Home / Design  / Principalele tendințe în mobilier pentru 2022-2023

Principalele tendințe în mobilier pentru 2022-2023

Pentru 2023, designerii recomandă să menținem în trend articolele prietenoase cu mediul, formele neobișnuite, culorile naturale, caracterul practic, funcționalitatea și atenția la detalii. Libertatea și individualizarea în designul de interior sunt pe primul loc. Asta înseamnă că puteți selecta mobilierul în funcție de dorințele, nevoile și preferințele dumneavoastră.

 

Ergonomic și curbat

 

În noul sezon, vor fi apreciate mobilierul ergonomic – în care nu este nimic de prisos – și formele ovale sau rotunde. Prezentându-și noile colecții, producătorii se concentrează pe curbe line și forme rotunjite.

 

Rafturi și suporturi de colț, umerașe rotunde pe hol, măști sau chiar direct ghivece de flori cu exteriorul împletit din răchită și vaze de dimensiuni mari, pentru podea, vor veni în ajutorul tendinței. În living, colțurile pot fi temperate cu ajutorul taburetelor pentru picioare, a fotoliilor moi, cu dimensiuni neregulate (așa numitele bean bags) și a măsuțelor de cafea iar, în dormitor, cu noptiere, în timp ce patul poate fi așezat într-un colț al camerei, ceea ce va mai elibera spațiul și va spori confortul.

 

 

O tehnică deosebit de relevantă pentru apartamentele mici este utilizarea fiecărui metru. Puteți face o bibliotecă de colț sau o stație de lucru (un birou), tot pe colț, punând masa lângă fereastră.

 

Siluetele neobișnuite în cazul măsuțelor de cafea conferă sufrageriei un aspect unic. Wave Table (n.trad. măsuța Val) a celor de la Boca do Lobo este un exemplu de abordare originală a mobilierului. Masa Wave este fabricată din lemn și, în funcție de model, finisată manual, în cupru bătut la ciocan, inox, furnir de plop sau alamă patinată. Blatul cu contur neregulat al mesei este din sticlă neagră și evocă un ochi de apă limpede, rămas în căușul unei pietre, după ploaie. Poți alege și o noptieră cu același design.

Mobila transformer

 

O tendință europeană care pătrunde treptat în realitatea noastră este mobila pliabilă și ușor de curățat. Apartamentele mici, mutările dese, dorința de a face câte o reamenajare din când în când, necesită mobilier multifuncțional.

 

Un pat care se poate transforma într-o masă printr-o singură mișcare a mâinii sau care „pleacă” într-un dulap sau un podium, un televizor modern care se transformă într-o zonă de lucru doar cu una sau două manipulări. Astfel de tendințe vor ajuta la crearea unui apartament nu doar comod și liber, ci chiar confortabil.

 

 

Deosebit de solicitat va fi mobilierul modular și piesele individuale compacte, care pot fi adaptate la diferite dimensiuni ale camerei,  personalizat, după nevoile fiecăruia.

 

Mobilier confortabil

 

Confortul este primordial în fiecare casă (indiferent de dimensiunea acesteia), în special în dormitor. Se fac investiții și în mobilierul pentru baie, și în piesele de mobilier pentru ședere. O tendință este mobilierul tapițat compact, atrăgător din punct de vedere vizual, cum ar fi canapelele cu două locuri sau fotoliile. Aici se acordă o atenție deosebită ergonomiei. Mesele tip consolă, mesele pliante sau rafturile mici oferă un sentiment de ordine în viața de zi cu zi și devin o parte integrantă a interiorului. Hamacele confortabile, în care este plăcut să te relaxezi, sunt aduse din grădină în casă. Taburetele înalte și băncile sunt prevăzute cu tapițerie moale pentru a adăuga confort bucătăriei și sufrageriei. Canapelele sunt reglabile și stau și pe o platformă, care ridică pernele la un nivel superior. Acestea sunt completate de mese încorporate.

 

 

Scaunul pivotant Essex al celor de la Brabbu arată foarte confortabil și este piesa perfectă pentru amenajarea unui colț pentru lectură. Fotoliul este tapițat cu catifea, iar baza este din alamă mată, patinată. Acest model va face orice living elegant.

 

Consola Monocrom nu va trece neobservată. Rășina turnată creează cele mai sofisticate și neobișnuite volume, iar culorile vii o scot puternic în evidență în interiorul unei locuințe moderne.

 

Design inteligent pentru viitoarele gadgeturi

 

Aplicațiile inteligente devin mai diverse, fiabile și ușor de utilizat, adaptându-se din ce în ce mai precis nevoilor specifice ale oamenilor.

 

Corpurile de iluminat pot servi drept difuzoare, noptierele sunt echipate cu stații de încărcare wireless pentru telefoanele mobile, canapelele „își amintesc” preferințele individuale, paturile sunt împinse ușor într-o poziție diferită de dormit atunci când sforăim. Tehnologia însăși devine o piesă de mobilier integrală, discretă și o tendință principală în 2022/2023.

 

Dacă doriți, puteți echipa orice mobilier cu dispozitive moderne, dar există întotdeauna anumite restricții tehnice și de design care vă pot limita creativitatea și, desigur, pot mări costul total al unui astfel de mobilier.

 

 

Mix de stiluri

 

Tendințele moderne în designul de interior permit mai multă libertate și un amestec de abordări stilistice diferite. Puteți combina un dulap vintage și scaune minimaliste. Combinația de tendințe din timpuri diferite însuflețește ambientul și subliniază individualitatea. Astfel se reflectă în decor gusturile diferitelor generații, ceea ce îi conferă interiorului vivacitate și originalitate. Eclectismul în interior ocupă locul întâi în tendințele anului 2023.

 

 

Motive naturale

 

Materialele naturale și apropierea de natură în amenajare sunt populare, în continuare. Designul trebuie să fie de înaltă calitate, atractiv și vizibil orientat spre ecologie. Mobilierul din lemn finisat aparent abrupt conferă o notă naturală interiorului. Aceeași direcție se va reflecta în culorile tapițeriei. Tonurile naturale se potrivesc perfect cu preferința stiliștilor pentru simplitate și funcționalitate în 2023.

 

 

Soluții flexibile

 

Condițiile de viață se schimbă rapid în ziua de azi. Oamenii caută eliberarea de convenții atunci când vine vorba despre locuințe. Pe măsură ce camerele „curg” una în alta, este nevoie de mobilier multifuncțional care să marcheze sau să separe spațiile de locuit unul de celălalt: mese pe care poți mânca, dar care pot fi folosite și ca birouri pentru lucru, dulapuri în care se pot depozita lucruri, dar care pot deveni și spațiu de delimitare. Bucătăria și camera de zi se îmbină, în timp ce baia rămâne o cameră separată sau se alătură dormitorului. Cu excepția dulapurilor încastrate – singurele adecvate -, astfel de apartamente necesită piese de mobilier separate: pentru a nu priva interiorul de un sentiment de libertate, este mai bine să le combinați, decât să folosiți colecțiile întregi.

 

 

Unii experți prevăd în următorii doi ani o schimbare a vectorului în alegerea mobilierului pentru amenajarea casei. Ei vă sfătuiesc insistent să renunțați la seturile de mobilă cu design unitar al tuturor componentelor. Astfel de seturi, în opinia lor, formează un spațiu plictisitor și lasă camera fără personalitate. Mai bine să pariezi pe eclectism. Și o altă tendință care se va demoda treptat, în următorii doi ani, este cea a tăbliilor de pat tapițate, cu modele complexe ale tapițeriei, cu nasturi și / sau cuie aparente. Acestea vor fi înlocuite cu ceva mai simplu.

 

Tendința individualizării

 

Paradoxal, cea mai importantă tendință în designul de interior pentru 2023 cere ignorarea tuturor vectorilor modei și concentrarea pe adaptarea și individualizarea interiorului casei în funcție de propriile interese și gusturi.

 

Nu este de mirare că în această lumină, cererea de mobilier de designer și de articole care pot fi personalizate cu ușurință (lămpi mobile, rafturi interschimbabile, module etc) este în creștere. Dar indiferent ce soluții neobișnuite oferă piața, trebuie să rețineți: interiorul este un spațiu confortabil pentru locuitorii săi. Chiar și atunci când ideile lor despre frumusețe contrazic tendințele anuale.

 

Combinație de materiale

 

O combinație de texturi și culori diferite este foarte la modă. Inserțiile metalice arată armonios lângă sticlă pe o piesă de mobilier. Dulapurile cu uși glisante, comodele și mesele cu design similar vor împodobi un interior modern. La fabricarea mobilierului se folosește în principal sticlă rezistentă, de preferință, securizată. Metalul și sticla sunt potrivite pentru majoritatea interioarelor, dar această combinație arată deosebit de bine în stilul high-tech.

 

 

Vintage a revenit la modă

 

Merită să remarcăm faptul că mobilierul în spiritul anilor 1950 revine treptat la modă. Tendința amenajării folosind piese de mobilier vechi ia amploare. Unicitatea pieselor vechi, cu istorie, subliniază individualitatea.

 

 

Motive etnice

 

Tonurile telurice ca lutul, teracota și ocrul apar în motivele etnice care vor juca un rol cheie în decorarea mobilierului. Modelele, materialele și textilele în astfel de culori oferă un fundal natural și confortabil. Pentru tapițerie se recomandă modele florale având origini în Orientul Îndepărtat – combinații de imprimeuri Paisley mari cu alte imprimeuri mici – împreună cu o gamă mai calmă.

 

 

Spătare moi

 

În prezent, piața mobilierului tapițat este dominată de spătare din lemn decorate cu perne. Însă, începând din 2023, producția se va reorienta către spătarele moi ca o modalitate dovedită de a adăuga lux camerelor de zi. Utilizarea acestui design a devenit populară în ultimii ani și se va extinde în viitorul apropiat.

 

O canapea clasică în tonuri neutre, cu nasturi sau tapițerie din catifea și un spătar capitonat adaugă o senzație de intimitate și confort. O altă tendință: tapițeria este fixată la vedere prin cuie decorative.

 

 

Tendințele în culoare

 

În 2023, următoarele culori vor deveni deosebit de populare.

 

Teracota

Această nuanță de cărămidă amestecată cu portocaliu, roșu și ocru arată impresionant în cazul mobilierului și accesoriilor. Este utilizată pe scară largă pentru a decora canapelele, fotoliile și măsuțele de cafea.

 

Menta verde

Va înlocui cu succes tonurile tradiționale de alb în mobilier. Arată grozav cu nisipiu, cafeniu și nuanțele de ocru. Dacă vă plac nuanțele reci, merită să adăugați smarald sau gri-albastru.

 

Sticlă verde

Această culoare se găsește adesea în designul mobilierului premium. Arată neobișnuit de inteligent și proaspăt și se potrivește perfect în stilurile minimalism și loft.

 

Muștar

Această nuanță caldă este asociată cu pământul și soarele. Folosirea ei în tapițeria mobilierului conferă camerei un aer aristocrat și originalitate. Petele de culoare gri, alb sau ciocolatiu vor ajuta la diminuarea luminozității tonului.

 

Albastru-gri

Mărește vizual spațiul, împrospătează interiorul și îi conferă luminozitate. Culoarea gri-albastru este combinată cu nuanțe închise de lemn sau tonuri de roz reci.

 

Culorile închise sunt recomandate pentru dulapuri și mobilierul modular. Producția de mobilă se îndepărtează de nuanțele palide și/sau albite ale lemnului, extrem de populare datorită tendinței ultimilor ani de a utiliza stilul scandinav. Noua serie de mobilier din lemn de culoare închisă aduce înapoi farmecul rafinamentului retro, oferind o nouă viziune asupra luxului modern. Lemnul atemporal este combinat cu sticlă și metal în soluții de design originale.

 

Mânerele și picioarele metalice sunt tușele perfecte pentru finisaj, adăugând un plus de farmec, din vremuri trecute. Combinația de nuc, aur, alamă și marmură neagră conferă rafinament multor piese de mobilier.

 

Stejarul este foarte popular. Un dulap, o comodă, un bufet, o masă din stejar închis la culoare oferă camerelor de zi o prestanță luxoasă. În noile tendințe, wenge se remarcă drept o nuanță plăcută, contrastantă. Lemnul deschis la culoare (albit) nu mai este la modă, iar anul acesta va fi înlocuit de simplitatea rustică a lemnului masiv, închis la culoare. Formele retro, scaunele elegante de sufragerie vor fi un trend la mare căutare în anul 2022.

 

 

Materiale pentru mobilier

 

Designerii se străduiesc să realizeze mobilier în principal din materiale naturale: lemn, bambus și ratan, piatră, piele, etc..

 

Pielea în nuanțe de bronz sau coniac nu se demodează niciodată dar, în sezoanele următoare, mobilierul tapițat cu tapițerie maro naturală ocupă locul principal în cataloage.

 

Combinația mai multor texturi într-un singur obiect oferă atractivitate și originalitate deosebite interiorului. Inserțiile cu oglindă în dulapuri și blaturi fac camera mai elegantă și îi extind vizual limitele. Spătarul și cotierele din lemn ale canapelelor, pe care sunt așezate perne moi, sunt foarte chic în ultima vreme.

 

 

Mobilierul poate fi decorat cu alamă, bronz, oțel sau nichel. Cuprul va fi cel mai popular în 2023, preferat datorită nuanței sale calde și a capacității de a aduce o atmosferă festivă în cameră.

 

Bronzul a fost înlocuit cu metale industriale, precum oțelul negru sau aliajele albe lustruite. Alama, nichelul lustruit și argintul revin în modă. Un amestec de metale calde și reci, fier și bronz, este încă prezent în finisaje.

 

Țesături pentru mobilă

 

Pentru tapițeria mobilierului se aleg tot mai mult textile cu textură expresivă și de înaltă calitate. Ornamentele pot fi sub forme abstracte, structuri fractale de tip colivie, linii drepte neregulate sau unde reținute cu ondulații subtile. Sunt acceptate și modelele florale sau etnice.

 

Suprafețele dificile, reci și aspre aparțin trecutului. Materialele moi, delicate și mătăsoase pentru tapițeria mobilierului, plăcute la atingere, câștigă popularitate. Alăturarea țesăturilor cu textură diferită produc un efect impresionant. De exemplu, catifeaua se potrivește bine cu pielea, mătasea sau inul.

 

 

Sursă info și foto: newdecortrends.com

 

Mai multe articole despre TENDINTE IN DESIGNUL DE INTERIOR, AICI

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT