Home / Industria Mobilei  / PROGRAMUL DE SUSȚINERE A INTERNAȚIONALIZĂRII OPERATORILOR ECONOMICI ROMÂNI, LA START

PROGRAMUL DE SUSȚINERE A INTERNAȚIONALIZĂRII OPERATORILOR ECONOMICI ROMÂNI, LA START

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2017 privind lansarea Programului de susținere a internaționalizării operatorilor economici români, cu finanțare de la bugetul de stat, pentru perioada 2017-2020, s-au publicat în Monitorul Oficial nr. 597, din 25 iulie 2017.

 

Programul urmărește promovarea produselor și serviciilor IMM-urilor românești pe piețele externe, stimularea comunicării și a parteneriatului în afaceri, în vederea internaționalizării, dar și pregătirea întreprinzătorilor în domeniul tehnicilor de promovare a produselor și serviciilor.

 

Alocația financiară nerambursabilă este în cuantum de maximum 50.000 de lei/beneficiar/an, reprezentând maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile. Prin program se finanțează: participări individuale la târguri și expoziții internaționale organizate în străinătate, cu stand propriu; participări individuale la misiuni economice organizate în străinătate; crearea identității vizuale a unui IMM, realizarea unui site/aplicație pentru mobil, pentru prezentarea activității solicitantului și a produselor promovate, în limba română și limba engleză/altă limbă de circulație internațională; participări ale angajaților la cursuri de pregătire în țară și/sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi piețe; analize și studii de piață; alte tipuri de activități de promovare și susținere a internaționalizării.

 

STERICĂ FUDULEA, secretar de stat MMACA: „Programul este publicat astăzi (25 iulie) în Monitorul Oficial, iar înregistrarea aplicațiilor firmelor interesate va începe la data de 31 iulie 2017, la ora 10,00.”

 

Sistemul de aplicații va fi deschis până vineri 4 august, orele 20.00. Acordarea finanțării se realizează în baza criteriului „primul venit—primul servit”, în limita bugetului.

 

Prin intermediul schemei de ajutor de minimis, gestionată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, se estimează susținerea în perioada 2017-2020 a unui număr total de 1.600 de firme. Bugetul total al schemei de minimis este de 71 milioane de lei, din care, pentru anul 2017 este alocat un buget de 5 milioane de lei.

 

ILAN LAUFER, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat: „În total, cu bugetul de 71 de milioane de lei, estimăm peste 1.600 de firme care să beneficieze de program, dar depinde de valoarea grantului. Anul acesta, la un buget de 5 milioane de lei, discutăm undeva la 150-200 de companii. Nu este puțin. Bugetul este mare, dacă ne uităm pe o perioadă de patru ani. E foarte important să lansăm programul anul acesta și să vedem care sunt nevoile, cum putem să perfecționăm pentru anul viitor. Este important atunci când lansezi un program să nu vii cu un buget foarte, foarte mare la început, mai ales când este vorba de un program sensibil din punctul meu de vedere, adică trebuie să înțelegem cum putem fi mai eficienți. Iar în acest sens bugetul pentru anul viitor va fi de patru ori mai mare.”

 

foto 2 conf CCIB

 

Programul de susținere a internaționalizării operatorilor economici români, cu finanțare de la bugetul de stat a fost lansat public marți, 25 iulie, la evenimentul organizat în acest scop de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) și s-a adresat mediului de afaceri bucureștean și, în general, firmelor interesate să beneficieze de programele de promovare a exportului susținute financiar de Guvernul României.

 

Conferința, moderată de Sorin Dimitriu, președintele CCIB, a fost susținută de Ilan Laufer, ministru pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, precum şi de Sterică Fudulea, secretar de stat în același minister, co-președintele părții publice a Consiliului de Export.

 

Prof. univ. dr. ingSORIN DIMITRIU, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB): „Suntem onorați să găzduim acest eveniment la sediul nostru istoric, cu atât mai mult cu cât subiectele abordate sunt convergente cu obiectivele noastre strategice, centrate pe susținerea IMM. Camera bucureșteană poate fi, și mă bucur că începe să devină, partenerul firesc și de cursă lungă al ministerelor economice, precum și interfața acestora cu mediul de afaceri bucureștean. Ne recomandă tradiția noastră în reprezentarea mediului de afaceri și în colaborarea constructivă cu autoritățile, recunoașterea de care ne bucurăm pe plan internațional și, mai ales, preocupările noastre constante de a sprijini, prin mijloace specifice, eforturile de internaționalizare ale firmelor românești, ca parte a unei strategii complementare celei a Executivului.”

 

foto 1 conf CCIB

 

Mai multe detalii pe https://www.facebook.com/MinisterIMM/ și www.ccib.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT