Home / Industria Mobilei  / Reziliența industriei românești de mobilă în anul 2020

Reziliența industriei românești de mobilă în anul 2020

Aurica Sereny, președinte Asociația Producătorilor de Mobilă din România

 

„Producția industrială în sectorul nostru este mai mică cu 19%, la 9 luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, iar exportul cu circa 9%. Industria a avut un șoc în lunile martie, aprilie și mai. Spre exemplu, în luna aprilie, producția industrială a fost de 29% față de aprilie 2019. Însă, odată cu ridicarea restricțiilor, lucrurile au început să se miște, firmele s-au adaptat la noua situație, a crescut consumul intern în condiții de pandemie. În partea a doua a anului firmele au început să aibă tot mai multe comenzi, atât pentru piața internă, cât și pentru export. Ajută foarte mult faptul că s-a înregistrat creștere pe zona construcțiilor rezidențiale în România. A crescut atât numărul de case noi, cât și ca suprafețe construite. Piața cere locuințe mai spațioase, datorită perioadei pe care o traversăm și a lucrului de acasă.

 

Probleme cu care se confruntă producătorii români de mobilă în această perioadă

 

Sunt încă greutăți în aprovizionarea cu materii prime, dar mai ales a accesoriilor și elementelor folosite în procesul de fabricație, dar și cu asigurarea forței de muncă. Prețul la lemn este încă mai mare în România față de alte țări, cu cel puțin 10-15%. Iar unele firme, în special cele care lucrează pentru export, nu au destule comenzi din cauza anulării târgurilor internaționale.

 

Măsurile luate de Guvern și așteptări ale membrilor APMR

 

Cele mai utile măsuri au fost luate în prima fază a pandemiei și mă refer la acordarea șomajului tehnic. În ultima perioadă este binevenită măsura kurzarbeit, timp de muncă redus și flexibil în companii. A fost utilă măsura suspendării impozitării pentru cantinele restaurant din interiorul fabricilor, care nu generează alte venituri. La primele două granturi din Programul de Relansare Economică, acordate pentru reducerea efectelor pandemiei, noi nu ne-am încadrat, iar a treia măsură este în curs de depunere a proiectelor, încă nu putem anticipa efectele.

 

Producătorii de mobilă cer îmbunătățirea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase, conform prevederilor noului Cod Silvic aprobat în august 2020 și a solicitărilor noastre repetate. Membrii noștri sunt interesați de proiectele cu fonduri europene pentru perioada 2021-2027, de simplificarea procedurilor și reducerea termenelor de analiză și evaluare a proiectelor. Industria mobilei a accesat fonduri europene, sunt producători care au folosit aceste finanțări pentru a-și retehnologiza fabricile, pentru a economisi energie, au implementat judicios aceste fonduri și sunt pregătiți pentru a accesa și în viitor. Pentru proiectele cu fonduri europene sau finanțate din bugetul României, solicităm să fie prevăzută doar suma maximă, pentru a nu discrimina operatorii economici care propun proiecte cu sume mai mici.

 

Deși târgurile naționale și internaționale din prima parte a anului 2021 au fost anulate sau amânate, evenimente care aveau o mare influență asupra creșterii volumului de export, suntem optimiști și credem în capacitatea producătorilor români de a se adapta la schimbări, de a face față provocărilor și de a găsi soluții și oportunități în criză, așa cum s-a întâmplat în acest an, dar și la criza din 2008-2009.

 

Ce ne propunem pentru anul 2021

 

În primul rând să fim vocea membrilor pe lângă autorități. Să discutăm și să obținem neimpozitarea până la nivelul salariului minim, măsură de care să beneficieze toți angajații din România, în locul facilităților acordate excepțional, în prezent, sectorului construcțiilor. Insistăm pentru clarificarea noțiunii de întreprindere pentru companiile care nu se încadrează nici în categoria firmelor mari din punct de vedere al cifrei de afaceri, dar nici în categoria IMM-urilor, depășind numărul de salariați de 249 de oameni, conform definiției Comisiei Europene. Aceste firme nu pot accesa fonduri europene, nici dintre cele destinate companiilor mari, dar nici pe cele destinate IMM-urilor. Susținem reluarea Programului de Internaționalizare, pentru ca firmele să poată participa singure acolo unde se organizează evenimente internaționale, precum și la târguri virtuale de mobilă, la evenimente adaptate crizei sanitare pe care o traversează omenirea. De asemenea, susținem organizarea expoziției de la Palatul Parlamentului pentru prezentarea OFERTEI DE EXPORT A ROMÂNIEI. Ne dorim ca aceasta să fie reprezentativă pentru sectorul nostru, să putem expune toate tipurile de produse pe care le realizăm, care au potențial de a fi exportate.

 

Vă urez să fiți puternici, să credeți în dumneavoastră și în România!

 

Personal, sunt bucuroasă că am rămas sănătoși și sunt recunoscătoare că firmele membre APMR au rezistat și merg înainte. Poate că toți trebuie să învățăm ceva din ceea ce s-a întâmplat în acest an. Să învățăm să fim mai economi, să susținem producția internă și să consumăm produse românești.

 

Unitatea este ceea ce v-aș îndemna să experimentați. Să vă sprijiniți, ca să creșteți împreună. Să produceți unii pentru alții, să participați împreună la licitații internaționale, să vă plasați comenzile unul altuia, în cazul în care unul nu poate executa ceva să dea mai departe. Să țineți aproape de mediul academic și să vă dezvoltați departamentele de inovare și de cercetare, pentru creșterea competitivității produselor. Să dați o șansă tinerilor, să încurajați designerii și arhitecții să creeze, pentru ca produsele românești să fie realizate cu valoare adăugată cât mai mare, originale, în tendințe, sustenabile și inovative.”

 

 

#TotulVaFiBine

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT