Home / Industria Mobilei  / Roboții mobili sporesc eficiența lucrului într-o fabrică de încălțăminte facilitând schimbarea matrițelor

Roboții mobili sporesc eficiența lucrului într-o fabrică de încălțăminte facilitând schimbarea matrițelor

Firma Procalçado, înființată în 1973, este unul dintre cei mai mari producători europeni de componente de încălțăminte și încălțăminte cu talpă turnată. Cu cei peste 350 de angajați, Procalçado produce anual peste 4 milioane de perechi de tălpi și încălțăminte în halele sale de 18 000 m2 din Pedroso, Portugalia.

 

Creșterea Procalçado a fost posibilă prin îmbunătățiri regulate ale proceselor de fabricație, și îndeosebi  prin îmbunătățiri aduse la turnarea cauciucului și a materialelor plastice. Cu toate acestea, schimbarea matrițelor a rămas un proces care se realizează manual. Matrița aleasă este ridicată pe un cărucior, împinsă către una dintre mașinile de turnat și preîncălzită. Toate acestea operații durează aproximativ 60 de minute.

 

Experimentul de aplicare a tehnologiei L4MS le-a dat însă ocazia de a afla cum să utilizeze AGV-uri (n.trad. în română VDA-uri – vehicule dirijate automat) pentru a automatiza transportul matrițelor, precum și al materiilor prime și al produselor.

 

„Nu este vorba despre viitorul afacerilor, ci despre astăzi. Din ce în ce mai multe companii au acces la automatizare în procesele lor industriale și este important ca Procalçado să fie printre ele” spune José Pinto, director executiv la Procalçado.

 

Simulare 3D pentru a demonstra idei și pentru a facilita planificarea

 

Compania portugheză de servicii EWEN este specializată în eficiența energetică și își propune să se extindă în domeniul soluțiilor de eficientizare a producției prin intermediul automatizării. Înainte de experiment, erau noi în domeniul logisticii intra-fabrică și al AGV-urilor, însă dornici să își reducă decalajul cu ajutorul instrumentelor oferite de OPIL, platforma deschisă pentru logistică intra-fabrică pusă la punct de proiectul L4MS.

 

Specialiștii de la EWEN au creat mai întâi un geamăn digital al fabricii de încălțminte pentru a simula procesele de schimbare a matriței și de manipulare a materiilor prime, pe care l-au prezentat apoi celor de la Procalçado.

 

„Simularea 3D a fost absolut fundamentală pentru a percepe și a valida reducerea efectivă a timpului de producție. De asemenea, ne-a ajutat să ne angajăm deplin clienții în această acțiune pe parcursul procesului”, spune Luis Ribeiro, director general la EWEN.

 

Mai multă automatizare prin conectarea OPIL cu SAP

 

În soluția propusă de EWEN, matrițele sunt livrate automat exact la timp operatorilor, astfel încât să poată fi preîncălzite fără a întrerupe procesul de turnare.

 

„Cu ajutorul modulelor OPIL, activitatea noastră de dezvoltare a decurs rapid și ne-am putut concentra pe dezvoltarea unei aplicații suplimentare, EL2OPIL, Event Logistics to OPIL (Logistica Evenimentelor pentru OPIL). Aceasta acționează ca o interfață între aplicația OPIL și sistemul SAP, pe care Procalçado îl folosește pentru planificarea producției” spune Luis Ribeiro.

 

Operatorii pot urmări logistica intra-fabrică cu aplicația OPIL de pe tabletele lor, dar nu sunt obligați să solicite sau să trimită AGV-uri, deoarece acest lucru este realizat automat de SAP prin EL2OPIL.

 

„Acest experiment ne-a oferit o ocazie unică de a intra pe piața logisticii intra-fabrică. Avem încredere în extinderea soluției la baza noastră solidă de clienți în industrii precum cea a plutei, sticlei, tutunului, textilelor și materialelor plastice” spune Luis Ribeiro.

 

Pentru a obține întregul beneficiu al soluției, Procalçado mai trebuie să automatizeze depozitarea matrițelor, astfel încât AGV-urile să le poată colecta în mod autonom.

 

Producție mai rapidă, cu mai puține incidente

 

Toate beneficiile așteptate au fost atinse în timpul experimentului. Operatorii au evitat astfel toate leziunile musculare care pot avea loc accidental la mutarea matrițelor. De asemenea, s-au putut concentra asupra procesului de turnare, fără întreruperi, ceea ce a dus la o creștere a productivității.

 

  • A fost economisit peste 50% din timpul de instalare a mașinilor de turnare
  • Productivitatea mașinilor a fost crescută cu 5%
  • Accidentele au fost reduse cu peste 70%

 

EWEN estimates the cost of the solution to be around EUR 150 000 including software, AGV and implementation. EWEN estimează costul soluției la aproximativ 150 000 EUR, incluzând aici software-ul, AGV-ul și implementarea.

 

Module OPIL utilizate în soluția Procalçado de către EWEN:

 

  • Geamănul digital: folosind instrumentul extern de simulare 3D Visual Components
  • Planificator de sarcini
  • Nodurile Agent Uman
  • Nodurile Agent Senzor

 

Dacă vă interesează modulele OPIL, vă invităm să accesați ramp.eu

 

RAMP este piața digitală pentru robotică capabilă să accelereze productivitatea în întreprinderile mici și mijlocii și să extindă piețele pentru furnizorii de soluții tehnologice. RAMP realizează acest lucru facilitând colaborarea IMM-urilor și a furnizorilor de soluții în moduri în care beneficiază ambele părți: în calitate de IMM producător, aveți acces la robotică și tehnologii de digitalizare pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea. Ca furnizor de soluții tehnologice, ajungeți mai repede la clienți și vă bucurați de accesul pe o piață mult mai mare.

Parteneri în experimentul L4MS:

 

– Fabrica: Procalçado S.A., producător de componente turnate pentru  încălțăminte

– Furnizor de soluții: EWEN, o companie de servicii energetice

 

Mai multe despre experimentul HAMLET – o poveste de succes L4MS – puteţi afla din testimonialul video al firmei:

 

 

Traducere și adaptare poveste de succes L4MS: Andreea Paraschiv, coordonator Departament Proiecte Europene APMR

 

 

 

 

Proiect finanțat de Programul cadru Orizont 2020 al Uniunii Europene, Contract de finanțare nr. 767642

 

 

Citiți și:

SMARTIST, o poveste de succes L4MS

Povești de succes L4MS

O poveste de succes neașteptată

 

Review overview

POST A COMMENT