România își consolidează poziția internațională
„România își consolidează poziția internațională”. Iată titlul sub care a apărut relatarea corespondentului MÖBELMARKT, de la București. Helmut Merkel, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști și consultanți internaționali în industria de mobilier, care reprezintă MÖBELMARKT la cele mai importante evenimente de profil, a participat la Târgul Internațional de Mobilă BIFE SIM 2016. El și-a publicat ulterior impresiile în paginile publicației pe care o reprezintă.
„Din 13 până în 18 septembrie, a avut loc târgul de mobilă BIFE-SIM, la centrul expozițional bucureștean ROMEXPO. La eveniment au participat în jur de 300 de firme, în special românești, care au reușit să-și consolideze puternic poziția internațională în ultimii ani. Pe lângă mobilă pentru locuințe care, din punct de vedere design, s-a încadrat în zonele modern, clasic și confort, la târg au fost expuse și bucătării, accesorii, componente și mașini.
Printre expozanții internaționali s-au aflat în acest an firme din Polonia, Bulgaria, Italia, Ungaria, Grecia, Macedonia, Moldova, Serbia și Turcia. Nume și mărci germane au strălucit în special în pavilionul de bucătării, unde au fost prezente, printre altele, Bauformat, Nolte, Blanco și Hettich.
BIFE-SIM a fost organizat din nou de ROMEXPO – firma organizatoare de targuri, de Asociația industriei de mobilă APMR și de Camera de Comerț și Industrie a României. APMR numără în prezent 430 de membri, dintre care doar 210 sunt producători de mobilă, printre ceilalți membri ai asociației aflându-se furnizori, distribuitori de mașini și instituții. Membrii asociației realizează totuși 60% din volumul total al producției românești și 55 % din exportul de mobilier. APMR nu este doar co-organizator al BIFE-SIM, ci organizează și standurile naționale românești de la IMM Cologne, Espritmeuble din Paris sau de la târgurile de la Birmingham și Milano.
În anii precedenți firmele românești au putut să-și consolideze clar prezența pe numeroase piețe, în special din Europa de Vest. După cum a explicat președintele APMR, Aurica Sereny, în discuția cu MÖBELMARKT au crescut exporturile în direcția Germania, deși rata de creștere s-a aflat sub nivelul mediei. În timp ce în primele 5 luni ale acestui an totalul exporturilor a crescut la 10,9 %, plusul pentru Germania a însumat numai 5,1 % . Românii au repurtat un succes clar în Franța, unde exportul a crescut la remarcabila valoare de 22,1 %. Germania este însă, în continuare, cea mai importantă piață de export (185 milioane Euro, în perioada ianuarie – mai), urmată de Franța (135 milioane Euro) și Italia (109 milioane Euro). După cum ne-a informat Aurica Sereny, s-au dezvoltat bine si afacerile cu clienții din Țările de Jos și Spania. În afara Europei, românii s-au remarcat în special în USA și în Emiratele Arabe Unite.
În pofida dezvoltării activității internaționale, industria de mobilă a țării are de rezolvat două categorii de probleme. În primul rând, industria românească de mobilă are de luptat cu atestarea aprovizionării cu lemn, în pofida bogăției pădurilor. Dar, administrația românească a pădurilor preferă să vândă lemnul la un preț bun în străinătate, decât să aprovizioneze cu acesta producătorii români de mobilier. Astfel că, mulți producători români de mobilier sunt obligați să importe lemn din străinătate, în special din Rusia și din Ucraina. APMR și producătorii de mobilier așteaptă acum noi regulamente și inițiative de legi prin care speră să se ușureze aprovizionarea cu lemn autohton. O altă provocare este lipsa forței de muncă din industria de mobilă românească. Un serviciu la un producător de mobilă nu este prima opțiune a unui tânăr român în căutare de loc de muncă, ba dimpotrivă. Un remediu s-a sperat a fi forța de muncă străină, deși aceasta a adus o îmbunățățire a situației doar într-o mică măsură și pe termen scurt. Majoritatea angajaților străini au folosit România doar pentru scurt timp, ca loc de trecere către o țară cu un nivel de salariu mai ridicat.”
Sursa: http://www.moebelmarkt.de