Home / Industria Mobilei  / Roboții autonomi transportă produse între companii vecine

Roboții autonomi transportă produse între companii vecine

TRECO produce echipamente poștale, cum ar fi modele avansate de cutii poștale pentru comunitate, din foi de tablă în localitatea Aalestrup, Danemarca. Aceasta cooperează cu un alt IMM, J-Coating, care oferă servicii de acoperire într-o incintă industrială aflată în vecinătate. Când TRECO a terminat sudarea și șlefuirea sudurilor la cutiile poștale, J-Coating le aplică acoperirea cu vopsele pe bază de pulberi. Ulterior TRECO continuă asamblările mecanice și electrice finale.

 

Cutiile voluminoase și grele sunt transportate între stațiile de lucru și zonele de depozitare și între zonele de depozitare ale fiecărei hale de producție. Cu toate acestea, este imposibil să se intre în zona de depozitare a halei celor de la J-Coating în timp ce procesul de acoperire cu vopsele pe bază de pulberi este în desfășurare. Acesta este motivul pentru care cutiile sunt transportate între halele celor două firme numai noaptea.

 

Cutiile sunt mutate în jur de 12 km în fiecare zi, din care jumătate se fac noaptea. Acest lucru se realizează cu cărucioare special concepute, care transportă câte opt cutii o dată fiecare și cântăresc aproape 300 kg.

 

„Este dificil să găsești personal dispus să-și sacrifice cea mai bună parte a unei seri pentru o slujbă obositoare și repetitivă prin care se transportă cutii grele. Chiar și în timpul zilei, am dori să ne eliberăm lucrătorii specializați de sarcina de a transporta cutiile, pentru a crește satisfacția și productivitatea angajaților”, spune Lars V. Jørgensen, director executiv TRECO. Așa că au decis să testeze automatizarea în experimentul L4MS.

 

Lucrătorii supraveghează procesul de acasă

 

Danezii de la compania Foundation Autnomous au început să lucreze la o soluție care să automatizeze transportul cutiilor între TRECO și J-Coating. Aceștia au înlocuit lucrările manuale cu un VDA/AGV (Vehicul Dirijat Automatizat / Automated Guided Vehicle).

 

În soluție, lucrătorii își folosesc tabletele pentru a chema robotul și pentru a-i solicita să înceapă transportul. Noaptea, aceștia supraveghează de acasă procesul, pe tablete.

 

„În timpul instalării, interviurile cu angajații ne-au inspirat la ajustări suplimentare ale soluțiilor. De exemplu, robotul nostru colaborează acum la încărcarea căruciorului cu operatorul de la stația de șlefuire. Robotul sau, de fapt, cobotul înaintează în timp ce operatorul folosește macaraua suspendată. Pe lângă îmbunătățirea ergonomiei, acest lucru economisește două minute per cărucior, ceea ce înseamnă 50 de minute pe zi”, spune Henrik L. Egestad, directorul de proiect la Foundation Autonomous.

 

Soluția se bazează pe platforma OPIL și include modificări făcute de Autonomous. Deoarece nu li s-a permis să folosească computerul propriu al robotului MiR (n.trad. VDA-ul folosit în experiment), au dezvoltat propriile versiuni ale modulelor RAN și SAN pentru a permite comunicarea cu robotul. De asemenea, au „curățat” interfața om-mașină – HMI-ul furnizat de OPIL – astfel încât acum nu conține alte informații decât butoanele Get / Preia și Go / Mergi.

 

Înțelegere reciprocă cu ajutorul simulării 3D

 

Pentru simularea 3D, Autonomous a folosit software-ul Visual Components.

 

„Ne-a oferit multe informații despre nevoile proiectului. Nu numai că a adus o înțelegere reciprocă a provocărilor și potențialelor, dar ne-a oferit și feedback instantaneu și justificări concrete cu privire la modificările propuse”, spune Henrik Egestad.

 

Experții de la Autonomous au proiectat schița soluției în patru săptămâni, dar proiectarea și simularea de detaliu au durat mai mult, întrucât configurarea logistică a fost destul de complicată, datorită faptului că erau implicate hale de producție separate. Instalările și testele finale au fost executate în aproximativ trei săptămâni.

 

Costul implementării s-a ridicat la aproximativ 120.000 €, iar costul robotului la aproximativ 55.000 €, incluzându-se aici și dispozitivele periferice necesare, cum ar fi un cârlig și o stație de încărcare automată. Autonomous nu a inclus dezvoltarea de software în aceste calcule, întrucât o parte considerabilă din muncă nu a fost dedicată exclusiv acestui proiect.

 

Odată implementată complet soluția, se estimează:

 

  • o economie de cel puțin 20% om-ore,
  • o creștere a capacității de producție cu 10%.

 

Roboți care produc date de producție

 

Un alt obiectiv al experimentului a fost acela de a converti acțiunile robotului în date de producție în timp real, care ar ajuta companiile să partajeze date și să optimizeze producția. Cadrul pentru aceasta a fost conceput, dar nu și implementat.

 

„Credem, totuși, că principiul general al transformării acțiunilor robotului în date valoroase de producție poate fi aplicat în multe alte companii”, spune Henrik Egestad. Potrivit acestuia, soluția de automatizare în sine nu va fi aplicabilă ca atare în alte firme, deoarece acest caz de utilizare care include două întreprinderi [diferite] este unic.

 

Modulele OPIL și alte module utilizate în soluția TRECO/J-Coating de către Autonomous:

 

  • Nucleul platformei OPIL,
  • Interfața om-mașină OPIL (OPIL Human Machine Interface) cu modificări,
  • Nodurile Agent Senzor (SAN) și Nodurile Agent Robot (RAN) ale OPIL, cu modificări,
  • Instrumentul de simulare 3D Visual Components, pentru a crea un geamăn digital.

 

Componentele OPIL sunt disponibile la: http://www.ramp.eu/

 

RAMP este piața digitală pentru robotică capabilă să accelereze productivitatea în întreprinderile mici și mijlocii și să extindă piețele pentru furnizorii de soluții tehnologice. RAMP realizează acest lucru facilitând colaborarea IMM-urilor și a furnizorilor de soluții în moduri în care beneficiază ambele părți: în calitate de IMM producător, aveți acces la robotică și tehnologii de digitalizare pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea. Ca furnizor de soluții tehnologice, ajungeți mai repede la clienți și vă bucurați de accesul pe o piață mult mai mare.

 

Parteneri în experimentul L4MS:

 

  • Fabrici: TRECO A/S și J-Coating
  • Furnizor de soluți: Foundation Autonomous

 

 

Traducere și adaptare poveste de succes L4MS: Andreea Paraschiv, coordonator Departament Proiecte Europene APMR

Sursa: https://s9.ro/1ebw

 

Dacă vă interesează modulele OPIL, vă invităm să accesați ramp.eu

 

 

RAMP este piața digitală pentru robotică capabilă să accelereze productivitatea în întreprinderile mici și mijlocii și să extindă piețele pentru furnizorii de soluții tehnologice. RAMP realizează acest lucru facilitând colaborarea IMM-urilor și a furnizorilor de soluții în moduri în care beneficiază ambele părți: în calitate de IMM producător, aveți acces la robotică și tehnologii de digitalizare pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea. Ca furnizor de soluții tehnologice, ajungeți mai repede la clienți și vă bucurați de accesul pe o piață mult mai mare.

 

 

 

Proiect finanțat de Programul cadru Orizont 2020 al Uniunii Europene, Contract de finanțare nr. 767642

 

Citiți și:

Eșantionare automată de calitate pentru a oferi economii semnificative de timp

Roboți și etichete electronice pentru a asigura trasabilitatea alimentelor

Deșeurile din producție – un bun punct de plecare la automatizarea logisticii intra-fabrică

Înlocuirea motostivuitoarelor cu roboți pentru a accelera logistica intra-fabrică

L4MS – apelul deschis pentru depunere de proiecte 2019: primele povești de succes

Experimentul KULINAARIA, o nouă poveste de succes L4MS

Roboții mobili sporesc eficiența lucrului într-o fabrică de încălțăminte facilitând schimbarea matrițelor

SMARTIST, o poveste de succes L4MS

Povești de succes L4MS

O poveste de succes neașteptată

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT