Home / Focus  / Producătorii cer Guvernului să ia masuri imediate pentru susținerea industriei mobilei

Producătorii cer Guvernului să ia masuri imediate pentru susținerea industriei mobilei

Din cauza lipsei de materie primă, a creșterii artificiale a prețului lemnului și a exploziei prețurilor la energie, industria românească de mobilă devine necompetitivă.

 

Se închid companii, se restructurează secții de producție, oamenii își pierd locurile de muncă, iar statul nu încasează bani din taxele lor. Directorul general al companiei MOBEX – Mureș, Daniel Egri, a explicat în conferința de presă a Asociației Producătorilor de Mobilă din România, care a avut loc joi, 8 septembrie 2022, ce înseamnă creșterea costurilor cu materia primă pentru compania pe care o conduce, dar și pentru ceilalți producători de mobilă din România.

 

La acest moment, România se afla pe locul 12 la exportul de mobilier, pe locul 25 la producția de mobilă și pe locul 26 la import, în lume, conform analizei efectuate pentru industria mobilei de către Centrul pentru Studii Industriale – CSIL.

 

90% din producția românească de mobilă se exportă

 

În ultimii 10 ani, respectiv în perioada 2011 – 2021, exportul total de mobilă al României a crescut de la 1,35 miliarde de euro la 2,5 miliarde de euro,  respectiv cu +85%.

 

 

Industria mobilei este un contributor important în PIB-ul României, aportul său la echilibrarea balanței comerciale, fiind – în medie – de 1,5 miliarde de euro/an.

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT