Home / Industria Mobilei  / Producătorii de mobilă și reprezentanții Ministerului pentru Mediul de Afaceri, față în față, în problema promovării exportului

Producătorii de mobilă și reprezentanții Ministerului pentru Mediul de Afaceri, față în față, în problema promovării exportului

O delegație a Asociației Producătorilor de Mobilă din România s-a întâlnit astăzi, 8 mai 2018, cu reprezentanți ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat pentru a identifica cele mai bune soluții pentru participarea la târgurile internaționale finanțate prin Programul de Promovare a Exporturilor.

 

Ministerul a fost reprezentat de secretarul de stat, co-președinte al Consiliului de Export, Gabriela Mihaela Voicilă, de directorii Claudiu Ionescu și Mihai Ciprian Rogojan și de consilierii Vodița Popescu, Aurelia Popa și Cornel Porceanu.

 

Din delegația APMR au făcut parte: Aurica Sereny, președinte Asociația Producătorilor de Mobilă din România, Gabriela Chișe, coordonator târguri, Dumitru Toader, președinte ROMINA Furniture, Mihnea Ghilduș, fondator DIZAINĂR, Mihnea Gheorghiu, partener BUCIN MOB, Daniela Băisan, marketing manager QUADRA INVEST, Lucian Haritonov, administrator H METAL Creativ și secretar general ASFOR, Petre Boghian.

 

Producătorii de mobilă au insistat pentru simplificarea procedurilor de participare la târgurile internaționale, pentru încheierea contractelor cu organizatorii evenimentelor cu mai mult timp înainte, precum și pentru suplimentarea bugetelor alocate promovării externe. Ei au explicat că, în anii trecuți, din cauza încheierii târzie a formalităților și a bugetelor prea mici alocate, s-a ratat participarea cu stand național la târguri importante de mobilă precum: Paris, Birmingham, New York, Qatar, Moscova. Neprezentarea României la expozițiile internaționale de referință a condus la scăderea exportului în țările respective.

 

Reprezentanții MMACA au promis că vor face eforturi susținute pentru identificarea de soluții pentru finanțarea acțiunilor de după 15 septembrie 2018, care în prezent nu se încadrează în bugetul alocat. Precizăm că fondurile pentru participarea la Maison & Objet Paris există, astfel că procedurile sunt în derulare.

 

Secretarul de stat Gabriela Mihaela Voicilă a susținut că își propune ca, printr-o nouă procedură de lucru, contractele pentru organizarea participării României cu stand național să fie semnate cu o lună înainte pentru Europa și cu 2 luni înainte pentru evenimentele care se organizează pe alte continente.

 

Reprezentanții APMR au insistat ca pentru târgurile de mobilă termenele propuse să fie mult mai mari. Producătorii de mobilă au explicat că execuția mostrelor pentru târguri necesită un timp mult mai mare comparativ cu alte produse. Iar cheltuielile cu cazarea și transportul sunt mai costisitoare, dacă nu sunt rezervate din timp.

 

Firmele participante la discuție au exemplificat amintind detaliile organizării participării României la târgurile de la Milano și New York.

 

Aurica Sereny, președinte APMR: „Am început procedurile pentru New York cu 160 de zile înainte prin depunerea cererilor de înscriere la MMACA, dar chiar și cu eforturi din partea ministerului, s-a reușit semnarea contractului la data de 17 aprilie. Iar la Milano, a fost și mai grav: contractul s-a semnat cu doar 2 zile înainte de începerea târgului.”

 

Notă Redacție: APMR a rezervat spațiul pentru standul național de la Salone del Mobile.Milano încă din septembrie anul trecut, iar la sfârșitul lui decembrie 2017 a achitat peste 29.000 de euro, motiv pentru care organizatorii târgului internațional au ținut spațiul rezervat până în ultima clipă.

 

Gabriela Mihaela Voicilă, secretar de stat MMACA, a spus că Ministerul intenționează să încheie un ACORD CADRU pentru reducerea termenelor pe sistemul de achiziții publice.

 

În final, președintele APMR, Aurica Sereny, a înaintat către MMACA propunerile de târguri cu finanțare de la bugetul de stat pentru anul 2019, informând că este imperios necesar să se aloce fondurile solicitate pentru creșterea exportului de mobilă și, implicit, a soldului favorabil export-import, care în 2017 a fost de 1,55 miliarde de euro la exportul de mobilă.

 

 

 

 

 

Review overview

POST A COMMENT