Home / Design  / Programul de studii FAI-UAUIM „Mobilier și Amenajări Interioare”

Programul de studii FAI-UAUIM „Mobilier și Amenajări Interioare”

Lect. dr. arh. Codruța Iana, Șef de An II al Secției de Mobilier și Amenajări Interioare  Facultatea de Arhitectură de Interior din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” a înființat și perfecționat trei specializări în cadrul celor trei secții pe care le deține: Arhitectură de Interior, Design și Mobilier și Amenajări Interioare, pentru a răspunde la cererea diversificată de pe piața muncii. Dacă primele două secții sunt concepute ca studii de 5 ani cu master integrat, secția de „Mobilier și Amenajări Interioare” este un program de studiu cu o durată de 3 ani, care își propune să formeze specialiști orientați spre satisfacerea imediată a cererii de pe piață, într-un ciclu de studii cu durată scurtă, fără master integrat.

 

Avantajul unui studiu de trei ani este că lasă libertatea absolvenților de a alege si alte specializări după finalizarea facultății, ceea ce le sporește șansele pe piața muncii. Pe de altă parte, dacă absolventul nu dorește o altă specializare, el a acumulat în cei trei ani de studii cunoștințele necesare branșei căreia i se adresează secția de „Mobilier și Amenajări Interioare”.

 

Ofertă Programul de studii „Mobilier și Amenajări Interioare”, Facultatea de Arhitectură de Interior

 

Programul de trei ani este conceput pentru pregătirea specialiștilor în design de mobilier cu multiple valențe: proiectare de execuție a obiectelor de mobilier, mobilări și amenajări de spații cu diferite funcțiuni. În prima parte a programului de studiu se pune accent pe concepte și abordări ale proiectării de interior și mobilier, cu preocupare către a oferi elemente de cultură generală în domeniu, dar și a familiariza studentul cu domeniul de lucru: funcțiuni, amenajări, design de obiect de mobilier.

În al doilea an se abordează cele două domenii de execuție a obiectelor de mobilier: de serie mare și mică, precum și unicat, în variantele de materiale de execuție: lemn masiv și aglomerate lemnoase. Se urmărește realizarea proiectelor de execuție a principalelor obiecte de mobilier.

În ultimul an se aplică cunoștințele acumulate anterior pentru rezolvarea unor funcțiuni complexe în următoarele tipuri de construcții/clădiri: pensiuni, hoteluri, birouri, grădinițe. Totodată acesta este și anul în care studenții își susțin proiectul de diplomă.

 

Programul de studiu se compune din trei tipuri de cursuri: teoretice, ateliere de proiectare și practică.

 

În planul teoretic abordăm  cursuri de cultură generală cum sunt: Lumină și culoare, Istoria designului, Istoria artei, dar și tehnice: Mecanisme și dispozitive, Noțiuni de mecanică și structuri etc.

Programul complet poate fi găsit pe site-ul universității: https://www.uauim.ro/facultati/interior/mobilier/planuri-invatamant/

 

La capitolul design și concepție, din punct de vedere al obiectivelor, sunt urmărite:

  • Procesul de concepere a design-ului unui obiect de mobilier ca rezultat al factorilor reali: funcțiunea obiectului, curente în design-ul de mobilier, cerințele rezultate în urma studiilor de piață
  • Implementarea unor specificități de tehnologie pentru execuția în serie mare, mică și unicat
  • Particularități legate de materialele de fabricație

 

La capitolul proiectare pentru execuție ne propunem ca studenții să asimileze teoria proiectării de execuție a obiectelor de mobilier, în conformitate cu stasurile, normele de proiectare și specificitatea din domeniul abordat. Secția oferă cursuri de proiectare asistată de computer, dar și tehnici de reprezentare artistică.

 

Proiectele fundamentează cunoștințe legate de:

  • Elemente de tehnică de proiectare de execuție pentru obiecte de mobilier de serie mare, mică și unicat din diferite materiale, de la lemn masiv și lemn și furnire din esențe nobile până la aglomerate lemnoase și tapițerii;
  • Gama cât mai completă de funcțiuni pentru obiectele de mobilier: mese și scaune, obiecte de ședere (canapele), obiecte de depozitare, bucătării, dormitoare, camere de tineret, în general mobilier pentru locuirea publică (hoteluri și pensiuni) și privată (locuințe).

 

La capitolul funcțiuni și amenajări interioare, programul nostru de studii își propune abordarea unei game variate. Proiectul de amenajare în stil clasic, de tip boiserie din lemn masiv, cu mobilier integrat, vine în întâmpinarea cererii din acest segment de piață care a fost acoperit o bună vreme din surse externe.

 

Pe tot parcursul anilor de studiu sunt organizate vizite și ateliere de practică la fabrici și ateliere de execuție de profil, ținem legătura și organizăm conferințe cu firmele de accesorii și vânzare de mobilier, încurajăm participarea la concursuri de design, totul pentru ca studenții noștri să fie permanent conectați cu realitatea. Mai mult decât atât, colaborarea de peste 10 ani cu APMR oferă o platformă absolvenților Secției de Mobilier și Amenajări Interioare a UAUIM prin care pot fi puși în legătură cu producătorii, viitorii lor angajatori.

 

Mobilier și Amenajări Interioare

 

Prin toate programele de studiu dorim ca absolvenții noștri să fie ceea ce acest domeniu are nevoie.

Considerăm că programul Secției de Mobilier și Amenajări Interioare a UAUIM reprezintă o ofertă potrivită pentru Industria mobilei și prelucrării lemnului, dat fiind că aceasta este una dintre cele mai dezvoltate și mai puternice dintre industriile românești, într-o continuă dezvoltare, mai ales într-o perioadă în care se dorește individualizarea sa pe piața internațională.

 

Autor: Lect. dr. arh. Codruța Iana, Șef de An II al Secției de „Mobilier și Amenajări Interioare”

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT