Home / Industria Mobilei  / Reuniunea reprezentanților economici externi 2022

Reuniunea reprezentanților economici externi 2022

Reuniunea consilierilor economici externi cu membrii Consiliului de Export şi ai Consiliilor Consultative pentru Turism, Antreprenoriat şi IMM-uri a debutat la data de 28 iunie, cu sesiunea oficială care a avut loc în sala Aula Magna a Academiei de Studii Economice București, în prezența ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a secretarilor generali și a secretarilor de stat din cadrul MAT. Cuvântul de deschidere i-a aparținut rectorului ASE, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, care a menționat parteneriatul dintre Academia de Studii Economice și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Prima zi a reuniunii a fost dedicată analizei activității de diplomație comercială și punctării priorităților în materie de promovare economică externă, în actualul context internațional.

 

„La începutul mandatului meu am cerut ca prioritatea-zero a consilierilor economici externi să fie creșterea și diversificarea exporturilor românești, pentru diminuarea deficitului comercial al României. Acest lucru se poate realiza, însă, doar printr-un parteneriat strâns şi productiv al sectorului public cu cel privat, prin mobilizarea companiilor românești producătoare de mărfuri şi servicii, cu sprijinul structurilor asociative de profil. Am deblocat programul de promovare a exportului (PPE). Pentru anul în curs au fost alocați, în acest scop, 70 de milioane lei, pentru 62 de târguri și expoziții internaționale și 11 misiuni economice solicitate de mediul de afaceri. Dintre acestea, au fost realizate deja 29 de acțiuni. Vom reporni, în perioada următoare, și Programul de Internaționalizare a operatorilor economici români, program care a fost oprit în anul 2020”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

 

Reprezentanții mediului de afaceri s-au referit la problemele cu care se confruntă firmele românești, în contextul actual, și au formulat propuneri concrete privind orientarea şi derularea programelor de sprijin, dar şi pentru consolidarea cooperării cu ministerul, în vederea unei mai bune promovări pe piețele externe.

 

„Ca inițiator al acestor reuniuni vă spun că aceste întâlniri s-au degradat”, a declarat co-președintele Consiliului de Export al României, președintele ANEIR, Mihai Ionescu. El a subliniat necesitatea unei colaborări reale între autorități și mediul de afaceri, pentru susținerea Programului de Promovarea a Exporturilor, în acest moment, în dezbatere fiind normele de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de susținere și promovare a exportului cu finanțare de la bugetul de stat.

 

Următoarele trei zile au fost dedicate întâlnirilor consilierilor economici externi cu reprezentanții a circa 200 de firme interesate să inițieze sau să-şi sporească exporturile. Întâlnirile au avut loc la Camera de Comerț şi Industrie a Municipiului București şi reprezintă o facilitate pe care MAT o pune la dispoziția mediului de afaceri, în vederea stimulării exporturilor de mărfuri şi servicii românești.

 

Deși cea de-a 12-a reuniune a adus la București doar două treimi dintre consilierii economici externi ai României, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a precizat într-un comunicat că „Departamentul de Comerț Exterior, prin Birourile de Promovare Comercial-Economică din străinătate, se află în permanență la dispoziția oricărei firme din România interesate să pătrundă pe alte piețe, asigurând asistență gratuită în acest sens” și a pus la dispoziția mediului de afaceri datele de contact ale consilierilor economici externi  http://www.imm.gov.ro/ro/contact-birouri-de-promovare-comercial-economica/.

 

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) a derulat cea de-a 12-a reuniune a diplomaților comerciali, respectiv a reprezentanților economici ai României în străinătate, în perioada 28 iunie – 1 iulie 2022. Acțiunea își propune stimularea exporturilor românești şi atragerea de investiții străine şi de turiști în România.

 

 

 

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT