Home / Promo  / Promisiunile noii conduceri a Consiliului de Export al României

Promisiunile noii conduceri a Consiliului de Export al României

La ședința Consiliului de Export al României din 31 octombrie 2023 a fost aleasă noua conducere formată din 2 copreședinți: Doru Frunzulică, vicepreședintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior – ARICE, din partea sectorului public și Mihai Ionescu, președintele executiv al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România – ANEIR, din partea sectorului privat. În noua formă de organizare, reglementată prin OUG nr 147/2022 și HG nr 153/2023, Consiliul de Export al României – CEXP a fost trecut în structura ARICE, aflată în subordinea Guvernului și în coordonarea Primului-Ministru.

 

 

Membrii Consiliului de Export au apreciat eforturile din acest an ale Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior – ARICE, dar și ale fostului Minister al Antreprenoriatului și Turismului, care s-au concretizat într-un record de participări ale firmelor românești la târgurile și misiunile economice internaționale, respectiv 79 de acțiuni, cu o participare în plus față de cel mai prolific an (2019) de la înființarea CEXP, din aprilie 2004.

 

Prezent la reuniunea CEXP, Mihnea-Claudiu Drumea, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului României, a declarat: „Ne dorim ca ARICE să funcționeze la cele mai bune standarde. Săptămâna trecută ne-am întâlnit și am discutat despre măsurile ce trebuie luate pentru o și mai bună funcționare. Ce pot să vă asigur este că există susținere, plecând de la Primul Ministru, la ministrul Economiei Ștefan Radu Oprea, la SGG și la Cancelaria Primului Ministru.”

 

„Pentru anul viitor sunt propuse în cadrul Programului de Promovare a Exporturilor – PPE, un număr cu 50% mai mare de acțiuni (târguri și misiuni economice) cu subvenții de la bugetul de stat. Urmează să se finalizeze și noua Strategie Națională de Export a României (pentru perioada 2024-2030), realizată de ARICE, împreună cu celelalte structuri ministeriale implicate în activitatea de comerț exterior, cu mediul academic și mediul de afaceri. În cadrul noii Strategii se vor avea în vedere – în principal – măsurile care să conducă la reducerea deficitului cronic al balanței comerciale și la extinderea relațiilor economice internaționale ale României”, a precizat Mihai Ionescu, copreședinte CEXP.

             

Expoziția Mondială OSAKA 2025, Designing Future Society for Our Lives

 

În cadrul ședinței CEXP, din 31 octombrie, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au invitat Consiliul de Export al României să promoveze în rândul membrilor participarea României la Expoziția Mondială din 2025, organizată prin intermediul Biroului International pentru Expoziții – BIE, la Osaka, în Japonia, între 13 aprilie – 13 octombrie.

 

Secretarul de stat MAE, Janina Sitaru, și comisarul general al României pentru Expoziția Universală OSAKA 2025, Ferdinand Nagy, au explicat că la manifestare sunt așteptate 150 de țări și 25 de organizații internaționale, iar ținta este de 28 de milioane de vizitatori. Pavilionul național al României se dorește a fi un tablou memorabil, care să oglindească România atât din punct de vedere cultural, cât și economic. Conceptul arhitectural pentru pavilionul României a fost realizat de o echipă de studenți și profesori din cadrul Universității de Arhitectură Ion Mincu – UAUIM, în urma unui concurs de proiecte.

 

„Având în vedere locul important ocupat de Japonia în politica externă a României, precum şi relațiile bilaterale la cel mai înalt nivel, pentru lărgirea cooperării economice şi comerciale, pentru aprofundarea schimburilor bilaterale în domeniile cultural, educațional şi turistic, participarea la Expoziția Mondială Osaka 2025 constituie o ocazie deosebită pentru promovarea intereselor României, oferind oportunități directe pentru dinamizarea schimburilor economice”, au precizat reprezentanții Guvernului.

 

În timpul ședinței Consiliului de Export, Aurica Sereny a propus, iar reprezentanții Guvernului au fost de acord cu organizarea unei expoziții de mobilă, în special produse de design, în Pavilionul Național al României la OSAKA 2025. În acest sens, toate companiile interesate de participare sunt rugate să își anunțe intenția către echipa APMR.

 

România a participat în ultimii 30 de ani la toate expozițiile mondiale și internaționale organizate sub egida Biroului International pentru Expoziții (BIE): Sevilla (Spania) 1992, Taejon (Republica Coreea) 1993, Lisabona (Portugalia) 1998, Hanovra (Germania) 2000, Aichi (Japonia) 2005, Zaragoza (Spania) 2008, Shanghai (RP Chineză) 2010, Yeosu (Republica Coreea) 2012, Milano (Italia) 2015, Astana (Kazahstan) 2017 și Dubai (Emiratele Arabe Unite) 2020.

 

 

Târgurile din primul semestru al anului 2024, pentru care APMR a depus deja documentele de înscriere de la companiile interesate

 

  • Imm Cologne (14 – 18 ianuarie 2024). Sunt înscrise 15 firme pe 813 mp.
  • January Furniture Show NEC Birmingham (21 – 24 ianuarie 2024). Sunt înscrise 9 firme pe 340 mp.
  • Salone del Mobile. Milano (16 – 21 aprilie 2024). Sunt înscrise 18 firme, am solicitat 600 mp.
  • ICFF New York (19 – 21 mai 2024). Sunt înscrise 11 firme pe 270 mp.
  • INDEX Dubai (4 – 6 iunie 2024). Sunt înscrise 18 firme pe 509 mp.

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT