Home / Comunicate de Presa  / Romania a reluat participarea la târgurile internaționale

Romania a reluat participarea la târgurile internaționale

PRODUCĂTORII ROMÂNI DE MOBILĂ EXPUN LA IMM COLOGNE, în perioada 16-22 ianuarie 2017

România este reprezentată cu stand național la cea mai mare expoziție de mobilă din Germania, după ce Programul de promovare a exportului cu finanțare de la bugetul de stat a fost blocat câteva luni 

foto cu standul Ro la KOLN

13 firme producătoare de mobilă și de design reprezintă România la cea de-a 68-a ediție a Târgului IMM COLOGNE, din Köln-Germania, care se desfășoară începând de astăzi până la data de 22 ianuarie 2017.

Aurica Sereny, președinte Asociația Producătorilor de Mobilă din România: „Participarea firmelor românești la această expoziție internațională a fost posibilă datorită asumării responsabilității de către noua echipă instalată la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care a semnat contractul cu organizatorul târgului de la Köln la data de 9 ianuarie 2017, asigurând astfel finanțarea parțială a participării, respectiv plata chiriei spațiului, înscrierea firmelor în catalogul târgului, branșamentul electric și taxele obligatorii. Celelalte cheltuieli, respectiv costurile cu construcția, amenajarea și ambientarea standului, transportul exponatelor, precum și cele cu deplasarea delegaților proprii au fost suportate de producătorii și designerii români participanți la expoziție. Cheltuielile făcute de către firmele participante au fost considerabile, având în vedere suprafața mare de expunere, precum și costurile ridicate pentru execuția standului întrucât proiectul de arhitectură a standului a fost același, ca în anii anteriori, când era realizat din fonduri publice. Firmele au suportat de fapt costurile realizării standului național al României. Din cauza nesiguranței susținerii financiare prin Programul de promovare a exportului cu finanțare de la bugetul de stat și a costurilor foarte mari pentru construcția standurilor, 17 dintre cele 30 de firme a căror participare fusese aprobată încă din luna mai anul trecut de către Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, au renunțat.”

Azi-dimineață, delegații români și-au deschis standurile pentru vizitatori, în încercarea de a cuceri Germania, care este la acest moment cea mai importantă piață pentru producătorii de mobilă din România. Pe o suprafață de 987,8 mp,  participă BUCIN MOB, CAREL CONSTRUCT, CARO JIBOU, DESIGN FOR LIFE, DIS PROD, DITRE INTERNATIONAL, ECOMATRIX, EKERO CONCEPT, FAMOS, MIHNEA GHILDUȘ DESIGN, OMEGA SEATS, SIGSTRAT și SZEL MOB. Acestea au pregătit pentru IMM Cologne produse de mobilier din lemn masiv, în special din stejar și rășinoase, într-o gamă diversificată: camere de zi, vitrine, biblioteci, bucătării, mese, scaune, bănci, dar și mobilier tapițat,  canapele, fotolii, banchete, mobilier din lemn stratificat și placaje mulate, mobilier de gradină, precum și piese unice de design.

La ediția de anul trecut a Târgului Internațional IMM Cologne, care a avut loc la Köln, în ianuarie 2016, au participat 24 de firme românești producătoare de mobilă. Târgul a înregistrat 1.185 de expozanți, din 50 de țări, iar numărul de vizitatori specialiști a fost estimat la peste 80.000, din 128 de țări. Numai la standul național al României s-au purtat discuții cu 1.984 de firme interesate de produsele noastre de mobilier, iar contractele antamate au fost estimate la peste 10 milioane de euro. Cei mai mulți cumpărători care și-au exprimat intențiile în privința încheierii de contracte pentru achiziționarea de mobilier la IMM Cologne au fost firme din Europa, în speță Germania, Olanda, Marea Britanie, Spania și Austria, dar a crescut interesul și dinspre SUA, China și India.

Precizăm că toate aceste fapte au fost explicate Executivului și anul trecut, însă fără succes.  Astfel că, după ce a sesizat MECMRA și ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice) la începutul lunii decembrie 2016, Asociația Producătorilor de Mobilă din România l-a somat public pe fostul prim-ministru al României să deblocheze Programul de promovare a exportului cu finanțare de la bugetul de stat și de întârzierea programării licitației pentru participarea cu stand național la Târgul IMM COLOGNE, al cărei termen era 30 decembrie 2016, cu doar 17 zile înainte de eveniment și a cerut urgentarea procedurii. Din nefericire, sesizările reprezentanților industriei de mobilă din România nu au fost rezolvate. Vă reamintim că Programul de promovare a exportului cu finanțare de la bugetul de stat a fost blocat în toamna-iarna anului 2016, cu consecințe nefaste asupra exportului si imaginii României în străinătate, din cauza nerealizării la timp a procedurilor de achiziție publică, conform Legii 98/2016. Industria românească de mobilă a ratat astfel promovarea pe piețe extrem de importante: Franța, Rusia, Qatar și Marea Britanie.

 BUCIN MOB 2

BUCIN MOB 3

BUCIN MOB

cadru larg de targ

CAREL 2

CAREL

CARO JIBOU 2

CARO JIBOU

DESIGN FOR LIFE

DIS PROD 2

DIS PROD

DITRE International 2

 DIZAINAR 2

DIZAINAR

ECOMATRIX

FAMOS 2

FAMOS  OMEGA SEATS

SESSIO

SIGSTRAT

SZEL MOB

UBI KUBI

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT