Proiectul noului Cod Silvic a fost dezbătut și la conferința FORESTRY & WOOD
Având ca temă principală Gestionarea sustenabilă a pădurilor și noul Cod Silvic, la data de 24 octombrie a avut loc Conferința FORESTRY & WOOD, care s-a desfășurat la Biblioteca Națională a României. Lideri din silvicultură, prelucrarea și procesarea lemnului, proprietari și administratori de păduri, asociații de profil, ONG-uri, autorități locale și centrale, constructori, proiectanți și arhitecți, grupuri de consultanță, dar și investitori și reprezentanți ai industriei mobilei au participat la discuțiile inițiate de PRIA Events și susținute de EGGER România. Din partea autorităților, au fost prezenți Ionut Sorin Banciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor, Mihaela Frăsineanu, consilier de stat în Guvernul României și Adrian Băban, consilier Romsilva.
Președintele APMR, Aurica Sereny a explicat rolul și importanța industriei mobilei și cum ar trebui susținută aceasta prin noul Cod Silvic. „În ultimele luni am avut mai multe întâlniri cu autoritățile, pe noul proiect al Codului Silvic, începând de la consultarea din 20 august și culminând cu întâlnirea de la minister, din 10 octombrie. Primele amendamente le-am trimis încă din 22 august și le-am completat în 11 octombrie. Așa cum știți, industria mobilei este o verigă importantă în lanț, dar noi nu intrăm în pădure, achiziționăm lemn de la procesatori. Susținem, în continuare, acordarea dreptului de preemțiune al producătorilor de mobilă, precum și sortarea lemnului pe clase de calitate și scoaterea la licitații la dimensiunile solicitate de producători, în loturi mici, previzionate.”
„Sectorul mobilei este prioritar pentru România, este unul cu care ne mândrim. Trebuie să existe o garanție și o predictibilitate. Principiul valorificării superioare a masei lemnoase este inclus în Codul Silvic. La nivel european se vorbește despre utilizarea lemnului în cascadă. Acest principiu spune că trebuie să dăm prioritate utilizărilor lemnului care păstrează durata de viață cât mai mult timp și din perspectivă climatică, pentru că produsele din lemn captează carbonul”, a răspuns Ionut Sorin Banciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor.
Reprezentanții EGGER România au punctat nevoia ca această nouă lege să fie un Cod Silvic cuprinzător, care prioritizează exploatarea durabilă a lemnului și care să asigure un control mult mai ferm și mai transparent la prima punere pe piață a materialelor lemnoase, conform celor mai bune practici din Uniunea Europeană.
„Rolul fundamental pe care îl au pădurile în susținerea biodiversității, în combaterea schimbărilor climatice și în asigurarea sănătății planetei noastre nu poate fi subestimat. Totodată, tăierile ilegale și lipsa de predictibilitate din sectorul forestier afectează companiile cu un comportament corect, care înțeleg să folosească această resursă regenerabilă astfel încât să aducă beneficii complete: economiei naționale, comunităților și utilizatorului final. În acest context, devine evident că un Cod Silvic conceput pentru a reglementa și controla în primul rând exploatarea sursei principale de lemn nu este doar o alegere, ci o necesitate fundamentată în cele mai bune practici ale Uniunii Europene”, a explicat Alina Chifan, director comercial EGGER Romania.
„Zilele acestea finalizăm discuțiile pe proiectul noului Cod Silvic, în cadrul Ministerului Mediului și va pleca spre aprobare inter-ministerială și apoi spre dezbaterea în Parlamentul României. Vă rugăm să ne susțineți, astfel încât modificările ce vor fi aduse să nu afecteze proiectul pe care ni l-am propus. Dincolo de interesele la nivel local, trebuie să ne stabilim obiectivele la nivel național, care trebuie armonizate la nivel european, global”, a explicat Ionut Sorin Banciu.
Asociația Producătorilor de Mobilă din România va urmări îndeaproape discuțiile pe proiectul noului Cod Silvic și va interveni de câte ori este nevoie pentru apărarea intereselor celor care valorifică superior lemnul și aduc cea mai mare valoare adăugată, respectiv producătorii de mobilă și de produse finite din lemn.