inițial de 9,5 milioane metri cubi recoltați din pădurile proprietatea publică a statului, până la finalul anului vor fi puși pe piață 10 milioane de mc, din care 3,9 milioane de mc vor fi oferiți ca lemn fasonat, iar 6,1 milioane de mc ca lemn pe picior.

 

„Menționăm că ponderea lemnului fasonat pus pe piață de Romsilva a crescut în acest an la 39%, față de 26% pe parcursul anului trecut. De asemenea, Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a aprobat, în aceeași ședință, un volum de 10 milioane de mc pentru a fi recoltați în 2023 din pădurile proprietatea publică a statului. Din acest volum, 50% va fi valorificat ca lemn fasonat, exploatat prin forțe proprii sau contracte de prestări servicii de exploatare forestieră, și 50% prin licitații de vânzare a lemnului pe picior către agenții economici atestați”, se precizează în comunicatul de presă al RNP Romsilva.

 

În răspunsul la adresa APMR din data de 4 octombrie 2022, prin care producătorii de mobilă au cerut asigurarea materiei prime lemnoase de calitate, la prețuri decente, conducerea RNP – ROMSILVA explică de ce volumul de lemn ce va fi pus pe piață anul viitor este de doar 10 milioane mc. „Pentru anul 2023, Consiliul de Administrație a aprobat un program de recoltare a masei lemnoase de 10 milioane mc. Trebuie să rețineți că la fundamentarea programului anual se au în vedere pe lângă posibilitatea anuală prevăzută de amenajamentele silvice și posibilitățile concrete de recoltare a lemnului: capacitatea tehnico-economică a operatorilor economici, disponibilitatea acestora de a exploata masa lemnoasă în regim de prestări servicii de exploatare, accesibilitatea arboretelor, existența fructificației, îndeplinirea condițiilor de alăturare a parchetelor și alte probleme de natură tehnico-organizatorică”, explică directorul general Daniel Nicolăescu în adresa RNP Romsilva trimisă către APMR la data de 12 octombrie 2022. În același document, conducerea regiei susține că „Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA va susține, la autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, propunerile privind modificarea regulamentului de valorificare a masei lemnoase, precum și crearea cadrului legal pentru încheierea de contracte pe termen mediu cu operatorii economici care dețin atestat de producător din industria mobilei.”

 

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT