Home / Focus  / Relansarea Programului de Promovare a Exporturilor

Relansarea Programului de Promovare a Exporturilor

Stadiul realizării Strategiei Naționale de Export (SNE) și relansarea Programului de Promovare a Exportului (PPE) 2020 au fost principalele subiecte ale reuniunii din 21 mai 2020 a Consiliului de Export, co-prezidate de secretarul de stat din Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Liviu Rogojinaru și de președintele Asociației Internaționale a Exportatorilor și Importatorilor din România – ANEIR, Mihai Ionescu. Asociația Producătorilor de Mobilă din România – APMR a fost reprezentată la întâlnire de președintele Aurica Sereny.

 

 

Aurica Sereny, președinte APMR: „La prima reuniune a Consiliului de Export organizată pe timpul crizei sanitare, am prezentat situația sectorului mobilei în contextul provocat de pandemie. Am explicat că prima reacție a producătorilor de mobilă a fost de panică din cauză că s-au închis canalele de distribuție spre Europa, SUA și Federația Rusă, acestea fiind cele mai importate piețe pentru exportul românesc de mobilă, și că s-au închis  magazinele din centrele comerciale din țară. O serie de companii au încercat și au reușit să se reprofileze, altele au lucrat pentru că aveau deja comenzi de mobilier de grădină sau pentru dotarea de hoteluri sau reședințe. În același timp, din fericire,  exportul pe Germania s-a derulat, în cea mai mare parte. De asemenea, s-a înregistrat o creștere a vânzărilor online de mobilier.”

 

În urma întâlnirii, secretarul de stat Liviu Rogojinaru a precizat că, în contextul procesului de regândire a comerțului exterior al României, la prima întâlnire pentru elaborarea Strategiei de Export a României 2021-2025, cu extindere până în 2030, le-a adresat membrilor Consiliului de Export rugămintea să contribuie cu idei și propuneri pentru fiecare ramură economică în parte.

 

Liviu Rogojinaru, secretar de stat MEEMA: „Pentru realizarea Strategiei de Export a României 2021-2025 vom avea în vedere ca politicile publice pe care le vom propune să fie armonizate cu legislația europeană și vom avea la bază analize sectoriale, regionale și ale clusterelor. Grupul de lucru interministerial pentru Strategia de Export împreună cu mediul de afaceri vor stabili obiectivele, țintele, modalitățile de implementare și resursele, astfel încât până la finalul anului să definitivăm noua strategie.”

 

Aurica Sereny, președinte APMR: „În acest sens, am reiterat ideea organizării de târguri virtuale, întrucât există temerea privind imposibilitatea realizării expozițiilor internaționale în acest an. Pe plan intern, am insistat ca Guvernul României să scoată târgurile din categoria evenimentelor, așa cum s-a procedat în Germania, având în vedere că acestea sunt întâlniri de afaceri și pot fi programate și nu sunt evenimente cu public mare. În același timp, am informat că a apărut în consultare publică Ghidul pentru investiții – POR, în care este prevăzut că se pot aloca sume între 2 și 6 milioane de euro/ firmă. Am făcut observația și am cerut Ministerului Economiei să propună ca în Ghid să fie prevăzută doar suma maximă, astfel încât să li se permită și operatorilor economici ale căror proiecte necesită finanțare mai mică de 2 milioane de euro să poată avea acces la acest program.”

 

Oferta de export a companiilor românești a avut de suferit ca urmare a pandemiei de SARS-CoV-2, din cauza anulării târgurilor și expozițiilor programate în perioada martie – mai 2020.

 

Liviu Rogojinaru, secretar de stat MEEMA: „Este foarte important să înțelegem că participarea firmelor românești la târgurile și expozițiile cuprinse în Programul de Promovare a Exportului (PPE) depinde de decizia partenerilor externi, dacă anulează, amână sau reprogramează evenimentele. Firmele care își vor depune dosarele pentru a beneficia de ajutorul de minimis din cadrul PPE trebuie să se adapteze, să fie capabile să răspundă noilor condiții de desfășurare a târgurilor internaționale.”

 

Discuțiile au reliefat faptul că firmele se pot reorienta și târgurile care au fost anulate din cauza pandemiei pot fi înlocuite cu altele, din țări interesate de oferta de export românească.

 

Aurica Sereny, președinte APMR: „În acest sens, așteptăm ca firmele membre să ne anunțe de urgență care sunt târgurile din toamnă la care sunt interesate să participe. Există posibilitatea înlocuirii expozițiilor care nu s-au făcut, dar numai în funcție de solicitări. De asemenea, ne vom anunța membrii care dintre organizatorii importanți vor propune expoziții virtuale, în perioada următoare.”

Așteptăm propunerile dumneavoastră pe adresa apmr@industriamobilei.ro

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT