Propunerile de amendamente ale APMR, la proiectul noului Cod Silvic, au fost dezbătute marți cu guvernanții
La inițiativa APMR, marți, 10 octombrie 2023, a avut loc o întâlnire cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, și cu responsabilii pe păduri din cadrul instituției. Discuțiile au avut loc la sediul MMAP, dar a participat și consilierul de stat al Primului Ministru, Florin Spătaru. Scopul întâlnirii a fost declararea industriei românești de mobilă ramură economică strategică, pentru a putea fi luate măsuri concrete de susținere a acestui sector, atât de important pentru economia României.
Solicitarea noastră directă este ca statul român să susțină producția internă
În speță, din pădurile publice ale statului, Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA să asigure, cu prioritate, necesarul de materie primă pentru producția de mobilă și alte produse finite din lemn, care oferă cea mai mare valoare adăugată lemnului. Am cerut ca lemnul fasonat să fie comercializat la prețuri corecte, pentru menținerea competitivității industriei pe piața internă și internațională.
PROPUNERILE DE AMENDAMENTE LA PROIECTUL NOULUI COD SILVIC, completate cu ceea ce s-a convenit în timpul discuțiilor din 10 octombrie, le-am înaintat astăzi către conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și către Cancelaria Primului Ministru.
- Menținerea prevederilor Art. 60 din vechiul Cod Silvic care, la alineatul g), precizează: „Asigurarea cu prioritate de masă lemnoasă pentru producătorii din industria mobilei, din păduri proprietate publică a statului, sub formă de lemn fasonat, pe baza necesarului anual estimat. Aceștia au drept de preempțiune la cumpărarea de masă lemnoasă, la oferta de preț și în condiții egale de vânzare.”
- Sortarea lemnului pe clase de calitate și scoaterea la licitații la dimensiunile solicitate de producători, respectiv buștean pentru rezonanță, buștean pentru furnir, buștean pentru mobilă, buștean pentru cherestea, lemn pentru plăci, etc, conform standardelor europene, care să asigure maximizarea valorii adăugate și utilizarea lemnului în cascadă.
- Încheierea de contracte cadru multi-anuale de către administratorii pădurilor publice cu producătorii români de mobilă și de alte produse finite din lemn, din proximitate, pentru a le putea asigura necesarul de lemn fasonat, în baza prețurilor pieței și a crea stabilitate și predictibilitate în vederea dezvoltării sectorului.
- Scoaterea la licitație de către direcțiile silvice de loturi mici de lemn fasonat, din sortimentele superioare, precizate mai sus, previzionate pe baza necesarului și a dimensiunilor tehnice transmise de companiile producătoare din zona de proximitate, în vederea reducerii costurilor de transport și a emisiilor de carbon.
- Încurajarea și susținerea de către statul român prin politici publice și instrumente economice a dezvoltării producției de mobilă și alte produse finite din lemn, care aduc cea mai mare valoare adăugată brută în producție.
Industria mobilei contribuie anual cu 1,5 miliarde de euro la echilibrarea balanței comerciale a României. Valoarea adăugată brută în producție este de circa 55%, pe locul II, după IT, care are 57%. Sunt circa 5.500 de producători de mobilă, peste 50% având capital autohton și aproape 55.000 de angajați direcți și 150.000 pe orizontală, în companii care prestează servicii conexe.