Home / Industria Mobilei  / Programe pentru zonele rurale – Submăsurile 6.2 și 6.4

Programe pentru zonele rurale – Submăsurile 6.2 și 6.4

Programe pentru zonele rurale – Submăsurile 6.2 și 6.4

Luna octombrie oferă antreprenorilor eligibili din mediul rural programe și fonduri nerambursabile conform submăsurilor 6.2 – „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zonele rurale” și 6.4 – „Sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”, ambele fiind finanțate de Uniunea Europeană și Guvernul României, prin Fondul European Agricol Pentru Dezvoltarea Rurală.

 

 

Informații despre Submăsurile 6.2 și 6.4

Submăsurile 6.2 și 6.4 propun dezvoltarea cadrului rural prin înființarea și dezvoltarea de micro-întreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale. Aceste submăsuri vor facilita dezvoltarea economică de la sat, alături de alte beneficii și avantaje pentru spațiul rural și pentru oameni, precum creșterea ofertelor locurilor de muncă, existența unei economii durabile, reducerea sărăciei, reducerea diferențelor dintre mediul rural și urban, dar și creșterea numărului de activități neagricole desfășurate la sat.

 

Domeniile finanțate pentru Submăsurile 6.2 și 6.4 vizează activitățile de producție (precum fabricarea produselor textile, articolele de marochinărie, hârtie și creion, prelucrarea de lemn, etc), activități meșteșugărești (de pildă: artizanat, olărit, brodat, prelucrarea manuală de lână, lemn), activități turistice (prin realizarea structurilor noi de cazare: camping, bungalow sau servicii turistice) și servicii (medicale, consultanță, juridice, audit).

 

Una dintre cele mai importante condiții pentru eligibilitatea acordării sprijinului este ca firma în cauză să se prezinte cu un „Plan de afaceri”, alături de un plan de lucru pentru proiect. Danibrum, datorită experienței vaste în activitățile ce cuprind prelucrarea lemnului, atelierele pentru mobilă și fabrici industriale, poate oferi antreprenorilor și fermierilor autorizați asistență pentru scrierea proiectelor destinate acestei industrii.

 

 

Această asistență se realizează amănunțit: faza incipientă pornește printr-o verificare a proiectului, fiind controlat de un personal specializat. În urma verificării  se vor seta corect toate nevoile și cerințele proiectului, astfel încât clientul să primească toate informațiile de care are nevoie cu privire la etapele de lucru și de echipamentele necesare afacerii proaspăt finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), astfel încât proiectul să se poată dezvolta corespunzător.

 

Beneficiarii submăsurilor 6.2 și 6.4

Solicitanții eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat pentru măsurile 6.2 și 6.4 sunt:

  • Micro-întreprinderile sau întreprinderile mici cu sediul și toate punctele de activitate existente în spațiul rural, care propun activități neagricole noi sau care nu sunt activități complementare cu sarcinile anterioare de lucru.
  • Fermierii sau membrii unei gospodării agricole ce sunt autorizați cu statut minim PFA pentru înființarea unei prime activități neagricole în spațiul rural.

 

Fondurile totale alocate și pragurile de calitate pentru sM 6.2 și 6.4

Proiectele Submăsurii 6.2 – „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” pot primi o finanțare de 50.000 de euro per proiect, cu posibilitatea majorării de până la 70.000 euro/ proiect. Bugetul total disponibil este de 50 de milioane de euro. Pentru proiectele aferente Submăsurii 6.4 – „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”, bugetul total disponibil este de 100 de milioane de euro, iar fiecare proiect poate fi finanțat cu 200.000 de euro.

 

Alături de activitatea propriu-zisă și desfășurarea temeinică a planului de lucru, există și alte cheltuieli eligibile care intră în finanțarea nerambursabilă. De pildă, toate cheltuielile propuse în Planul de afaceri, menționat anterior, suma utilizată pentru achiziționarea terenului/ terenurilor necesare proiectului, sumele utilizate pentru materialele de construcții și pentru manopera acestora, investiția pentru mijloace de transport și ambarcațiuni.

 

Pragurile de calitate

Există trei praguri de calitate ce diferențiază proiectele ce concurează pentru obținerea de fonduri nerambursabile. Pentru sM 6.2 sunt: 25 de puncte, 30 de puncte și 40 de puncte și respectiv: 25 de puncte, 50 de puncte și 60 de puncte pentru sM 6.4. Punctele sunt influențate de domeniul de lucru, de complexitatea proiectului, de locația propriu-zisă, dar și de impactul pozitiv asupra mediului înconjurător. Totalul este de 100 de puncte.

 

Printre principiile și criteriile de selecție comune în cazul sM 6.2 și 6.4 se poate enunța de pildă: „Principiul diversificării activității agricole a fermierilor/ membrilor gospodăriei agricole către activități non agricole” – 5 puncte, „Principiul stimulării activităților turistice(…)” – maxim 15 puncte, respectiv maxim 25 de puncte pentru sM 6.2.

 

Astfel, pentru ca micro-întreprinderile, întreprinderile mici sau fermierii autorizați să atingă fiecare prag de finanțare în mod remarcabil, va trebui ca acestea să îndeplinească o sumedenie de criterii. La Danibrum există o paletă extinsă de utilaje care va ajuta orice proiect non-agricol și din domeniul rural să îndeplinească nevoile și cerințele pragurilor de finanțare.

 

De exemplu, dacă firma finanțată are CAEN-ul potrivit și activează în domeniul fabricării de mobilă, atunci cu Danibrum compania respectivă va putea trece prin toate etapele necesare, de la retezarea și rindeluirea bușteanului și respectiv scândurilor, până la profilarea, frezarea, lipirea, chituirea, șlefuirea, lăcuirea și laminarea, dacă este cazul, tuturor pieselor de mobilă potrivite pentru planul de lucru al întreprinderii.

 

 

Aplicarea la programul finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României, prin Fondul Agricol Pentru Dezvoltarea Rurală cu denumirea de Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, necesită numeroase documente, strategii și planuri de lucru foarte bune la pus. Datorită unei experiențe vaste în proiectele locale, guvernamentale sau europene,  Danibrum va putea ajuta firmele care depun cererile de finanțare atât prin consultanță, dar și datorită materialelor de calitate, potrivite pentru orice proiect rural și non-agricol.

 

Dacă faci parte dintre antreprenorii de micro-întreprinderi sau întreprinderi mici sau ești fermier autorizat, atunci alege să participi la programele pentru submăsurile 6.2 și 6.4, ce oferă finanțări nerambursabile, pentru a investi, dezvolta și moderniza spațiul rural și pentru a crea noi locuri de muncă, diversificate și necesare pentru un trai mai bun!

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT