Home / Arhitectura  / Reversed Design vs. Renew Design, proiectarea de mobilier în universitate

Reversed Design vs. Renew Design, proiectarea de mobilier în universitate

Pentru studenții secției Design de produs de la Facultatea de Arhitectură de Interior a  Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, anul trei de școală reprezintă primul contact cu proiectarea de mobilier. Punctul de plecare este tema de atelier elaborată de prof. arh. Romeo Simiraș. Studenții au de analizat un scaun existent din lemn, cu spătar și brațe, pe care îl dezasamblează și documentează ca tipologie, istoric și tehnologii de producție. Pornind de la acest studiu, scaunul este adus ulterior în contemporan, reinterpretat personal din punct de vedere al formei și al materialelor propuse.

 

 

Este un exercițiu complex, care le dă ocazia studenților să cunoască mai bine o piesă reprezentativă de mobilier, scaunul. Istoria acestui obiect se poate spune că oglindește destul de fidel istoria societății umane: pornind de la posibilele „objet trouvé” din lemn sau piatră ce foloseau ca reazem pentru corp, trecând prin secole de cioplitorie, tâmplărie și prin meseria complexă de ebenist, continuând cu producția de serie datorată Revoluției industriale și disponibilitatea mobilierului actual, atât ca număr de piese, cât și ca diversitate tipologică. Chiar și istoria modernă a scaunului, trecând prin mobilierul ușor și accesibil, din lemn curbat, al lui Thonet; scaunele în consolă din oțel curbat, considerate revoluționare, ale Moderniștilor; scaunele ergonomice-artistice din placaj scandinave și americane Mid-Century și terminând cu ubicuele și ieftinele scaune din plastic (care e  posibil să fi detronat scaunul nr 14 al lui Thonet[1] ca număr de piese vândute dintr-un singur model), toate aceste etape reflectă schimbările moderne de producție și de mentalitate din această parte a lumii. Studiul de la atelier prilejuiește, deci, punerea în context și conștientizarea influențelor dintre design, arhitectură, mobilier și societatea în sine, iar studenții capătă o privire de ansamblu asupra lucrurilor. Totodată, ei învață lucruri practice, cum ar fi tipurile de prinderi și chertări folosite la scaunele din lemn, elemente de ergonomie și de reprezentare ortogonală a unui releveu și a soluției propuse de ei și altele.

 

 

Pe parcursul celor nouă săptămâni de atelier din acest an școlar (2022-2023), s-au realizat sute de schițe și machete de studiu (scara 1:10); desene tehnice în epură, axonometrii explodate pentru a înțelege mai bine geometria spațială a elementelor individuale; precum și modelări virtuale ale soluțiilor, cu punerea lor în contextul de utilizare: de la restaurant, la sufragerie, mobilier pentru terasă sau biroul unui artist. Totodată, studenții au beneficiat de vizita ghidată într-o fabrică de mobilier, unde au văzut strunguri, utilaje CNC și chiar camera de vopsire și lăcuire a elementelor.

 

 

Dintre proiectele elaborate s-au remarcat mai multe, prezente în fotografiile din articol. Unul dintre ele este o interpretare în stil organic (de maniera lui Gaudi sau a lui Calatrava) a unui scaun mai vechi, cu spătarul din placaj, detașat de șezut. Elementele de legătură au fost minimizate sub forma unor cepi din lemn și a unui element longitudinal din aluminiu eloxat gri închis sau arămiu. Un alt proiect interpretează în stil industrial un scaun de masă cu tapițerie. Păstrează rama  clasică a spătarului peste care întinde o piele neagră, iar elementele de legătură sunt accentuate vizual prin bucăți metalice de tipul unei grinzi cu perforații sau a unei platbande prinse cu buloane exprimate. Totul se poate încadra elegant într-un bistrò contemporan. Intr-un alt proiect, un scaun custom-made cu trei picioare este personalizat într-un frumos stil art-deco, dublând elementele de sprijin pe podea și repetând în mod decorativ elementele de legătură dintre ele. Spătarul minimalist în consolă oferă sprijin ocazional artistului ce lucrează la planșetă. De asemenea într-o traducere industrială, dar îndulcită de coca tapițată cu spumă de înaltă densitate și piele, este scaunul cu picioarele din spate în V și cu elementele de legătură metalice. Curbura brațelor a fost păstrată din scaunul studiat inițial. Au mai fost și alte idei ce merită explorate în continuare și sperăm că, măcar pentru unii dintre studenți, acesta a fost doar un prim contact cu lumea mobilierului.

 

 

Din seria de anul trecut (2021-2022), Mamoc Samuel a participat la etapa de creație a Concursului național de mobilier 2022, unde a câștigat o mențiune onorifică. Scaunul său a avut ca punct de pornire studiul unui model Thonet nr 233, realizat sub licență la fabrica Răsăritul din Arad. Sperăm să participe și studenți din acest an, concursurile fiind un exercițiu util, ce completează activitatea de la atelier. Totodată, ne dorim cu atât mai mult ca tema de a studia și proiecta un scaun să îi fi apropiat pe studenți de domeniul mobilierului, să le fi stârnit curiozitatea pentru a interacționa cu industria de profil și, de ce nu, să le fi scos la iveală noi aptitudini de proiectare.

 

 

Coordonarea proiectului din acest an a fost realizată de cadrele didactice: designer Livia Nica-Rus, arh. Cristina Iliescu, arh. Bogdan Radu.

 

Proiectele prezentate în articol aparțin studenților: Asan Cetin, Chirețu Ștefania, Chirițoiu Iulia, Dițu Dragoș, Rădulescu Ana-Maria, Simion Roxana, Statache Alexandra, Turcu Sara, Oană Mihnea, Ștefan Petru.

 

Imaginile utilizate aparțin îndrumătorilor și studenților secției Design UAUIM.

 

Articol realizat cu sprijinul asist. univ. designer Livia Nica-Rus

 

[1] Modelul Thonet nr 14 a primit în 2021 premiul German Sustainability Award Design pentru impactul său redus asupra mediului (e alcătuit din puține elemente, are pierderi minime de material și de spațiu la depozitare și transport, folosește materiale din surse regenerabile), cât și pentru imaginea sa reprezentativă în istoria mobilierului.

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT