Home / Focus  / Produs în România

Produs în România

ÎNTOARCEREA LA AUTENTICITATE ROMÂNEASCĂ DUPĂ 25 DE ANI

Românii se întorc la rădăcini. După un sfert de veac în care au gustat din plin deschiderea granițelor, au explorat de la munți și plaje din cele mai îndepărtate și atractive țări, până la mâncăruri și băuturi specifice, după ce și-au colecționat multe dintre obiectele la care doar au visat pe vremea comunismului, de ceva vreme are loc un fenomen de reinventare. Încet dar sigur românii încep să se susțină între ei. De vreo 3-4 ani se simte schimbarea, însă anul 2015 pare să fi fost hotar. Oamenii încep să revină la produsul autentic românesc: brânza produsă acasă, carnea sănătoasă de curte, legumele din serele noastre. Caută ce-i bun de pe la noi. Încep să aprecieze hrana sănătoasă și lucrul făcut aici, acasă. Trendul se simte și în mobilă.

PIAȚA DE MOBILĂ A CRESCUT ANUL TRECUT CU 7,4%

produs in romania (13)

ILEANA BLIDAR, SARMEXIM

 

Însă felul în care se dezvoltă piața depinde și de abilitatea producătorilor de mobilă de a crea produse pe gustul românilor. Acesta este și noul plan de business al conducerii fabricii de mobilă de lux din lemn masiv, SARMEXIM, din Satu Mare, mărturisește ILEANA BLIDAR. Deși exportă în jur de 90% din ceea ce produce, firma se orientează acum spre piața internă, care devine tot mai atractivă:

 

 

„Cred că toată piața românească este foarte atentă la ce consumă, începând de la hrană, la îmbrăcăminte, mobilier. Oamenii sunt atenți să doarmă într-un mediu sănătos, să consume un aliment bio sănătos. De aceea cred că apreciază mobilierul din lemn masiv, pentru confortul psihic. Nu este același lucru sa dormi într-o încăpere din lemn masiv care are nuanță, structură, miros sau să dormi într-o cameră unde există un mobilier din alt material, sintetic. În ultima perioadă piața românească s-a educat în vederea cumpărării mobilierului din lemn masiv, în special tinerii. Noi aveam un segment de vârstă de la 40+ care cumpăra mobilierul Sarmexim. Dar acum sunt și tineri de 28, 35 de ani care apreciază foarte mult mobila din lemn masiv.”

Cu alte cuvinte consumatorul român de mobilă a evoluat, s-a cizelat, a devenit mai pretențios. Vorbim de cumpărătorul cu venituri peste medie, care ține seama de designul produsului, de textură, de calitate.

Creșterea vânzărilor pe piața internă este însă și rezultatul implicării producătorilor și distribuitorilor de mobilă, care și-au diversificat serviciile, în funcție de solicitările clienților. Pe principiul cererii și ofertei, marile firme românești producătoare de mobilă din lemn masiv au aplicat zicala „clientul nostru, stăpânul nostru”.


produs in romania (12)

DUMITRU BLAGA, SIMEX

DUMITRU BLAGA, vicepreședinte SIMEX: „Sincer, pentru noi România a crescut în ponderea clienților anul acesta, ca volum al vânzărilor. Ne-am orientat să satisfacem din ce în ce mai mult din punctul de vedere al serviciilor – livrarea, montajul la domiciliu – pentru produsele pe care le vindem. Plus suntem deschiși către piața de unicate. Asta ne ține pe noi în România. Acest lucru ne-a determinat să facem această investiție în partea comercială pentru țara noastră pentru că criza își spune cuvântul la nivel mondial și dacă ne uităm la ce este în jurul nostru, suferim toți. Ne simțim bine în România, chiar am crescut și îmi doresc ca 2016 să se finalizeze cu această ritmicitate de creștere.”


Într-o industrie în care exportul a reprezentat și reprezintă baza afacerii, producătorii de mobilă devin conștienți acum de necesitatea apropierii de consumatorul român. Ei vor să investească în promovarea produselor lor pe piața românească și să folosească toate mijloacele pentru a putea ajunge mai ușor în casele românilor: „Cum am putea să creștem vânzările? Prin noi canale – am văzut că până acum se cumpăra mobilă din magazin în România, dar ne așteptăm să se cumpere prin e-commerce, prin vânzări online”,  spune BANDI TAMAS, directorul comercial de la SZEL MOB.

ROMÂNII TREBUIE SĂ ALEAGĂ ÎNȚELEPT ȘI SĂ ȚINĂ CU ROMÂNIA

Pe de altă parte însă, „mobila din lemn masiv nu se încadrează pe sistemul unei piețe de consum, este prea trainică”, ironizează cu amărăciune directorul MOBILA RADAUTI, DORIN STRUGARU. După 50 de ani de activitate, MOBILA RĂDĂUȚI livrează peste hotare 98% din producție și doar 2% către piața internă. Visul directorului fabricii este însă să fie apreciat și acasă produsul RĂDĂUȚI: „Piața românească încă e atrasă de mobila din export, de afară. Se crede că există mai multă calitate. Le-aș ura românilor să aibă înțelepciunea de a ține mai mult cu Romania, cu țara lor, decât cu externul.” Mai mult, MATE ZOLTAN, directorul de la ZETAM, îi avertizează pe consumatorii români să fie atenți de unde își aleg produsele de mobilier: „De multe ori cumpără din străinătate mobilă la preț extraordinar de mare față de prețul producătorului, dar produsă în România. Și multă mobilă second-hand am văzut readusă din Anglia, din Germania, din Olanda… făcută în România.

În general însă, producătorii de mobilă sunt optimiști, cred în șansa lor de a recuceri piața românească. De aceea, MARIA PRODUCTION și TRANSILVANIA PRODUCTION răspund pozitiv expozițiilor organizate în România, pentru a-și prezenta oferta direct în fața potențialilor clienți și creează tot timpul ceva nou, adaptat la gusturile românilor. ANA MARIA MORAR, de la MARIA PRODUCTION: „2016 sperăm să aducă mai multă apreciere, respect față de natură, față de munca omului, dar și respect de sine. Un lemn masiv dă o altă valoare locuinței.” Iar MIRCEA BUSTAN, de la TRANSILVANIA PRODUCTION completează: „Începem să ne dezvoltăm și pe segmentul României. Încercăm să fim cât mai competitivi, să respectăm dorințele clienților, să fim cât mai flexibili.”

Reprezentanții firmelor au explicat importanța reconectării cu consumatorul român și în ședințele Consiliului Director și Adunării Generale APMR. Împreună au decis să investească mai mult în promovarea internă, să încerce să convingă pe toate canalele posibile de calitatea mobilei din lemn masiv produsă în România – apreciată și vândută atât de bine în străinătate.

E timpul pentru produsul autentic românesc!

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT